Odczuwasz suchość i zmęczenie oczu? Poznaj sposoby, by zminimalizować dyskomfort



Żyjemy w czasach, w których nasze oczy i wzrok każdego dnia są eksploatowane niemal do granic możliwości. Często zapominamy, by o nie odpowiednio zadbać, a pierwsze pojawiające się nieprzyjemne objawy, jak suchość czy pieczenie, traktujemy po macoszemu. Wzrok, jest tylko jeden, więc warto zadbać o jego dobrą kondycję. Większość osób nie dba o oczy, dopóki nie doświadczy nieprzyjemnych dolegliwości. Nasz tryb życia także nie sprzyja ich zdrowiu. Niestety kilka godzin snu to często za mało na odpowiednią regenerację, dlatego warto wiedzieć, jakie działania można podjąć, by jak najlepiej dbać o oczy.

Jakie objawy świadczą, że oczy wołają o pomoc?

Uczucie suchości oczu – brzmi niewinnie, jednak pewnie większość z nas choć raz w życiu tego doświadczyła. Zaczerwienienie bądź podrażnienie oczu to częsty objaw spotykający nas na co dzień, który może być spowodowany np. długotrwałą pracą przy komputerze czy korzystaniem ze smartfona. Jak na to reagujemy? Zazwyczaj tarciem oka, co tylko pogarsza sytuację. A jakie objawy jeszcze świadczą o tym, że oczy są przemęczone i wysuszone?

Najczęściej będziemy odczuwać dyskomfort, czując jakby coś wpadło nam do oka. Nasze oczy mogą nas piec i zauważymy, że są zaczerwienione. Dodatkowo będziemy odczuwać zmęczenie.

Co może powodować suchość oczu?

Brak odpowiedniego nawilżenia oczu to niestety bardzo duży problem w XXI wieku. Za mało snu, niepełnowartościowa dieta, wielogodzinna praca przy komputerze. Brzmi znajomo, prawda? Nie oszukujmy się – większość z nas niemal każdego dnia spędza dużo czasu przed ekranami urządzeń elektronicznych. Komputerów i telefonów używamy w pracy, ale też odpoczywając. Szybkie tempo życia i nadmierny stres to kolejne czynniki, które negatywnie wpływają na nasz wzrok. Niewielu zdaje sobie z tego sprawę, ale przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach także może wysuszyć nasze oczy.



Pomoże dieta?

Zbilansowana dieta jest bardzo korzystna dla wzroku i może pomóc w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Jej stosowanie też pomoże zwiększyć ilość i poprawić skład filmu łzowego, a to on w dużej mierze jest „odpowiedzialny” za ochronę oczu. Istotne jest, żeby dostarczać im witaminy A, B2, C, D i E, ale też np. cynk. Bardzo korzystnie działają także kwasy tłuszczowe omega-3 (w szczególności kwas DHA). Dla utrzymania dobrej kondycji wzroku kluczowe jest dostarczenie tych składników do organizmu. Pamiętajmy też o nawadnianiu się. Spożywajmy co najmniej 2 litry wody z różnych źródeł.

Co powinniśmy jeść, by pomóc naszym oczom?

– Jesteśmy tym, co jemy, więc powinniśmy pomagać naszemu organizmowi, dostarczając mu potrzebne elementy. Warto jeść przede wszystkim ryby morskie, oleje roślinne, ale też orzechy, warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. Stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety to dobry sposób na utrzymanie zdrowia – mówi Sandra Ataniel, dietetyk.

Dieta, która wspomoże działanie naszych oczu powinna zawierać:

· owoce i warzywa. Kluczowe witaminy zawiera m.in. marchew, szpinak, jagody, dynia i mango,
· oleje roślinne, orzechy, ryby morskie, jaja i nabiał,
· pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasza.

Ponadto warto wiedzieć, że witamina C i E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a DHA i cynk wspierają utrzymanie prawidłowego widzenia. W przypadku DHA korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg dziennie, które są obecne np. w suplemencie diety Ocuvite Complete.

W jaki sposób jeszcze dbać o dobrą kondycję oczu?

Zdrowa dieta to podstawa utrzymania dobrej kondycji naszych oczu, jednak warto też wyrobić sobie pewne nawyki, które pomogą nam poprawić nasze zdrowie:

· Pamiętajmy o odpowiedniej ilości odpoczynku. Sen to nic innego, jak regeneracja dla całego organizmu. Zmęczenie oczu i nieprzyjemna suchość może być spowodowana niewysypianiem się.
· Spędzajmy wolny czas aktywnie. Nawet krótki spacer może skutecznie „odciążyć” nasze oczy.
· Pamiętajmy, by robić sobie odpowiednio długie przerwy podczas korzystania z urządzeń typu laptop, komputer czy smartfon. Nasz wzrok podziękuje za 5 minut odpoczynku na każdą godzinę pracy przed ekranem.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ