Czym jest biofilm bakteryjny?



Choć biofilm bakteryjny posiada w organizmie każdy człowiek to jego skład różni się i może być dla nas mniej lub bardziej korzystny. Jednym z miejsc, w których występuje jest jama ustna. W tej lokalizacji mamy duży wpływ na skład biofilmu, bo istotne dla jego budowy są nawyki higieniczne, stan zdrowia zębów i dziąseł, palenie papierosów, choroby ogólnoustrojowe. Biofilm bakteryjny odgrywa kluczową rolę w powstawaniu najczęstszych chorób jamy ustnej: próchnicy zębów i chorób przyzębia. Jak kontrolować biofilm bakteryjny i dlaczego jest to takie ważne? Odpowiada lek. dent. Magdalena Bryłka, periodontolog z LUX MED Stomatologia.

Biofilm to złożony ekosystem, pewna „wspólnota” mikroorganizmów współpracujących ze sobą i wykorzystujących mechanizmy przystosowawcze zwiększające ich odporność na wahania temperatury, pH a także działanie antybiotyków. Bakterie w tej postaci znajdują się w organizmie każdego z nas – w przewodzie pokarmowym, układzie oddechowym, zatokach czy wspomnianej jamie ustnej. Ogromna część naszej mikroflory jest dla nas korzystna. Biofilm bakteryjny występuje zarówno u pacjentów zdrowych oraz dotkniętych próchnicą i chorobami przyzębia, ale u chorych proporcje między bakteriami korzystnymi i chorobotwórczymi są zmienione.

– Prawidłowa higiena jamy ustnej jest kluczowa w profilaktyce próchnicy zębów i chorób przyzębia, o których wpływie na zdrowie całego organizmu wiemy coraz więcej. Znany jest ich związek z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą Alzheimera, a u kobiet w ciąży z przedwczesnym porodem i niską masą urodzeniową – ostrzega lek. dent. Magdalena Bryłka, periodontolog z LUX MED Stomatologia.

Na biofilm bakteryjny jamy ustnej niekorzystnie wpływa wiele czynników takich, jak palenie papierosów, niehigieniczny tryb życia, zła dieta, choroby ogólnoustrojowe związane z obniżoną odpornością.

-W przypadku jamy ustnej ogromne znaczenie mają także nasze codzienne nawyki higieniczne. Wiemy, że akumulacja płytki bakteryjnej w jamie ustnej odbywa się cały czas. Jeśli biofilm bakteryjny nie będzie systematycznie usuwany to doprowadzi do zwiększonego ryzyka próchnicy oraz przewlekłego zapalenia dziąseł i przyzębia –
przekonuje lek. dent. Magdalena Bryłka.



Jak kontrolować biofilm bakteryjny jamy ustnej?

Istnieją metody mechaniczne i chemiczne.

• Mechaniczne: szczotkowanie i nitkowanie zębów, używanie dodatkowych akcesoriów, takich jak irygator i szczoteczki międzyzębowe.

• Chemiczne: mycie zębów pastami z fluorem, triclosanem a także czasowo – z chlorheksydyną, warto stosować także płukanki do jamy ustnej i żele antybakteryjne. Świetną pomocą w dbaniu o higienę są środki do wybarwiania płytki nazębnej (w postaci płynów, tabletek, past edukacyjnych do zębów) – pokazują, w których miejscach zęby są niedomyte i gdzie jeszcze widnieje płytka bakteryjna. Najczęściej są to powierzchnie styczne zębów i okolica brzegu dziąsła.

Jednak niemożliwa jest kontrola biofilmu jedynie metodami chemicznymi. – Pacjent musi naruszyć mechanicznie warstwę biofilmu nazębnego szczotkując i nitkując zęby – dodaje lek. dent. Magdalena Bryłka.

• Profesjonalne zabiegi higienizacyjne
w gabinetach stomatologicznych i w przypadku stwierdzonych zapaleń przyzębia wizyta w gabinecie periodontologicznym.

To, co powinno zaniepokoić pacjentów i skłonić do wizyty u periodontologa, to z pewnością takie objawy jak: krwawienie dziąseł, zmiana koloru tkanek miękkich, ruchomość zębów, nieświeży oddech –
wymienia ekspertka LUX MED Stomatologia.

Wyleczenie ubytków próchnicowych i zapaleń przyzębia z pewnością wpłynie korzystnie na skład biofilmu bakteryjnego.

#biofilm

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ