Święta Wielkanocne tuż tuż! Autorskie przepisy, które składają hołd polskim tradycjom



Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

– Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

– Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!




Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 100 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, blaszki keksówki, nożne, łyżki, sitko, blender, garnek
Pasujące wino: Czerwona Lekka Porzeczka

Składniki chleb:

mąka orkiszowa 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 350 g
mąka pszenna typ 00 350 g
woda ciepła 620 g
drożdże świeże 50 g
sól 20 g
pomidory suszone krojone w kostkę 100 g
oliwki czarne krojone w kostkę 80 g
oregano suszone 1/2 łyżki
olej 50 ml (może być z suszonych pomidorów po odsączeniu) plus do wysmarowania blaszki

Składniki pasta z bakłażana:

cebula 1 średnia sztuka krojona w kostkę
bakłażan 1 średnia sztuka krojony w kostkę
papryka czerwona szpiczasta słodka 1 większa sztuka krojona w kostkę
marchewka 2 średnie sztuki krojona w cienkie paski
czosnek świeży 4 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
cukier do smaku
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
sól do smaku
papryka chili mielona do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
oliwa z oliwek do smażenia
pulpa pomidorowa 300 g
posiekana natka z pietruszki 2 łyżki (może być również świeża kolendra)

Sposób wykonania chleb:

mąki przesiać przez sito i wymieszać w misce dodając sól i oregano
rozpuścić w wodzie drożdże
do mąki dodać rozpuszczone drożdże z woda, olejem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami, a następnie wyrobić jednolite ciasto
blaszki keksówki wysmarować olejem i wyłożyć ciasto max do połowy objętości
blaszki z ciastem odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 minut
piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut

Sposób wykonania pasta z bakłażana:

pokrojonego bakłażana delikatnie posolić i odstawić na bok, aż puści sok
bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym
w garnku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę przesmażyć, dodać bakłażana, słodką mieloną paprykę, kmin rzymski, cynamon i chwilę przesmażyć
całość zalać pulpą pomidorową, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
całość zblenderować, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką chili i zagotować
na koniec dodać natkę z pietruszki

Upieczony chleb podawać z pastą z bakłażana, dojrzewającą szynką i winem Lekka Czerwona Porzeczka

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka
jajko
100 g masła
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tartego chrzanu
30 g świeżych drożdży

Farsz:
300 g białej, szatkowanej kapusty
100 g tartej na grubych oczkach marchewki
100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
3 ząbki posiekanego czosnku
250 ml śmietanki 30%
½ łyżeczki majeranku
½ suszonego lubczyku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
8 szt. gotowanych jajek
80 g krojonej w kostkę cebul
2 łyżki tartego chrzanu

Sposób wykonania ciasta:

Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
Na samym końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

3 czerwca – Światowy Dzień Roweru – świętuj, bo warto!

82 proc. Polaków umie jeździć na rowerze, ale ilu z nich wybiera ten środek transportu na co dzień? Okazuje się,…
CZYTAJ

Czy Porozumienie paryskie rzeczywiście doprowadzi do dekarbonizacji globalnej gospodarki w okresie wskazywanym jako optymalny przez IPCC?

Podczas gdy instytucje unijne przygotowują się do cyklu legislacyjnego, który ma zakończyć się przyjęciem celu redukcyjnego na poziomie UE na…
CZYTAJ

ASICS prezentuje model GEL-KAYANO 30 Komfort butów stabilizujących na zupełnie nowym poziomie

Marka ASICS prezentuje model GEL-KAYANO 30 – najwygodniejsze buty do biegania ze stabilizacją, wyposażone w zupełnie nowe technologie, zapewniające biegaczom…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionami chia

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Warzywne burgery

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z cebuli

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

Gdy przyjdzie ochota na małe co nieco… Inspiracje na smaczne przyjemności – Tortilla ze szpinakiem

6 maja świętowany był Międzynarodowy Dzień bez Diety. To wydarzenie ma przypomnieć każdemu, że jedzenie powinno być czynnością, z której…
CZYTAJ

1 uczestnik = 1 drzewo. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Z początkiem czerwca wystartowało wyzwanie Healthy Cities organizowane przez Grupę LUX MED. Do akcji dołączyli mieszkańcy 66 miast na prawach…
CZYTAJ

Sekret idealnego bikini: depilacja laserowa bez tajemnic

Chcesz się świetnie prezentować na plaży w te wakacje? Sprawdź, dlaczego depilacja laserowa z każdym rokiem zyskuje nowe rzesze fanek…
CZYTAJ

Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce „topi” kolagen i czy można temu zapobiec

Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w…
CZYTAJ

Jak szybko zapuścić włosy? Najlepsze sposoby polecane przez trychologa

Długie, gęste włosy od zawsze były symbolem piękna i atrakcyjności. Dlatego nie dziwi fakt, że wiele osób pragnie zapuścić je…
CZYTAJ

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia uwagi na wpływ e-papierosów na zdrowie. W ostatnich…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

3 czerwca – Światowy Dzień Roweru – świętuj, bo warto!

82 proc. Polaków umie jeździć na rowerze, ale ilu z nich wybiera…
CZYTAJ

1 uczestnik = 1 drzewo. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Z początkiem czerwca wystartowało wyzwanie Healthy Cities organizowane przez Grupę LUX MED.…
CZYTAJ

E-papierosy a zdrowie. Sprawdź, jakie są fakty i mity na ten temat

Światowy Dzień Bez Tytoniu, obchodzony 31 maja, to doskonała okazja do zwrócenia…
CZYTAJ

Dlaczego warto pójść do ginekologa na NFZ?

Opieka zdrowotna jest niezwykle istotna dla utrzymania naszego dobrostanu, a regularne wizyty…
CZYTAJ

Zawał serca: 60 minut, które decydują o życiu! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zawale serca

Na zawał serca każdego roku umiera w Polsce ok. 15 tys. osób.…
CZYTAJ