Święta Wielkanocne tuż tuż! Autorskie przepisy, które składają hołd polskim tradycjom



Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:

– Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

– Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.

Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!




Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 100 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, blaszki keksówki, nożne, łyżki, sitko, blender, garnek
Pasujące wino: Czerwona Lekka Porzeczka

Składniki chleb:

mąka orkiszowa 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 350 g
mąka pszenna typ 00 350 g
woda ciepła 620 g
drożdże świeże 50 g
sól 20 g
pomidory suszone krojone w kostkę 100 g
oliwki czarne krojone w kostkę 80 g
oregano suszone 1/2 łyżki
olej 50 ml (może być z suszonych pomidorów po odsączeniu) plus do wysmarowania blaszki

Składniki pasta z bakłażana:

cebula 1 średnia sztuka krojona w kostkę
bakłażan 1 średnia sztuka krojony w kostkę
papryka czerwona szpiczasta słodka 1 większa sztuka krojona w kostkę
marchewka 2 średnie sztuki krojona w cienkie paski
czosnek świeży 4 ząbki
sos sojowy 2 łyżki
cukier do smaku
kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
cynamon mielony 1/2 łyżeczki
sól do smaku
papryka chili mielona do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
oliwa z oliwek do smażenia
pulpa pomidorowa 300 g
posiekana natka z pietruszki 2 łyżki (może być również świeża kolendra)

Sposób wykonania chleb:

mąki przesiać przez sito i wymieszać w misce dodając sól i oregano
rozpuścić w wodzie drożdże
do mąki dodać rozpuszczone drożdże z woda, olejem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami, a następnie wyrobić jednolite ciasto
blaszki keksówki wysmarować olejem i wyłożyć ciasto max do połowy objętości
blaszki z ciastem odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 minut
piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut

Sposób wykonania pasta z bakłażana:

pokrojonego bakłażana delikatnie posolić i odstawić na bok, aż puści sok
bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym
w garnku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę przesmażyć, dodać bakłażana, słodką mieloną paprykę, kmin rzymski, cynamon i chwilę przesmażyć
całość zalać pulpą pomidorową, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
całość zblenderować, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką chili i zagotować
na koniec dodać natkę z pietruszki

Upieczony chleb podawać z pastą z bakłażana, dojrzewającą szynką i winem Lekka Czerwona Porzeczka

2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Fot. Winiarnia Zamojska
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
100 ml mleka
jajko
100 g masła
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tartego chrzanu
30 g świeżych drożdży

Farsz:
300 g białej, szatkowanej kapusty
100 g tartej na grubych oczkach marchewki
100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
3 ząbki posiekanego czosnku
250 ml śmietanki 30%
½ łyżeczki majeranku
½ suszonego lubczyku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
8 szt. gotowanych jajek
80 g krojonej w kostkę cebul
2 łyżki tartego chrzanu

Sposób wykonania ciasta:

Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
Na samym końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ