Wielkanoc, czyli jak rodzinnie spędzić czas – Pasztet domowy



Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zamiast nerwowo wycierać kurze z najmroczniejszych zakamarków domu, potraktuj te kilka świątecznych dni jako okazję na zwolnienie tempa, odpoczynek i spędzenie czasu z bliskimi. Koniecznie przy świątecznych smakołykach. Przestawiamy propozycje tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, ale też patenty na wprowadzenie apetycznych innowacji. Te święta długo będziesz wspominać z uśmiechem na ustach.

Święta z wiosennym klimatem

Święta Wielkanocne przypadają wiosną, kiedy po okresie zimowej stagnacji cała natura budzi się do życia. Czy Ty również czujesz, że masz więcej energii? Przeznacz ją na jakościowe spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zamiast zamykać się w czterech ścianach, wyjdźcie na spacer albo wybierzcie się na rowerową przejażdżkę. Może w tym roku w końcu spełnisz swoje postanowienie i nauczysz się jeździć na rolkach albo zaczniesz eksplorować górskie szlaki? Pamiętaj, że w towarzystwie zawsze jest weselej, a święta nie muszą ograniczać się do trasy między kuchnią a jadalnią.

Z nową energią w stronę świątecznego menu

Gdy już przewietrzysz głowę, z ochotą zaczniesz eksperymentować w kuchni. Nie musisz całkowicie łamać kulinarnych tradycji, ale małe urozmaicenie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Gdy myślimy o Wielkanocy, jako pierwsze przychodzą na myśl jajka. Samo malowanie pisanek to doskonały sposób na zaangażowanie wszystkich domowników, niezależnie od wieku, w przygotowanie święconki. Malujcie, owijajcie włóczką, róbcie kraszanki… Spróbujcie czegoś innego niż do tej pory! A podczas uroczystego śniadania skosztujcie frittaty z białą kiełbasą i boczkiem zamiast klasycznej jajecznicy.

Wielkanocny piknik? Jesteśmy na tak!

Jeśli nie spodziewasz się najazdu gości z rożnych stron świata, wybierz się z najbliższymi w plener. Piknik na świeżym powietrzu w ramach przełamania świątecznej rutyny wszystkim wyjdzie na zdrowie. Zapakujcie wiktuały, które bez trudu zniosą transport. Nie musicie ograniczać się do nudnych kanapek – zrób tradycyjny pasztet domowy, który serwowany na kocu w parku smakuje jeszcze lepiej. Jeśli planujesz bardziej uroczystą i mniej kameralną biesiadę, zaproponuj gościom popołudniowy poczęstunek na tarasie lub w ogrodzie. Oczywiście, jeśli tylko pozwoli na to pogoda. Wiosenna aura wszystkich wprawi w szampański nastrój.




Pasztet domowy
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 7

Składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego i wołowego
• 1 Rosół Wołowy Knorr
• 200 g podgardla
• 200 g wątróbki drobiowej
• 100 g boczku
• 2 jajka
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1 cebula
• 2 grzyby suszone
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 4 gałązki jałowca
• 4 łyżki bułki tartej
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
• 2 łyżki smalcu
• 700 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i wystudź.
2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrój w dużą kostkę. W garnku rozpuść łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
3. Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj kostkę rosołową Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Formę do pieczenia – keksówkę posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gotowe!

Wielkanoc nie tylko przy stole

W niektórych krajach uwielbianym przez dzieci zwyczajem jest poszukiwanie w poranek wielkanocny czekoladowych łakoci. Ta tradycja znana jest także w niektórych regionach Polski. W Wielkopolsce, na Śląsku i Pomorzu Zachodnim drobne podarunki zostawia Zajączek. Jeśli nie znasz tego zwyczaju, to koniecznie zorganizuj tę świąteczną zabawę. Zapewniamy, że ucieszą się nie tylko najmłodsi! Polowanie na słodycze albo drobiazgi przygotowane samodzielnie porwą do zabawy wszystkich. Nie pozwól więc, by Wielkanoc minęła przed ekranem telewizora albo smartfona.

Uroczysty obiad musi być!

Po takich przygodach apetyt będzie wszystkim dopisywać. Uroczysty obiad bez barszczu białego w wielu domach się nie liczy! Jeśli masz jednak ochotę na odmianę, zaserwuj kremową zupę z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym, której nie brakuje elegancji. Pamiętaj, by odświętnie udekorować stół – niech każdy, kto wejdzie do jadalni od razu poczuje wyjątkową atmosferę. Zamiast kupować stroik w kwiaciarni, już wcześniej zaangażuj bliskich w zrobienie czegoś własnoręcznie. Może zgłębicie tajniki okolicznościowego origami albo zrobicie króliczki z kolorowego papieru? Nie musi być idealnie równo – ważne, że będą przypominać wam o wspólnie spędzonym czasie.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ