Bałtyk jest naj! 22 Marca Międzynarodowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego



Morze Bałtyckie jest pod wieloma względami „naj”. To najmłodsze, najpłytsze i najsłodsze morze na Ziemi. Posiada najbardziej urokliwe piaszczyste plaże oraz najpiękniejsze bursztyny. Poznaj najciekawsze fakty o naszym morzu w Międzynarodowym Dniu Ochrony Morza Bałtyckiego!

1. Bałtyk to najbliższe nam morze, o którym najczęściej myślimy, planując wakacyjne podróże. Dostęp do niego dzielimy z 8 innymi krajami nadbałtyckimi: Danią, Niemcami, Litwą, Łotwą, Estonią, Finlandią, Szwecją i Rosją.
2. Średnia głębokość Bałtyku to jedynie 52 m, jest to więc morze bardzo płytkie.
3. Najgłębszy punkt to Głębia Landsort – 459 m.
4. Średnia temperatura Bałtyku latem waha się od 12ᵒ do 17ᵒ C, zimą – od 2ᵒ do 4ᵒ.
5. Do Bałtyku wpływa około 250 rzek, z czego największe to: Wisła, Odra, Newa, Kemi oraz Niemen.
6. W przeszłości Bałtyk dwukrotnie był jeziorem!
7. Dorsz był nazywany „królem Bałtyku”. Niestety poławiano go zbyt dużo i dziś nie spotkamy go już w nadmorskich restauracjach. Obecnie w naszym morzu najwięcej łowi się szprotów, śledzi i ryb płaskich, takich jak stornia (potocznie zwana flądrą).
8. Bałtyk łączy się z Morzem Północnym przez wąskie Cieśniny Duńskie, dlatego całkowita wymiana wód w środkowym Bałtyku zajmuje od 25 do 30 lat!
9. Na Morzu Bałtyckim znajduje się wiele wysp. Największa z nich to Gotlandia, należąca do Szwecji. Polskimi wyspami są Wolin oraz Uznam (dzielimy ją z Niemcami).




Działaj!

Pragniemy, aby nasze ukochane morze mogło pozostać tak wspaniałe, więc musimy o nie zadbać. Bałtyk mierzy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Wśród nich są:

• ogromne ilości odpadów i zanieczyszczeń, produkowane przez ponad 85 milionów mieszkańców nadbałtyckich państw,
• nieodpowiedzialne, rabunkowe połowy, tzn. poławianie ryb poza wyznaczonymi limitami, niszczenie podmorskich siedlisk oraz przyłów innych gatunków ryb, ssaków lub ptaków morskich,
• porzucone lub zgubione w czasie połowów sieci rybackie, zwane potocznie „sieciami widmo”.
Sytuacja jest poważna, ale wspólnie jesteśmy w stanie ochronić ekosystem Bałtyku. Każdy z nas może się do tego przyczynić. Jak to zrobić?
• ogranicz ilość zużywanego plastiku,
• zastąp środki chemiczne preparatami naturalnego pochodzenia,
• segreguj śmieci,
• zrezygnuj z samochodu,
• wybieraj ryby i owoce morza z wiarygodnym oznakowaniem ekologicznym, takim jak certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.

Ważną rolę pełnią odpowiedzialne połowy, które zapewniają, że do sieci trafia taka ilość ryb, która sprawia, że stada mogą się odbudowywać, a ekosystem pozostanie w równowadze. Takie właśnie połowy prowadzą rybołówstwa spełniające Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ

Zęby nie lubią zimy i zimna! Zobacz co szkodzi zębom zimą i jak zapobiegać zimowym problemom stomatologicznym

Czy zęby lubią zimę? To pytanie może wydawać się dziwne, ale ma sens. Zima to pora roku, która niesie ze…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ