Bałtyk jest naj! 22 Marca Międzynarodowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego



Morze Bałtyckie jest pod wieloma względami „naj”. To najmłodsze, najpłytsze i najsłodsze morze na Ziemi. Posiada najbardziej urokliwe piaszczyste plaże oraz najpiękniejsze bursztyny. Poznaj najciekawsze fakty o naszym morzu w Międzynarodowym Dniu Ochrony Morza Bałtyckiego!

1. Bałtyk to najbliższe nam morze, o którym najczęściej myślimy, planując wakacyjne podróże. Dostęp do niego dzielimy z 8 innymi krajami nadbałtyckimi: Danią, Niemcami, Litwą, Łotwą, Estonią, Finlandią, Szwecją i Rosją.
2. Średnia głębokość Bałtyku to jedynie 52 m, jest to więc morze bardzo płytkie.
3. Najgłębszy punkt to Głębia Landsort – 459 m.
4. Średnia temperatura Bałtyku latem waha się od 12ᵒ do 17ᵒ C, zimą – od 2ᵒ do 4ᵒ.
5. Do Bałtyku wpływa około 250 rzek, z czego największe to: Wisła, Odra, Newa, Kemi oraz Niemen.
6. W przeszłości Bałtyk dwukrotnie był jeziorem!
7. Dorsz był nazywany „królem Bałtyku”. Niestety poławiano go zbyt dużo i dziś nie spotkamy go już w nadmorskich restauracjach. Obecnie w naszym morzu najwięcej łowi się szprotów, śledzi i ryb płaskich, takich jak stornia (potocznie zwana flądrą).
8. Bałtyk łączy się z Morzem Północnym przez wąskie Cieśniny Duńskie, dlatego całkowita wymiana wód w środkowym Bałtyku zajmuje od 25 do 30 lat!
9. Na Morzu Bałtyckim znajduje się wiele wysp. Największa z nich to Gotlandia, należąca do Szwecji. Polskimi wyspami są Wolin oraz Uznam (dzielimy ją z Niemcami).




Działaj!

Pragniemy, aby nasze ukochane morze mogło pozostać tak wspaniałe, więc musimy o nie zadbać. Bałtyk mierzy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Wśród nich są:

• ogromne ilości odpadów i zanieczyszczeń, produkowane przez ponad 85 milionów mieszkańców nadbałtyckich państw,
• nieodpowiedzialne, rabunkowe połowy, tzn. poławianie ryb poza wyznaczonymi limitami, niszczenie podmorskich siedlisk oraz przyłów innych gatunków ryb, ssaków lub ptaków morskich,
• porzucone lub zgubione w czasie połowów sieci rybackie, zwane potocznie „sieciami widmo”.
Sytuacja jest poważna, ale wspólnie jesteśmy w stanie ochronić ekosystem Bałtyku. Każdy z nas może się do tego przyczynić. Jak to zrobić?
• ogranicz ilość zużywanego plastiku,
• zastąp środki chemiczne preparatami naturalnego pochodzenia,
• segreguj śmieci,
• zrezygnuj z samochodu,
• wybieraj ryby i owoce morza z wiarygodnym oznakowaniem ekologicznym, takim jak certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.

Ważną rolę pełnią odpowiedzialne połowy, które zapewniają, że do sieci trafia taka ilość ryb, która sprawia, że stada mogą się odbudowywać, a ekosystem pozostanie w równowadze. Takie właśnie połowy prowadzą rybołówstwa spełniające Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ