Na górze róże… i czarnuszka Jak odżywić końcówki włosów?



Pierwsze promienie wiosennego słońca motywują nas do regeneracji włosów. Eksperci podpowiadają, że prawdziwego odżywienia nasze kosmyki wymagają od nasady aż do samych końcówek. Tradycja pokazuje, że do pielęgnacji dolnych partii włosów idealnie sprawdzają się olejki. Nasze babcie stawiały na olejek różany i czarnuszkę. I miały rację, ponieważ taki duet nawilża, chroni i odżywia pasma.

Pierwsze dni wiosny to czas, kiedy nasze włosy po zimie jeszcze mocniej niż zwykle potrzebują odżywienia, regeneracji i troskliwej opieki. Ciasne czapki, zmiany temperatury, suche powietrze w pomieszczeniach to był dla włosów prawdziwy survival. Bez względu na to, czy mamy długie loki, modnego „jeża” czy słomkowe, delikatne pukle – jedno jest pewne: końcówki włosów teraz wymagają najintensywniejszej regeneracji. Czy jest na to sposób? Jak najbardziej – zaczerpnięty prosto z tradycji babcinego, różanego ogrodu! Kosmetolog radzi, jak wykorzystać olejek różany.

Królowa kwiatów

Róża to królowa kwiatów, niekwestionowana bogini polskich ogrodów. Dostojna, piękna… ale także znajdująca bardzo praktyczne zastosowanie w domowym SPA dla włosów. Nie bez przyczyny tradycyjne przepisy na maski i wcierki zawierały płatki róży. Olejek różany odżywia pasma, nawilża je i skutecznie wygładza.

– Wiosną najczęściej włączamy w domowym SPA zabiegi nawilżające i regenerujące do ciała… ale zapominamy o włosach. To błąd. Wiosną nasze pasma zwykle wymagają dogłębnego odżywienia i poprawy kondycji. To właśnie teraz warto zintensyfikować czas, jaki w codziennym rytuale pielęgnacyjnym poświęcamy na pielęgnację włosów, z bardzo mocnym akcentem na ich końcówki – mówi Agnieszka Kowalska, Medical Advisor, ekspert marki Sielanka.

– Dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie olejku różanego, takiego jak Multiwitaminowy olejek na końcówki włosów Na górze róże Sielanka, który łączy zalety królowej ogródku z wyciągiem z czarnuszki – dodaje.


Złoto faraonów w polskim ogródku

Czy wiesz, że popularna na polskiej wsi czarnuszka bywała dawniej nazywana „złotem faraonów”? To zrozumiałe z uwagi na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, a także witaminę E, jaką zwiera. Idealnie nawilża i wzmacnia włosy, a w połączeniu z ekstraktem z róży pomaga wygładzić pukle i nadać fryzurze aksamitnej miękkości.




– Czarnuszka jest cennym dla włosów składnikiem z uwagi na potwierdzone właściwości wzmacniające i sprzyjające zachowaniu elastyczności pasm. Olej z czarnuszki doskonale współgra z olejkiem różanym – mówi Agnieszka Kowalska.

Pierwsze dni wiosny to czas, kiedy chcemy jeszcze mocniej zadbać o regenerację włosów. Troskliwej opieki wymagają w szczególności końcówki pasm, które bywają przesuszone i miewają skłonność do rozdwajania. Kosmetolodzy wskazują, że duet – olejek różany i olej z czarnuszki, doceniany i stosowany niegdyś przez nasze babcie, nadal działa fenomenalnie. Na górze róże…

Multiwitaminowy olejek na końcówki włosów


Sielanka na górze róże

Skoncentrowany olejek do każdego rodzaju włosów, który odżywia i chroni ich końcówki. Formuła zawierająca oleje z róży i czarnuszki, pomaga wygładzić i nadać fryzurze aksamitnej miękkości. Składniki te, dodatkowo wpływają na efekt nawilżenia kosmyków, zapewniając im połysk, elastyczność oraz zapobiegając ich łamaniu się. Regularna aplikacja zadba o efekt mocnych, pełnych blasku i zdrowo wyglądających włosów.

Pojemność: 50 ml
Cena: 25 zł

###
Sielanka to polska marka, która śmiało czerpie to, co najlepsze z natury i tradycji. Każda z serii „utkana została” z inspiracji cennym, naturalnym składnikiem m.in. maliną, jeżyną oraz mlekiem i miodem. W skład linii wchodzą kosmetyki do oczyszczania i pielęgnacji włosów i ciała m.in. płyny micelarne, masła do ciała, szampony i maski do włosów 2 w 1 – zawierające do 95 proc. składników naturalnych. Za innowacyjnością produktów marki Sielanka stoi ponad dekada doświadczenia jej twórców. Za markę Sielanka odpowiada Empire Pharma, która jest polskim producentem wpisanym do wykazu Zakładów Wytwarzających Kosmetyki pod numerem HŻ/1434/K/011. Przedsiębiorstwo posiada wdrożone systemy jakości ISO 22716:2007 (good manufacturing practice).

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ