Dieta na wiosnę, czyli jak wrócić do formy po zimie. Zdrowe odżywianie bez wyrzeczeń



Na hasło „zdrowa dieta” wielu z nas reaguje z dużą niechęcią. Czy można odżywiać się zdrowo i bez wyrzeczeń? Oczywiście, że tak, tylko trzeba przemyśleć dokładny plan działania i się go trzymać.

Chcąc pozbyć się nadprogramowych kilogramów, konieczne jest zredukowanie ilości przyjmowanych kalorii lub zwiększone ich wydatkowanie poprzez aktywność fizyczną. Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie musi jednak wiązać się z samymi wyrzeczeniami. Kluczem jest odpowiednie zbilansowanie posiłków i ich regularne przyjmowanie. Ważne, aby być konsekwentnym i systematycznym. Bez tego proces chudnięcia będzie znacznie dłuższy, a efekty mniej zadowalające.

Dostosuj plan działania

Plan działania musi zostać dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu uzależnione jest od bardzo wielu czynników, m.in. od wieku, płci, indywidualnego tempa metabolizmu, a przede wszystkim od poziomu aktywności fizycznej. Każda osoba jest inna i będzie mieć inne zapotrzebowanie zarówno na składniki odżywcze, jak i witaminy czy minerały. Procesy łaknienia są kontrolowane w podwzgórzu, gdzie stale monitorowany jest poziom glukozy i odpowiednio pobudzany ośrodek głodu i sytości. Zgodnie z tym mechanizmem zdrowy człowiek powinien jeść, kiedy odczuwa głód, a przestawać wówczas, gdy się nasyci.

Jednak dość często zdarzają się tzw. zachcianki pokarmowe. Jedzenie czasem traktujemy również jak „lekarstwo” na złe samopoczucie, co nie jest właściwe, gdyż właśnie przez takie nawyki najczęściej popadamy w błędne koło przybierania na wadze. Zamiast zajadać stres czy nudę, warto znaleźć inne, alternatywne sposoby – bieganie, spacer, czytanie, oglądanie serialu, oddawanie się swojej pasji. Możliwości jest bardzo wiele.

To, o czym również musimy pamiętać, to nie tylko jakość, ale również ilość spożywanego jedzenia. Bywa tak, że jemy ponad to, co jest nam realnie potrzebne. Opychanie się jedzeniem nie jest niczym dobrym, wręcz odwrotnie – może prowadzić do bólu brzucha, uczucia nieprzyjemnego dyskomfortu, ospałości, a przede wszystkim wiąże się z ryzykiem nadwagi i otyłości. Nasza motywacja wówczas zostaje obniżona, a organizm jest „zmęczony” ilością jedzenia. Lepiej zatem jeść mniej, a uważniej.




Konsekwencja w działaniu

Dieta bez wyrzeczeń jest możliwa tylko wtedy, kiedy jesteśmy konsekwentni i stosujemy się do kilku zasad. Warto włączyć do swojej diety zdrowe produkty, w tym porcję kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla organizmu. EstroVita to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega – 3, 6 i 9. Produkty wyróżnia odpowiednia proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega – 3, 6 i 9 w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji olejów roślinnych.

Należy pamiętać, że dieta to jednak dopiero połowa sukcesu. Niewątpliwie największy sukces osiągnąć można wówczas, gdy w z dietą stosuje się zwiększenie aktywności fizycznej. I choć na początku nie będzie łatwo, z czasem przekujemy nowy tryb życia na zdrowe nawyki, a stąd prosta droga do osiągnięcia celu.

Nie można także zapominać o odpoczynku – to podczas niego nasz organizm może się regenerować i nabrać sił na kolejne wyzwania. Każdy dzień jest dobrym dniem, aby zacząć wprowadzać do swojej codzienności pozytywne zmiany. Zdrowe nawyki, zdrowy tryb życia i dieta nie dość, że są na wagę złota, to jeszcze nie muszą wiązać się z milionem wyrzeczeń. Ważne, aby zachować umiar i metodą małych kroków dochodzić do pełni sukcesu.

Edyta Blus
Starsza specjalistka ds. badań w dziale R&D w onesano
Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ