Przepis na babkę wielkanocną – niezapomniany smak Wielkanocy



Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice – niezapomniany smak Wielkanocy. Żurek podany ze świeżym, chrupiącym chlebem, pyszne babki piaskowe czy słodki mazurek – Wielkanoc to nie tylko czas zdobienia pisanek, przygotowywania koszyczka, odpoczynku w gronie najbliższych, ale przede wszystkim delektowania się tradycyjnymi, polskim potrawami świątecznymi. Aby zaczarować gości wyjątkowym smakiem i aromatem tradycyjnej kuchni wielkanocnej, warto wybierać tylko produkty najwyższej jakości – takie jak Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.

Świąteczne słodkości to nieodłączny element wielkanocnej biesiady, na który z niecierpliwością czekają zarówno najmłodsi, jak i starsi goście. Rozpływająca się w ustach, puszysta babka piaskowa oraz słodki mazurek to najpopularniejsze pozycje w świątecznym menu, które w mig znikają ze stołu. Dlatego tak ważne jest, aby zachwycić oczekujących gości niezapomnianym smakiem wypieków. Jak zatem przygotować wielkanocne potrawy, które oczarują naszych najbliższych? Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to fundament udanych, świątecznych wypieków, który wspomoże domowych kucharzy w przygotowaniu wyjątkowych wielkanocnych dań.

Słodkie, wielkanocne pyszności

Puszyste serniki, delikatne babki wielkanocne i słodkie, tradycyjne mazurki to nieodłączne elementy świątecznej biesiady, na które czekają nasi goście. Wypieki te łączą wyjątkowy, słodki smak ze zjawiskowym wyglądem. Zachwycają delikatnym aromatem oraz wiosennymi dekoracjami, które dodają kolorów do biesiadnego stołu.

Warto wspomnieć, że w tworzeniu wielkanocnych wypieków doskonale sprawdza się Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice. Jest ona tworzona przez specjalistów łączących tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża Dolnośląskiej Mąki Tortowej typu 450 wpływają na jej lekkość oraz jasny kolor, zwiększając tym samym jakość wypiekanych ciast – zwłaszcza uwielbianej babki piaskowej.
Smaczny znak Wielkanocy – babka piaskowa

Słodki faworyt wielkanocnego stołu zdecydowanie stanowi babka piaskowa. Pofałdowany, delikatny w smaku deser jednoznacznie kojarzymy ze świąteczną ucztą. Jak się okazuje, przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawą babki wielkanocnej jest mąka, dlatego też podczas przygotowań warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości. W tym przypadku doskonale sprawdzi się Dolnośląska Mąka Tortowa typu 450, której drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża nadadzą jej lekkości oraz pięknego, jasnego koloru.

Wiosenne kolory na wielkanocnym stole

Dolnośląska Mąka Tortowa to podstawa tradycyjnej, świątecznej kuchni. Oprócz słodkości, sprawdzi się również w przygotowaniu wielkanocnych obiadów – m.in. do zagęszczenia sosów mięsnych i grzybowych. Produkt wyróżniony certyfikatem „Doceń Polskie” zachwyci smakoszy wielkanocnego menu lekkością i subtelnym smakiem potraw, dopełniając ciepłą, kolorową i rodzinną aurę Wielkanocy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Tortowa typ 450
Wartość energetyczna 1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz 1,2 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 72,1 g
W tym: cukry 0,3 g
Błonnik 1,5 g
Białko 11, 7 g
Sól 0,005 g




Przepis na babkę wielkanocną

Fot. Młyn Jaczkowice
Składniki:
160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

zdjęcia:
Fot. Młyn Jaczkowice

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ