Inspiracje na wiosenne menu, Dip rzodkiewkowy, Krem z sałaty i Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką



Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.

Pożegnanie z zimą

Wybór warzyw w zimowych miesiącach jest ograniczony. O tej porze roku na talerzach dominują warzywa korzeniowe, posiłkujemy się również mrożonkami. Choć to całkiem niezłe zastępstwo, wielu z nas tęskni za smakiem i zapachem świeżych produktów. Z jednej strony w sklepach bez trudu można znaleźć warzywa, które kojarzą się głównie z latem, ale nie trzeba być wytrawnym smakoszem, by stwierdzić, że ich walory pozostawiają sporo do życzenia. Nic dziwnego, że z ekscytacją wypatrujemy nowalijek.

Które nowalijki wybierać na początku sezonu?

Pod tą nazwą skrywają się młode warzywa, ale też pierwsze owoce. Jednak w codziennej diecie to właśnie wytrawne specjały kuszą nas najbardziej ze względu na swoją chrupkość i wyrazisty smak, na który warto czekać miesiącami. Już w marcu możemy cieszyć się zaletami wybornego szczypiorku i rzodkiewki. Na przełomie marca i kwietnia na targach zaopatrywać się będziemy w zieloną sałatę, botwinkę, cebulę dymkę, koperek i szczaw. Choć kusi, by jeść je na surowo bez żadnej obróbki i dodatków, część świeżych warzyw przeznacz na zrobienie dipu rzodkiewkowego, którego smak został dodatkowo podkreślony przyprawą uniwersalną Knorr. Pasuje doskonale zarówno do pieczywa, jak i krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw. Iście wiosenna przekąska!

Dip rzodkiewkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 pęczek szczypiorku
• ½ szklanki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Połowę pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce.
2. Połącz je z przyprawą Knorr, jogurtem i śmietaną. Następnie schłodź otrzymaną mieszankę w lodówce.
3. Pozostałe rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek posiekaj.
4. Wymieszaj je ze schłodzonym sosem. Dip jest gotowy! Możesz go udekorować szczypiorkiem lub kilkoma listkami natki pietruszki.

Lżejsza garderoba i lżejsze posiłki

Wiosną wstępuje w nas nowa energia. Zamiast siedzieć godzinami w wygodnym fotelu wolimy ruszyć na spacer, by nacieszyć się wiosenną aurą. Zmienia się również nasze podejście do posiłków – zwłaszcza jeśli po okresie zimowej stagnacji, zauważyliśmy, że ubrania zrobiły się podejrzanie mniejsze… Gdy w porze obiadu nie mamy ochoty na treściwe gulasze, przygotujmy aromatyczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Wiosna to idealna pora, aby odrzucić żywieniową monotonię i próbować nowych receptur. Jesteśmy przekonani, że zostaną z wami na dłużej.

Krem z sałaty

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 Bulion Warzywny Knorr
• 1 główka sałaty
• 1 opakowanie Zasmażki Błyskawicznej Jasnej Knorr
• 1 posiekany pęczek szczypiorku
• 2 ząbki czosnku
• 1 posiekany pęczek koperku
• ½ szklanki śmietany 18%
• Pieprz do smaku
• 100 g grzanek z chleba pszennego lub groszku ptysiowego
• 3 szklanki wody (wrzątek)
• 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostkę bulionu w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj razem przez 5 minut.
2. Pokrój drobno sałatę, a czosnek posiekaj.
3. Wsyp do rosołu opakowanie zasmażki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz za konieczne, to dopraw całość pieprzem i solą.
5. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.




Wiosną nie zamykaj się w kuchni

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce coraz częściej zaszczyca nas swoimi promieniami, nawet najbardziej uparty domator chętnie opuszcza swoje cztery ściany, by nacieszyć się tą atmosferą. Wiosną warto mieć pod ręką przepisy na nieskomplikowane dania, których zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu. Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką jest najlepszym dowodem na to, że smaczny lunch można przyrządzić w zaledwie 15 minut. Niech planowanie posiłków o tej porze roku będzie łatwe i przyjemne, a do tego wypełnione najsmaczniejszymi produktami sezonowymi.

Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 opakowanie kiełków fasoli
• 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Greckiego Knorr
• 1 czerwona papryka
• 10 czarnych oliwek
• 1 pęczek szczypiorku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.
2. Oliwki pokrój na połówki, paprykę w cienkie paski, a szczypior drobno posiekaj.
3. W misce połącz kiełki, paprykę, oliwki oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos i wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ