Inspiracje na wiosenne menu, Dip rzodkiewkowy, Krem z sałaty i Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką



Wszystko wskazuje na to, że zbliża się czas pożegnania z zimą. Za oknem obserwujemy budzącą się do życia przyrodę i powoli na dno szafy chowamy grube płaszcze, szaliki i czapki. Zmianie ulega nie tylko garderoba, ale też menu. Znudzeni już gęstymi zupami i rozgrzewającymi daniami, z coraz większym apetytem przeglądamy ofertę lokalnych ryneczków. A dominują wśród nich długo wyczekiwane nowalijki. Zobacz, jak w smakowity i niekoniecznie oczywisty sposób wykorzystać je w kuchni.

Pożegnanie z zimą

Wybór warzyw w zimowych miesiącach jest ograniczony. O tej porze roku na talerzach dominują warzywa korzeniowe, posiłkujemy się również mrożonkami. Choć to całkiem niezłe zastępstwo, wielu z nas tęskni za smakiem i zapachem świeżych produktów. Z jednej strony w sklepach bez trudu można znaleźć warzywa, które kojarzą się głównie z latem, ale nie trzeba być wytrawnym smakoszem, by stwierdzić, że ich walory pozostawiają sporo do życzenia. Nic dziwnego, że z ekscytacją wypatrujemy nowalijek.

Które nowalijki wybierać na początku sezonu?

Pod tą nazwą skrywają się młode warzywa, ale też pierwsze owoce. Jednak w codziennej diecie to właśnie wytrawne specjały kuszą nas najbardziej ze względu na swoją chrupkość i wyrazisty smak, na który warto czekać miesiącami. Już w marcu możemy cieszyć się zaletami wybornego szczypiorku i rzodkiewki. Na przełomie marca i kwietnia na targach zaopatrywać się będziemy w zieloną sałatę, botwinkę, cebulę dymkę, koperek i szczaw. Choć kusi, by jeść je na surowo bez żadnej obróbki i dodatków, część świeżych warzyw przeznacz na zrobienie dipu rzodkiewkowego, którego smak został dodatkowo podkreślony przyprawą uniwersalną Knorr. Pasuje doskonale zarówno do pieczywa, jak i krakersów czy pokrojonych w słupki warzyw. Iście wiosenna przekąska!

Dip rzodkiewkowy

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 łyżeczka Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 pęczek szczypiorku
• ½ szklanki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Połowę pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce.
2. Połącz je z przyprawą Knorr, jogurtem i śmietaną. Następnie schłodź otrzymaną mieszankę w lodówce.
3. Pozostałe rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki, a szczypiorek posiekaj.
4. Wymieszaj je ze schłodzonym sosem. Dip jest gotowy! Możesz go udekorować szczypiorkiem lub kilkoma listkami natki pietruszki.

Lżejsza garderoba i lżejsze posiłki

Wiosną wstępuje w nas nowa energia. Zamiast siedzieć godzinami w wygodnym fotelu wolimy ruszyć na spacer, by nacieszyć się wiosenną aurą. Zmienia się również nasze podejście do posiłków – zwłaszcza jeśli po okresie zimowej stagnacji, zauważyliśmy, że ubrania zrobiły się podejrzanie mniejsze… Gdy w porze obiadu nie mamy ochoty na treściwe gulasze, przygotujmy aromatyczny krem z sałaty ze szczypiorkiem. Wiosna to idealna pora, aby odrzucić żywieniową monotonię i próbować nowych receptur. Jesteśmy przekonani, że zostaną z wami na dłużej.

Krem z sałaty

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 Bulion Warzywny Knorr
• 1 główka sałaty
• 1 opakowanie Zasmażki Błyskawicznej Jasnej Knorr
• 1 posiekany pęczek szczypiorku
• 2 ząbki czosnku
• 1 posiekany pęczek koperku
• ½ szklanki śmietany 18%
• Pieprz do smaku
• 100 g grzanek z chleba pszennego lub groszku ptysiowego
• 3 szklanki wody (wrzątek)
• 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostkę bulionu w 3 szklankach wrzątku. Dodaj szczypiorek i gotuj razem przez 5 minut.
2. Pokrój drobno sałatę, a czosnek posiekaj.
3. Wsyp do rosołu opakowanie zasmażki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj sałatę i czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz za konieczne, to dopraw całość pieprzem i solą.
5. Przełóż zupę do miseczek i udekoruj koperkiem. Osobno podaj grzanki lub groszek ptysiowy do posypania.




Wiosną nie zamykaj się w kuchni

Kiedy dni stają się coraz dłuższe, a słońce coraz częściej zaszczyca nas swoimi promieniami, nawet najbardziej uparty domator chętnie opuszcza swoje cztery ściany, by nacieszyć się tą atmosferą. Wiosną warto mieć pod ręką przepisy na nieskomplikowane dania, których zrobienie nie wymaga dużej ilości czasu. Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką jest najlepszym dowodem na to, że smaczny lunch można przyrządzić w zaledwie 15 minut. Niech planowanie posiłków o tej porze roku będzie łatwe i przyjemne, a do tego wypełnione najsmaczniejszymi produktami sezonowymi.

Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 opakowanie kiełków fasoli
• 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Greckiego Knorr
• 1 czerwona papryka
• 10 czarnych oliwek
• 1 pęczek szczypiorku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Kiełki opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą.
2. Oliwki pokrój na połówki, paprykę w cienkie paski, a szczypior drobno posiekaj.
3. W misce połącz kiełki, paprykę, oliwki oraz pokrojony szczypior. Dodaj przygotowany sos i wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ