Powitaj wiosnę na swoim talerzu! Przepisy na dania główne, które dodadzą Ci energii!



W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora:

– Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia – mówi Marcin Sikora – Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, tarka, miski, noże, łyżki, patelnia, blender, łopatka, garnek
Pasujące wino: Gruszka lub Lekki Agrest

Składniki na kotlety:

kasza bulgur gotowana 300 g
marchewka starta na tarce 2 szt
pietruszka starta na tarce 2 szt
kalafior krojony w drobną kostkę razem z łodygą 1 szt
jajka 4 szt
mąka pszenna do zagęszczenia około 150 g
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku)
twaróg wędzony 200 g
natka z pietruszki posiekana 4 łyżki
olej do smażenia
cebula kostka 100 g
czosnek krojony w kostkę 3 ząbki
twaróg wędzony 150 g

Składniki na panierkę:

bułka tarta 250 g
natka z pietruszki 1 pęczek razem z łodygami
koperek 1 pęczek razem z łodygami

Składniki na pesto z liści kalafiora:

liście z jednego kalafiora
rukola 50 g
pistacje solone łuskane 90 g (lub prażone na patelni migdały kalifornijskie)
czosnek 4 ząbki
olej do gęstości (około 300 ml)
sól do smaku
natka z pietruszki łodygi i liście 1 mały pęczek




Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, tarka, miski, noże

Składniki:

Aranchini:
200 g ryżu arborio
50 g tartego sera parmezan
50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone)
1 szt. krojonej w kostkę gruszki
40 g szynki parmeńskiej krojonej w drobną w kostkę
20 g posiekanej rukoli
60 g sera lazur pokrojonego w drobną kostkę
olej rzepakowy do smażenia

Panierka do Aranchini:
2 szt. rozmąconego jajka
bułka tarta połączona z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi

Salsa pomidorowa:
200 g pomidorów pelatti pokrojonych w kostkę
50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone) pokrojonych w drobna kostkę
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Aranchini:
Ugotuj ryż arborio w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanego kleistego i ostudzonego ryżu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Z gotowej masy uformuj kulki. Następnie panieruj je w jajku, bułce tartej z płatkami kukurydzianymi.
Gotowe aranchini smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

Sposób wykonania salsa pomidorowa:
Wszystkie składniki połączą ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pierzem do smaku.

Gotowe aranchi podawaj z salsa pomidorową i Winem Gruszka Musująca.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową:

-Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca –
mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej – Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.

Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego.

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ

Temperatura powietrza a jego jakość

W ostatnich dniach w Polsce odnotowano znaczne spadki temperatur, a miejscami nawet rekordowo niskie wartości. Inwersje temperatury, niskie prędkości wiatru…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na nowoczesne i alternatywne metody wspierania…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ