Powitaj wiosnę na swoim talerzu! Przepisy na dania główne, które dodadzą Ci energii!
W marcu wszystko budzi się do życia, a to za sprawą pierwszych promieni słonecznych, które dodają nam energii. Aby zadbać o wiosenne nastawienie, kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, przedstawia dwa wyjątkowe przepisy, które nasycą każdego łasucha. Bogate w błonnik kotlety z kaszy bulglur oraz włoski specjał pod postacią aranchini to idealne propozycje na wiosenny obiad, które z łatwością przygotuje każdy z nas!
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
O właściwościach kaszy bulgur można by pisać długo. Tym, co świadczy o jej wyjątkowości jest przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i utrzymanie dobrego nastroju. Kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora, postanowił wykorzystać ten nieoceniony składnik, tworząc autorski przepis na kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora:
– Wiosna to bez wątpienia wyjątkowy czas, kiedy po zimie wszystko wraca do życia. To jedna z moich ulubionych pór roku, gdzie na talerzu królują wyraziste w smaku potrawy, które nasycą nas w ciągu dnia – mówi Marcin Sikora – Kotlety z kaszy bulgur z wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora to przepis, który swoją prostotą zachwyci każdego. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej, która nada potrawie wyjątkowego i orzeźwiającego charakteru.
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, tarka, miski, noże, łyżki, patelnia, blender, łopatka, garnek
Pasujące wino: Gruszka lub Lekki Agrest
Składniki na kotlety:
kasza bulgur gotowana 300 g
marchewka starta na tarce 2 szt
pietruszka starta na tarce 2 szt
kalafior krojony w drobną kostkę razem z łodygą 1 szt
jajka 4 szt
mąka pszenna do zagęszczenia około 150 g
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku)
twaróg wędzony 200 g
natka z pietruszki posiekana 4 łyżki
olej do smażenia
cebula kostka 100 g
czosnek krojony w kostkę 3 ząbki
twaróg wędzony 150 g
Składniki na panierkę:
bułka tarta 250 g
natka z pietruszki 1 pęczek razem z łodygami
koperek 1 pęczek razem z łodygami
Składniki na pesto z liści kalafiora:
liście z jednego kalafiora
rukola 50 g
pistacje solone łuskane 90 g (lub prażone na patelni migdały kalifornijskie)
czosnek 4 ząbki
olej do gęstości (około 300 ml)
sól do smaku
natka z pietruszki łodygi i liście 1 mały pęczek
Aranchini z gruszką, serem lazur, szynką parmeńską i salsą pomidorową
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, deska do krojenia, łyżki, łyżka cedzakowa, tarka, miski, noże
Składniki:
Aranchini:
200 g ryżu arborio
50 g tartego sera parmezan
50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone)
1 szt. krojonej w kostkę gruszki
40 g szynki parmeńskiej krojonej w drobną w kostkę
20 g posiekanej rukoli
60 g sera lazur pokrojonego w drobną kostkę
olej rzepakowy do smażenia
Panierka do Aranchini:
2 szt. rozmąconego jajka
bułka tarta połączona z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
Salsa pomidorowa:
200 g pomidorów pelatti pokrojonych w kostkę
50 g pomidorów suszonych w oleju (odsączone) pokrojonych w drobna kostkę
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Aranchini:
Ugotuj ryż arborio w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanego kleistego i ostudzonego ryżu dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Z gotowej masy uformuj kulki. Następnie panieruj je w jajku, bułce tartej z płatkami kukurydzianymi.
Gotowe aranchini smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Sposób wykonania salsa pomidorowa:
Wszystkie składniki połączą ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pierzem do smaku.
Gotowe aranchi podawaj z salsa pomidorową i Winem Gruszka Musująca.
Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.
Ryż arborio to doskonała alternatywa dla popularnego ryżu jaśminowego czy basmati. Charakterystyczny i pękaty kształt nadaje stałej konsystencji potrawom. Aranchini z gruszką to specjał kuchni sycylijskiej, podawany z salsą pomidorową:
-Zbiory polskich pomidorów przypadają właśnie na końcówkę marca – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej – Nasze pomidory, uznawane za jedne z najsmaczniejszych, to dopełnienie tego włoskiego dania. Dodatkiem, który zbalansuje słodycz pomidorów i pikantność potrawy będzie lampka wina Musująca Gruszka od Winiarni Zamojskiej.
Powitajmy wiosnę z otwartymi ramionami! To świetna okazja na spróbowanie nowych i oryginalnych potraw, które nasycą nas w trakcie wiosennych dni. Oba dania bez problemu można przygotować we własnej kuchni, a ich wyjątkowy charakter zaskoczy każdego.