Dietetyczne postanowienia noworoczne. Rozsądne strategie żywieniowe



Bardzo często, wraz z nadejściem Nowego Roku, tworzymy listę postanowień i wyznaczamy sobie nowe cele. Z reguły lista jest długa, a wśród niej znajduje się punkt: chcę schudnąć. Co zrobić, aby nasze postanowienia związane ze zmianą diety nie zakończyły się porażką? Jak realnie wyznaczać sobie cele związane ze zmianą nawyków żywieniowych?

Stawiając sobie za cel zmianę sposobu odżywiania, a w konsekwencji zgubienie nadprogramowych kilogramów, należy ustalić plan działania oraz zacząć od małych kroków. Często zdarza się, że po pół roku od stworzenia naszej listy postanowień nie udaje nam się niczego zrealizować. Z czego może to wynikać? Na przykład z porywania się „z motyką na słońce”, co oznacza że nasze ambicje są nierealistycznie oraz brakuje nam konkretnego planu działania. Chcemy schudnąć szybko i bez większego wysiłku. Jak w takim razie wyznaczyć sobie nowe cele?

Realny plan działania, czyli wypracowanie nawyków

Wypijanie 2 litrów wody dziennie może poprawić samopoczucie, wygląd i kondycję skóry. Warto zrezygnować z napojów słodzonych, które zawierają duże ilości cukru. Innym aspektem jest wyeliminowanie z dotychczasowego jadłospisu produktów przetworzonych, typu fast food, cukierków czy batoników. Jedną z ciekawszych metod jest stosowanie schematu 80/20, czyli spożywanie w 80% pełnowartościowych produktów, a w 20% w skali tygodnia pozwolenie sobie na odstępstwa od zbilansowanej diety.

Planowanie aktywności fizycznej jest kolejnym, pozytywnym krokiem naprzód. Na początek mogą to być spacery. Odpowiednie efekty może przynieść na przykład wykonywanie około 10 tysięcy kroków dziennie. Kiedy uda się wypracować nawyk spacerowania, można poszukać bardziej wymagającej aktywności fizycznej, która oczywiście powinna sprawiać dodatkową przyjemność. Może to być pilates, pływanie, joga, trening na siłowni czy bieganie. Ważne, aby ćwiczyć regularnie.




Podstawa zbilansowanej diety

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę odpowiednio zbilansowanej diety. Przede wszystkim warzywa powinny pojawiać się w każdym posiłku, zarówno w formie surowej, gotowanej czy pieczonej. Warto korzystać zarówno z warzyw sezonowych jak i mrożonych, które mogą nas uratować w szczególności zimą. Warzywa z powodzeniem możemy wykorzystywać do sałatek, koktajli czy zup.

Owoce mogą stanowić zdrową alternatywę dla deserów i słodkich przekąsek. Wystarczy wspomnieć o różnorodnych sałatkach, odżywczych koktajlach, rybach z warzywami z dodatkiem ziół oraz zupach krem. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Wykonanie badań profilaktycznych pomoże nam wykryć ewentualne niedobory witamin i składników odżywczych. Z pomocą lekarza lub dietetyka możemy ustalić indywidualną suplementację. Kluczową rolę w naszej strefie klimatycznej odgrywa witamina D3, z której niedoborem boryka się większość Polaków. Zbadanie jej poziomu pozwoli nam ustalić odpowiednią dawkę suplementacyjną tak, aby podnieść jej poziom w organizmie.

Niezależnie od wyznaczonych celów na Nowy Rok, kluczem do sukcesu są konsekwencja i wytrwałość. Ułożenie planu działania oraz realizowanie go krok po kroku może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Każda zmiana wymaga pracy i wyrzeczeń, ale korzystne efekty z pewnością przyniosą dużą dawkę satysfakcji oraz poprawę zdrowia i samopoczucia.


Ewa Janusz-Majewska
Dietetyczka kliniczna
Specjalistka ds. dietetyki w onesano

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ