Dietetyczne postanowienia noworoczne. Rozsądne strategie żywieniowe



Bardzo często, wraz z nadejściem Nowego Roku, tworzymy listę postanowień i wyznaczamy sobie nowe cele. Z reguły lista jest długa, a wśród niej znajduje się punkt: chcę schudnąć. Co zrobić, aby nasze postanowienia związane ze zmianą diety nie zakończyły się porażką? Jak realnie wyznaczać sobie cele związane ze zmianą nawyków żywieniowych?

Stawiając sobie za cel zmianę sposobu odżywiania, a w konsekwencji zgubienie nadprogramowych kilogramów, należy ustalić plan działania oraz zacząć od małych kroków. Często zdarza się, że po pół roku od stworzenia naszej listy postanowień nie udaje nam się niczego zrealizować. Z czego może to wynikać? Na przykład z porywania się „z motyką na słońce”, co oznacza że nasze ambicje są nierealistycznie oraz brakuje nam konkretnego planu działania. Chcemy schudnąć szybko i bez większego wysiłku. Jak w takim razie wyznaczyć sobie nowe cele?

Realny plan działania, czyli wypracowanie nawyków

Wypijanie 2 litrów wody dziennie może poprawić samopoczucie, wygląd i kondycję skóry. Warto zrezygnować z napojów słodzonych, które zawierają duże ilości cukru. Innym aspektem jest wyeliminowanie z dotychczasowego jadłospisu produktów przetworzonych, typu fast food, cukierków czy batoników. Jedną z ciekawszych metod jest stosowanie schematu 80/20, czyli spożywanie w 80% pełnowartościowych produktów, a w 20% w skali tygodnia pozwolenie sobie na odstępstwa od zbilansowanej diety.

Planowanie aktywności fizycznej jest kolejnym, pozytywnym krokiem naprzód. Na początek mogą to być spacery. Odpowiednie efekty może przynieść na przykład wykonywanie około 10 tysięcy kroków dziennie. Kiedy uda się wypracować nawyk spacerowania, można poszukać bardziej wymagającej aktywności fizycznej, która oczywiście powinna sprawiać dodatkową przyjemność. Może to być pilates, pływanie, joga, trening na siłowni czy bieganie. Ważne, aby ćwiczyć regularnie.




Podstawa zbilansowanej diety

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę odpowiednio zbilansowanej diety. Przede wszystkim warzywa powinny pojawiać się w każdym posiłku, zarówno w formie surowej, gotowanej czy pieczonej. Warto korzystać zarówno z warzyw sezonowych jak i mrożonych, które mogą nas uratować w szczególności zimą. Warzywa z powodzeniem możemy wykorzystywać do sałatek, koktajli czy zup.

Owoce mogą stanowić zdrową alternatywę dla deserów i słodkich przekąsek. Wystarczy wspomnieć o różnorodnych sałatkach, odżywczych koktajlach, rybach z warzywami z dodatkiem ziół oraz zupach krem. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Wykonanie badań profilaktycznych pomoże nam wykryć ewentualne niedobory witamin i składników odżywczych. Z pomocą lekarza lub dietetyka możemy ustalić indywidualną suplementację. Kluczową rolę w naszej strefie klimatycznej odgrywa witamina D3, z której niedoborem boryka się większość Polaków. Zbadanie jej poziomu pozwoli nam ustalić odpowiednią dawkę suplementacyjną tak, aby podnieść jej poziom w organizmie.

Niezależnie od wyznaczonych celów na Nowy Rok, kluczem do sukcesu są konsekwencja i wytrwałość. Ułożenie planu działania oraz realizowanie go krok po kroku może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Każda zmiana wymaga pracy i wyrzeczeń, ale korzystne efekty z pewnością przyniosą dużą dawkę satysfakcji oraz poprawę zdrowia i samopoczucia.


Ewa Janusz-Majewska
Dietetyczka kliniczna
Specjalistka ds. dietetyki w onesano

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ