Z miłości do słodkości – przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny
Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje nowe wersje tradycyjnych przepisów, które swoim charakterem skradną niejedno serce.
Różowy sernik z truskawkami
Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.
– Sernik to jeden z tych deserów, który ma szczególne miejsce w moim sercu. Jego różowa odmiana z karmelizowanymi na winie truskawkami to alternatywa dla tradycyjnych przysmaków – mówi Marcin Sikora – Idealnym uzupełnieniem tego deseru będzie lampka białego wina lodowego Winiarni Zamojskiej, która raz przemycona w procesie karmelizacji truskawek, podbije rozkosz jabłkową nutą.
Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą
Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:
– Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości – podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu. A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!
Przepisy:
1. Różowy sernik z truskawkami:
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tortownica o średnicy 26 cm, wałek do ciasta, tarka, miski, deska do krojenia, mikser, waga kuchenna, patelnia, łyżki, nóż do krojenia
Składniki:
Składniki na spód sernika:
1 kg potrójnie mielonego sera sernikowego
1 op (ok. 15 g) cukru kokosowego lub migdałowego Delecta
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
150 g cukru pudru
1 op (ok. 15 g) cukru cytrynowego Delecta
1,5 op. czerwonego barwnika spożywczego Dr. Oetker
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę sernikową:
120 g masła
250 g mąki
1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 łyżki kakao
1 jajko
100 g cukru pudru
Składniki na truskawki karmelizowane:
200 g świeżych lub mrożonych truskawek
3 łyżki miodu
100 ml wina gruszkowego z Winiarni Zamojskiej lub dowolnego białego wina musującego
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania sernika:
Zetrzyj masło do miski na dużych oczkach tarki.
Dodaj masło orzechowe, jajka, cukier puder, kakao oraz przesianą mąkę pszenną.
Zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 20 minut.
Potrójnie zmielony ser sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier migdałowy lub kokosowy, cukier cytrynowy, jajka, barwnik oraz śmietankę 30%.
Miksuj ze sobą składniki przez około 2 minuty, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj.
Wysmaruj tortownicę masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blachy.
Na ciasto wylej masę sernikową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni bez termoobiegu.
Piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Sposób przygotowania truskawek karmelizowanych:
Wylej miód na patelnię, dodaj pokrojone na pół truskawki.
Karmelizuj przez chwilę, a następnie dodaj wino białe. Następnie zredukuj ilość wina do pożądanej konsystencji.
Upieczony sernik podaj z karmelizowanymi truskawkami.
Autor: Marcin Sikora
Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowe z Winiarni Zamojskiej.
2. Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej:
Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: mikser, waga kuchenna, dzbanek z miarką, łyżki, blacha do pieczenia, noże, miski patelnia, garnki
Pasujące wino: Lekki Agrest, Lekka Czarna Porzeczka lub Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska
Składniki beza:
aquafaba (woda z cieciorki z puszki) 200 ml
cukier drobny 200 g
budyń śmietankowy lub waniliowy 1 1/2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Składniki krem:
biała czekolada 1 tabliczka
śmietanka 30% 200 ml
serek philadelfia 300 g
kasza gryczana 60 g
cukier puder 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
masło 1 łyżka
świeże owoce do dekoracji (malina, borówka)
konfitura z czarnej porzeczki lub inna, dowolna około 12 łyżek
Sposób wykonania beza:
schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
cukier kryształ połącz z budyniem
do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną
Sposób przygotowania krem:
białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia – całość ubij na sztywna masę
do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło – całość ponownie wymieszaj
kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej
Gotowe bezy podawaj z winem Lekka Czarna Porzeczka lub Lekki Agrest lub Musująca Gruszka
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/