Z miłości do słodkości – przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny



Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje nowe wersje tradycyjnych przepisów, które swoim charakterem skradną niejedno serce.

Różowy sernik z truskawkami

Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.

– Sernik to jeden z tych deserów, który ma szczególne miejsce w moim sercu. Jego różowa odmiana z karmelizowanymi na winie truskawkami to alternatywa dla tradycyjnych przysmaków – mówi Marcin Sikora – Idealnym uzupełnieniem tego deseru będzie lampka białego wina lodowego Winiarni Zamojskiej, która raz przemycona w procesie karmelizacji truskawek, podbije rozkosz jabłkową nutą.

Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą

Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:

– Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości – podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu. A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!




Przepisy:

1. Różowy sernik z truskawkami:
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tortownica o średnicy 26 cm, wałek do ciasta, tarka, miski, deska do krojenia, mikser, waga kuchenna, patelnia, łyżki, nóż do krojenia

Składniki:

Składniki na spód sernika:
1 kg potrójnie mielonego sera sernikowego
1 op (ok. 15 g) cukru kokosowego lub migdałowego Delecta
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
150 g cukru pudru
1 op (ok. 15 g) cukru cytrynowego Delecta
1,5 op. czerwonego barwnika spożywczego Dr. Oetker
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę sernikową:
120 g masła
250 g mąki
1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
2 łyżki kakao
1 jajko
100 g cukru pudru

Składniki na truskawki karmelizowane:
200 g świeżych lub mrożonych truskawek
3 łyżki miodu
100 ml wina gruszkowego z Winiarni Zamojskiej lub dowolnego białego wina musującego

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania sernika:

Zetrzyj masło do miski na dużych oczkach tarki.
Dodaj masło orzechowe, jajka, cukier puder, kakao oraz przesianą mąkę pszenną.
Zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 20 minut.
Potrójnie zmielony ser sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier migdałowy lub kokosowy, cukier cytrynowy, jajka, barwnik oraz śmietankę 30%.
Miksuj ze sobą składniki przez około 2 minuty, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj.
Wysmaruj tortownicę masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blachy.
Na ciasto wylej masę sernikową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni bez termoobiegu.
Piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Sposób przygotowania truskawek karmelizowanych:

Wylej miód na patelnię, dodaj pokrojone na pół truskawki.
Karmelizuj przez chwilę, a następnie dodaj wino białe. Następnie zredukuj ilość wina do pożądanej konsystencji.
Upieczony sernik podaj z karmelizowanymi truskawkami.

Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowe z Winiarni Zamojskiej.

2. Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej:
Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: mikser, waga kuchenna, dzbanek z miarką, łyżki, blacha do pieczenia, noże, miski patelnia, garnki
Pasujące wino: Lekki Agrest, Lekka Czarna Porzeczka lub Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska

Składniki beza:

aquafaba (woda z cieciorki z puszki) 200 ml
cukier drobny 200 g
budyń śmietankowy lub waniliowy 1 1/2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Składniki krem:

biała czekolada 1 tabliczka
śmietanka 30% 200 ml
serek philadelfia 300 g
kasza gryczana 60 g
cukier puder 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki
masło 1 łyżka
świeże owoce do dekoracji (malina, borówka)
konfitura z czarnej porzeczki lub inna, dowolna około 12 łyżek

Sposób wykonania beza:

schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
cukier kryształ połącz z budyniem
do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną

Sposób przygotowania krem:

białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia – całość ubij na sztywna masę
do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło – całość ponownie wymieszaj
kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej

Gotowe bezy podawaj z winem Lekka Czarna Porzeczka lub Lekki Agrest lub Musująca Gruszka

Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ