Inspiracje na pyszny karnawał – Oponki z lukrem



Przed nami najbardziej intensywny czas – zabaw i beztroskich szaleństw, bo karnawał to świetny pretekst do częstych spotkań przy muzyce i pysznym jedzeniu. Skąd pochodzi karnawał? Jak go pysznie i radośnie przeżyć? W artykule zebraliśmy garść smacznych inspiracji!

Karnawał to czas zimowych zabaw, bali kostiumowych, spotkań ze znajomymi, a także imprez firmowych. W tym roku, ten wesoły czas, rozpoczął się 6 stycznia i potrwa do 22 lutego. Choć obecnie nie jest tak hucznie obchodzony, jak za czasów naszych pradziadów, to w dalszym ciągu tradycyjnie urządzane są bale i spotkania, podczas których jedynym wymogiem jest zabawa w doborowym towarzystwie, szczególnie w tzw. ostatki (dawniej zapusty), czyli ostatni dzień karnawału.

Carnevale

Karnawał z włoskiego „carnevale”, pochodzi z łaciny „carne-levàmen”, co oznacza pożegnanie mięsa. To czas, kiedy wraz z dźwiękami muzyki, suto zastawionymi stołami i zabawą przygotowywano się na Wielki Post. Karnawał w Polsce był to okres zimowych szaleństw z kuligami, trwającymi nawet kilka dni, podczas których jeżdżono wozami lub saniami od jednego domostwa do kolejnego na wystawne uczty.

Ze względu na koloryt oraz spektakularność, najbardziej znane są karnawały: włoski z Wenecji i brazylijski z Rio de Janeiro. Wenecki słynie z pięknych strojów z epoki oraz misternie zdobionych masek. Tradycyjnie był to wyjątkowy czas, kiedy, dzięki maskom, zacierały się różnice społeczne, dając możliwość każdemu, niezależnie od pochodzenia, wziąć udział w zabawie na ulicach miasta. W Rio de Janeiro przygotowania do karnawału trwają cały rok. Ludzie wychodzą na ulice w kostiumach, tańcząc sambę przez 5 dni i nocy, bez przerwy! A jak obecnie świętujemy czas karnawału?

Karnawałowe inspiracje

Bal kostiumowy to doskonały pomysł dla wszystkich tych, którzy lubią przebieranki. Takie bale często mają temat przewodni, typu postaci filmowe lub z konkretnego serialu fantasy. Możliwości jest wiele. A jak bal, to oczywiście odpowiednia muzyka oraz przekąski i napoje. Rekomendujemy szybkie tosty. Nawet jeśli zabraknie ich podczas imprezy, można bez problemu przygotować kolejną turę.

Wieczór z grami planszowymi, które nie tracą na popularności, to również świetny sposób na miło spędzony czas i doskonały pretekst do spotkania. Oczywiście polecany jest tym, którzy od hucznych zabaw, wolą kameralne spotkania w bliskim gronie. Idealną przekąską na wieczór będzie mozzarella w panierce z ulubionym sosem. Równie dobrze sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi w zaciszu domowym przy maratonie filmowym.

A na ostatni tydzień karnawału, który rozpoczyna Tłusty czwartek rekomendujemy słodkie oponki z lukrem. Po prostu rozpływają się w ustach i doskonale pasują na zakończenie okresu zabaw. Smacznego!




Oponki z lukrem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8

Składniki:

• 250 ml wody
• 125 g masła
• 140 g mąki pszennej
• 4 jajka
• 1l oleju do smażenia

Lukier:

• 170 g cukru pudru
• 30 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej wodę. Dodaj masło. Doprowadź do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw do wystudzenia.
2. Ciasto miksuj lub mieszaj, wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste.
3. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Porcje ciasta przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe oponki.
4. Olej doprowadź do wrzenia. Na rozgrzany olej wkładaj papierki z oponkami (oponką do dołu). Po 2 – 3 minutach ściągnij papier i odwróć oponki na druga stronę.
5. Oponki smaż na złoty kolor. Odcedź z nadmiaru tłuszczu.
6. Cukier puder wymieszaj z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewaj nim oponki.

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ