Inspiracje na pyszny karnawał – Mozarella w panierce



Przed nami najbardziej intensywny czas – zabaw i beztroskich szaleństw, bo karnawał to świetny pretekst do częstych spotkań przy muzyce i pysznym jedzeniu. Skąd pochodzi karnawał? Jak go pysznie i radośnie przeżyć? W artykule zebraliśmy garść smacznych inspiracji!

Karnawał to czas zimowych zabaw, bali kostiumowych, spotkań ze znajomymi, a także imprez firmowych. W tym roku, ten wesoły czas, rozpoczął się 6 stycznia i potrwa do 22 lutego. Choć obecnie nie jest tak hucznie obchodzony, jak za czasów naszych pradziadów, to w dalszym ciągu tradycyjnie urządzane są bale i spotkania, podczas których jedynym wymogiem jest zabawa w doborowym towarzystwie, szczególnie w tzw. ostatki (dawniej zapusty), czyli ostatni dzień karnawału.

Carnevale

Karnawał z włoskiego „carnevale”, pochodzi z łaciny „carne-levàmen”, co oznacza pożegnanie mięsa. To czas, kiedy wraz z dźwiękami muzyki, suto zastawionymi stołami i zabawą przygotowywano się na Wielki Post. Karnawał w Polsce był to okres zimowych szaleństw z kuligami, trwającymi nawet kilka dni, podczas których jeżdżono wozami lub saniami od jednego domostwa do kolejnego na wystawne uczty.

Ze względu na koloryt oraz spektakularność, najbardziej znane są karnawały: włoski z Wenecji i brazylijski z Rio de Janeiro. Wenecki słynie z pięknych strojów z epoki oraz misternie zdobionych masek. Tradycyjnie był to wyjątkowy czas, kiedy, dzięki maskom, zacierały się różnice społeczne, dając możliwość każdemu, niezależnie od pochodzenia, wziąć udział w zabawie na ulicach miasta. W Rio de Janeiro przygotowania do karnawału trwają cały rok. Ludzie wychodzą na ulice w kostiumach, tańcząc sambę przez 5 dni i nocy, bez przerwy! A jak obecnie świętujemy czas karnawału?

Karnawałowe inspiracje

Bal kostiumowy to doskonały pomysł dla wszystkich tych, którzy lubią przebieranki. Takie bale często mają temat przewodni, typu postaci filmowe lub z konkretnego serialu fantasy. Możliwości jest wiele. A jak bal, to oczywiście odpowiednia muzyka oraz przekąski i napoje. Rekomendujemy szybkie tosty. Nawet jeśli zabraknie ich podczas imprezy, można bez problemu przygotować kolejną turę.

Wieczór z grami planszowymi, które nie tracą na popularności, to również świetny sposób na miło spędzony czas i doskonały pretekst do spotkania. Oczywiście polecany jest tym, którzy od hucznych zabaw, wolą kameralne spotkania w bliskim gronie. Idealną przekąską na wieczór będzie mozzarella w panierce z ulubionym sosem. Równie dobrze sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi w zaciszu domowym przy maratonie filmowym.

A na ostatni tydzień karnawału, który rozpoczyna Tłusty czwartek rekomendujemy słodkie oponki z lukrem. Po prostu rozpływają się w ustach i doskonale pasują na zakończenie okresu zabaw. Smacznego!




Mozarella w panierce
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 400 g sera mozarella
• 1 opakowanie Knorr Fix Panierka Chrupiący Kurczak z Papryką
• 100 ml wody
• 80 ml mąki
• 100 ml oleju roślinnego do smażenia

Sposób wykonania:

1. Ser pokrój w grube na 2 cm kawałki o długości 4-5 cm.
2. Mąkę rozmieszaj z wodą, w powstałym cieście zanurz pojedynczo kawałki sera, a następnie obtocz je w panierce Knorr.
3. Mozzarellę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionym sosem.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ