Walentynki – słodkie święto miłości! Walentynkowe tiramisu i Ciasteczka z mascarpone



Walentynki to święto cieszące się dużą popularnością na całym świecie. W Polsce także ma ono grono zwolenników, którzy celebrują tę okazję, wręczając drobne upominki czy kwiaty swoim sercowym wybrankom lub przygotowują dla nich słodkie, kulinarne niespodzianki.

Historia Dnia Zakochanych związana jest z legendą o biskupie Walentym, który w czasach panowania cesarza Klaudiusza udzielał potajemnych ślubów rzymskim legionistom. Opowieść głosi, że został on za to skazany na ścięcie, ale wcześniej, oczekując na karę uzdrowił swoją modlitwą niewidomą córkę jednego ze strażników i przesłał jej list z błogosławieństwem, który podpisał: „Twój Walenty”. Stało się to początkiem zwyczaju wysyłania do bliskich sercu osób anonimowych kartek z wyrazami miłości.

Święto miłości na całym świecie

Dzień św. Walentego obchodzony jest jako święto miłości na całym niemal świecie. Mimo że najpopularniejszym zwyczajem jest wysyłanie walentynkowych kartek, to w różnych krajach Święto Zakochanych ma także swoją własną, unikalną tradycję.

We Włoszech – ojczyźnie św. Walentego – w niedzielę poprzedzającą 14 lutego w Bazylice w Terni młodzi Włosi składają przyrzeczenia miłości. We Francji Święto Zakochanych jest hucznie obchodzonym świętem narodowym, a popularnym upominkiem z tej okazji są zaproszenia do teatru oraz na romantyczną kolację. Walentynkowym zwyczajem Czechów jest zawieszanie kłódek na Moście Karola w Pradze, a w Wielkiej Brytanii świętowaniu często towarzyszy wręczanie kartek z wizerunkiem najpopularniejszych bohaterów Shakespeare’a – Romeo i Julii.

W Stanach Zjednoczonych święto ma szerszy charakter i drobnymi prezentami będącymi wyrazem sympatii obdarowuje się także przyjaciół, bliskich czy kolegów ze szkoły. W Japonii, podobnie jak w USA, upominki wręcza się nie tylko ukochanym, ale również znajomym. Ciekawostką jednak jest fakt, że w tym dniu prezenty wręczane są jedynie przez kobiety i są to czekoladki.

W Polsce Walentynki zyskały popularność w latach 90. XX wieku. To dzień, w którym królują czerwone serduszka, okolicznościowe kartki oraz… słodkie upominki. Prezentujemy więc przepisy na słodkości, które z powodzeniem zastąpią tradycyjną bombonierkę i będą prawdziwym prezentem od serca.

Walentynkowe tiramisu

Składniki:
Spód
• biszkopty

Masa tiramisu

• Mascarpone z Piątnicy – 250 g
• jajka – 5 szt.
• cukier – 50 g
• Śmietana 36% z Piątnicy – 150 g
• żelatyna – 3 listki

Galaretka z kawy

• około 200 ml mocnej czarnej kawy
• żelatyna w listkach – 8 g
• olejek migdałowy – 1 ml
• szczypta soli

Polewa

• mleko w proszku – 360 g
• Śmietanka 30% z Piątnicy – 400 g
• woda – 500 g
• cukier – 500 g
• mąka ziemniaczana – 50 g
• woda – 50 g
• żelatyna w listkach – 30 g
• czerwony barwnik w proszku – 20 g

Wykonanie:

Galaretka z kawy

1. W mocnej, gorącej kawie rozpuść żelatynę, dodaj olejek oraz sól, całość wymieszaj i wystudź do uzyskania galaretki. Aby galaretkę dobrze się dozowało, przełóż ją do rękawa i dopiero gdy zacznie tężeć wylewaj ją do formy z masą.
Polewa
2. 500 g wody i 500 g cukru zagotuj, tworząc syrop cukrowy. 50 g wody i 50 g mąki ziemniaczanej wymieszaj do połączenia składników, tworząc syrop ziemniaczany. W garnku podgrzej Śmietankę 30% z Piątnicy do temperatury ok. 40°C, dodaj mleko w proszku, żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości śmietanki, syrop cukrowy i czerwony barwnik. Na końcu dodaj syrop ziemniaczany, całość przelej do blendera kielichowego i zmiksuj.

Masa

3. Jajka utrzyj z cukrem na parze. Dodaj Mascarpone z Piątnicy oraz Śmietankę 36% OSM Piątnica i ubijaj do otrzymania stabilnej masy. Żelatynę w listkach namocz w letniej wodzie, odcedź, podgrzej w małym rondelku do roztopienia i stopniowo dodawaj ją do masy (wskazówka: możesz do masy dodać np. purée z marakui lub mango, aby wzbogacić smak tiramisu).

4. Masę przełóż do formy lub foremek (wskazówka: proponujemy użyć silikonowych form w kształcie serca), wypełniając tylko 1/3 ich objętości i zamroź. Wyjmij zamrożoną masę, wylej na nią galaretkę a następnie nałóż kolejną porcję masy. Na koniec wyłóż formę biszkoptem namoczonym w kawie i całość zamroź. Wyjmij z formy na kratkę i gdy deser jest jeszcze zamrożony, polej go polewą, następnie przełóż na talerz. Pozostaw do rozmrożenia. Smacznych Walentynek!




Ciasteczka z mascarpone

Składniki (na około 20-30 ciastek):
◾ 200 g zimnego Masła Wiejskiego z Piątnicy
◾ 250 g mąki pszennej typ 450
◾ 80 g drobnego cukru
◾ 1 jajko
◾ dwie łyżki liofilizowanych pokruszonych malin

Składniki na krem:
◾ 250 g mascarpone z Piątnicy
◾ 200 g śmietanki 36% z Piątnicy
◾ 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

1. Przygotowanie kremu najlepiej zacząć dzień wcześniej niż same ciastka. W tym celu rozpuść tabliczkę czekolady w gorącej śmietanie, tak, aby nie było żadnych grudek. Po wystygnięciu, zakryj powstałą masę folią i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Na drugi dzień pokrój masło na małe kawałki, złącz z pozostałym składnikami i zagnieć na jednolitą masę. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i krótko zagnieć w rękach jeszcze raz. Rozwałkuj je na posypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra. Z ciasta wykrój foremką w kształcie serduszka ciastka, a następnie przenieś je na blachę do pieczenia. Ciastka piecz około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciastka przestygną, możesz zabrać się za kolejny etap, czyli przygotowanie kremu.
3. Wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną masę, wlej ją do miski i połącz z mascarpone. Miksuj całość do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj krem na ciastku. Kiedy już to zrobisz, przykryj go kolejnym ciastkiem. Podobnie jak to jest w makaronikach. Smacznego!

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ