Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?



Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan kondycji psychofizycznej wpływa przede wszystkim styl życia – zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, czas na sen i regenerację. Jednym z kluczowych wyzwań nadal pozostaje niedobór mikroskładników, który osiąga coraz wyższą rangę. Czy w takim razie warto stosować suplementy diety?

Suplementy diety stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych. Stosowane są w celu uzupełnienia diety w witaminy oraz minerały, których bardzo często nie jesteśmy w stanie spożyć w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Prawidłowo zbilansowana i zróżnicowana dieta, wraz z indywidualnie dostosowaną suplementacją, stanowi odpowiednią profilaktykę zdrowotną, o którą powinniśmy zadbać na co dzień.

Czy suplementy diety są potrzebne?

Jakość żywności dostępnej na rynku z roku na rok jest coraz niższa. Ilość witamin i składników mineralnych sukcesywnie spada, przez co nie jesteśmy w stanie dostarczyć do swojego organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego warto rozważyć suplementację składników, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć wraz z dietą.




Jak rozpoznać niedobór składników odżywczych?

Objawy niedoboru witamin i minerałów mogą być różnorakie. Do najczęstszych z nich należą obniżona odporność, senność, chroniczne zmęczenie, nadwaga i otyłość, wypadanie włosów czy problemy skórne. W przypadku występowania niektórych z powyższych objawów, warto rozważyć indywidualnie dostosowaną suplementację. Wśród najbardziej powszechnych niedoborów wymienia się natomiast kwasy omega-3, witaminę D3, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń.

Wybór suplementów diety nie należy do najłatwiejszych. Przed zakupem, stoimy przed wyborem suplementów naturalnych i syntetycznych. Wytworzenie syntetycznych suplementów diety jest o wiele tańsze. Często jednak okazuje się, że niska cena idzie w parze z niską jakością. Ciężko jest wówczas uzyskać oczekiwane efekty. Na rynku dostępne są naturalne suplementy diety, których wchłanialność jest znacznie większa niż w przypadku ich syntetycznych odpowiedników.

EstroVita to suplementy diety zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, pochodzące z unikalnej mieszaniny tłoczonych na zimno co najmniej czterech olejów roślinnych, między innymi oleju lnianego, oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka, oleju z czarnej porzeczki. EstroVita to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9.

Wszystkie preparaty linii EstroVita dodatkowo wzbogacone są witaminami. Opatentowany, unikalny proces produkcji suplementów diety EstroVita zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów omega 3, 6, 9, które cechują się całkowitym brakiem toksyczności oraz jakichkolwiek zanieczyszczeń. Są to tak zwane nutraceutyki, czyli produkty wykazujące działanie żywności funkcjonalnej, jak również suplementów diety.


Ewa Janusz-Majewska
Dietetyczka kliniczna
Specjalistka ds. dietetyki w onesano

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ