Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki
Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak, że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakości i przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.
#Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce, w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają się w formie wytrawnej – z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:
– Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem, borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja – radzi Marcin Sikora – I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo, pomidorami oraz przyprawione chilli:
– Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie 30 minut – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora
– Do rozgrzanej na patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo, około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli. Smacznego!
Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski
Składniki:
500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
500 g krojonych pomidorów pelati
100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
100 g cebuli krojonej w kostkę
4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
20 plastrów chorizo
oliwa z oliwek do smażenia
sól i cukier do smaku
½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g pokrojonych boczniaków
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
2 jajka
olej do smażenia
Sposób wykonania krewetek:
1. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
2. Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
3. Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
4. Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
5. Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
6. Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.
Sposób wykonania chipsów z chorizo:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
3. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
4. Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.
Sposób wykonania boczniaków:
1. Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
2. Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.
Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.