Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki



Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak, że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakości i przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

#Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce, w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają się w formie wytrawnej – z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

– Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem, borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja – radzi Marcin Sikora – I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo, pomidorami oraz przyprawione chilli:

– Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie 30 minut – mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora

– Do rozgrzanej na patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo, około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli. Smacznego!




Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, deska, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin, miski

Składniki:

500 g obranych krewetek (15-20 sztuk)
500 g krojonych pomidorów pelati
100 ml wina Agrestowego Winiarni Zamojskiej (lub innego białego wina wytrawnego)
100 g cebuli krojonej w kostkę
4 ząbki czosnku krojonego w kostkę
20 plastrów chorizo
oliwa z oliwek do smażenia
sól i cukier do smaku
½ łyżeczki świeżo posiekanej papryki chili (lub mniej, w zależności od upodobań)
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g pokrojonych boczniaków
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania (można dodać suszonej bazylii dla urozmaicenia)
2 jajka
olej do smażenia

Sposób wykonania krewetek:

1. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie zeszklij na niej pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
2. Dodaj 10 plastrów chorizo pokrojonych w kostkę i podsmaż.
3. Dodaj obrane krewetki oraz posiekane chili. Smaż około 3 minuty.
4. Dolej wino, a następnie duś całość przez około 2 minuty.
5. Dodaj pomidory pelati i zredukuj nadmiar wody.
6. Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku cukrem i solą.

Sposób wykonania chipsów z chorizo:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem rozłóż 10 plastrów chorizo.
3. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.
4. Chipsy podawaj po uprzednim wystudzeniu.

Sposób wykonania boczniaków:

1. Pokrój boczniaki i zapanieruj w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
2. Smaż boczniaki na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia.

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ