Przepyszna Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera
1 stycznia br. ruszyło wyzwanie Veganuary zachęcające do zmiany nawyków żywieniowych na roślinne. Violife – marka 100% roślinnych alternatyw dla serów, wspiera wyzwanie, pokazując, że dieta wege jest łatwa, niezwykle smaczna, a co najważniejsze zdrowa dla nas i naszej planety.
#Veganuary to coroczne, globalne wyzwanie organizowane od 2014 roku, które promuje i edukuje na temat weganizmu, zachęcając ludzi do takiego stylu życia w styczniu. Głównym celem akcji jest zachęcenie jak największej liczby osób do przejścia na dietę roślinną. Po dołączeniu do wyzwania, uczestnicy codziennie otrzymują informacje na temat diety roślinnej oraz różnego rodzaju wskazówki ułatwiające im realizację postanowienia.
Dumny, 100% roślinny
Violife, kolejny raz, wspiera wyzwanie, zachęcając i pokazując konsumentom, że dieta roślinna jest zdrowa i bardzo smaczna. Marka jest dumna z faktu, że jej produkty są w 100% roślinne. Uczestnicy wyzwania Veganuary z Violife mogą również być dumni z faktu przystąpienia do wyzwania, bo dzięki temu robią coś dobrego dla siebie i dla naszej planety. W ramach wyzwania przygotowano atrakcje i niespodzianki, w tym przepisy z topowymi produktami, jak Violife Gouda Flavour Slices i Violife Cheddar Flavour Slices. W przepisach nie brakuje lubianych produktów: Violife Greek White i Violife Creamy Oryginal.
Marka od lat zachęca do zmiany stylu życia. 100% roślinne alternatywy dla serów to produkty nie tylko dla wegan, ale też dla osób borykających się z alergiami. Docenią je także miłośnicy kuchni tradycyjnej, spożywający produkty zwierzęce, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis i wprowadzić do niego więcej produktów roślinnych – z korzyścią dla zdrowia, kondycji organizmu i dobra planety.
Poznaj roślinne inspiracje na każdą porę dnia
A na kolację włoskie danie w greckim stylu – pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
• 200 g Blok Violife Greek White
• 1 wegańskie ciasto na pizzę
• 2 łyżki sosu marinara
• 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
• 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
• 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
• 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
• 10 oliwek pokrojonych w plasterki
• Oliwa z oliwek
• Świeże oregano do dekoracji
• Płatki chilli do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
2. Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
3. Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
4. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.