Udar „poluje” na coraz młodsze osoby! Oto 3 niesamowite produkty superfoods, które pomogą Ci się przed nim ustrzec!



W ciągu roku w Polsce udaru mózgu doznaje około 90 tysięcy osób, z czego 20-25% przypadków kończy się śmiercią. Jak wskazują statystyki, choroba zatacza coraz szersze kręgi, niosąc zagrożenie także dla młodych osób: aż 5% udarów zdarza się już u osób poniżej 40 roku życia, w tym nawet 20-latków! Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Wystarczy włączenie do codziennej diety kilku prostych składników, które spożywane regularnie, mogą okazać się bezcenne w trosce o nasze zdrowie i życie.

Udar mózgu a profilaktyka dzięki diecie

Udar mózgu polega na zatrzymaniu przepływu krwi przez naczynia tętnicze, przez co ograniczone lub zahamowane zostaje dostarczenie do mózgu tlenu oraz składników odżywczych, a to stanowi bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a w kwestii profilaktyki przeciwudarowej najwięcej zależy od nas samych. Przede wszystkim musimy zacząć prowadzić aktywny tryb życia, pozbyć się nałogu palenia papierosów i zrezygnować z alkoholu. Innym czynnikiem, który może znacząco zniwelować ryzyko udaru mózgu jest dieta bogata w #superfoods, czyli wyjątkowo zdrową żywność naturalną, która skutecznie wzmacnia organizm i dostarcza składników odżywczych. Według szacunków już jedna porcja odpowiedniego pokarmu pozwala zmniejszyć zagrożenie zgonem z powodu udaru aż o 60%! Oto 3 superfoods, które są jak „tarcza ochronna”, która zabezpieczy nasz układ krwionośny i mózg przed udarem!

Superfood nr 1: marchew

Jednym z najistotniejszych produktów są w tym wypadku warzywa, a w szczególności j marchewka. Jedzenie marchewki przez 5 dni w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o prawie 70%. Wszystko to dzięki zawartym w nim beta-karotenie. Badania przeprowadzone przez Harvard udowodniły, że wystarczy 1,5 marchewki dziennie, aby dostarczyć odpowiednią dawkę dla naszego organizmu. Zalety marchwi są nie do przecenienia, również jeśli chodzi o dostarczenie nam solidnej dawki błonnika. W dodatku, m jest ona w naszym kraju produktem łatwo dostępnym o każdej porze roku i równie skuteczną postacią, co ta surowa, jest świeżo wyciskany sok. Beta karoten zawarty w marchwi oddala nie tylko ryzyko udaru, ale i demencji. Niweluje tzw. stres oksydacyjny, w wyniku którego uszkodzone zostają komórki mózgu. Beta karoten pomaga im się regenerować, czyli w praktyce wzmacnia przekazywanie sygnałów nerwowych i poprawia funkcje poznawcze naszego mózgu.

Superfood nr 2: szpinak

Obecność szpinaku w diecie zabezpiecza nie tylko przed udarem, ale przed całą gamą chorób układu krążenia: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy chorobą niedokrwienną serca. Ponieważ szpinak należy do tzw. pokarmów ubogoenergetycznych, czyli niskokalorycznych, a zawarte w nim cenne składniki najlepiej przyswajają się w obecności tłuszczów, dobrze przy spożyciu łączyć go ze źródłem zdrowych tłuszczów, np. oliwą z oliwek albo też kruszonymi orzechami.

#Szpinak bogaty jest ponadto w potas, żelazo i magnez. Wszystkie wymienione pierwiastki mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego: obniżają podatność na stres, odpowiadają za właściwą pracę mięśni, ułatwiają zdrowy odpoczynek i sen, co w konsekwencji także chroni przed udarem. Warto jednak pamiętać, że szpinak przy całej palecie korzystnych składników, jest także źródłem szczawianów, na które muszą uważać osoby chorujące na reumatyzm czy kamicę nerkową – w tym wypadku jego spożywanie najlepiej najpierw skonsultować z lekarzem.

Superfood nr 3: herbaty bogate w antyoksydanty

Nie każdy wie, że ryzyko udaru można zmniejszyć nie tylko przez spożywanie określonych pokarmów stałych, ale także prozdrowotnych napojów, takich jak herbaty z wysoką zawartością antyoksydantów.

Potwierdzają to wyniki badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie. W przeciągu 7 lat zbadano ponad 100 tysięcy mieszkańców Chin, którzy nie przeszli zawałów serca ani udarów. Badaną grupę podzielono ze względu na częstotliwość picia herbaty – tych, którzy pili ją regularnie, np. 3 lub więcej razy w tygodniu oraz tych pijących ją sporadycznie.




Okazuje się, że ludzie regularnie pijący herbatę są o 20% mniej narażeni na udar mózgu. Jednym ze składników mających na to niebagatelny wpływ są polifenole, działające jako przeciwutleniacze. Potrafią „wyłapać” w organizmie wolne rodniki, ułatwiają oczyszczanie i regenerację komórek. W różnych herbatach mamy jednak do czynienia z różną zawartością polifenoli, a ich poziom zależy m.in. od procesu fermentacji. Jak zatem wybrać herbatę, która będzie miała ich najwięcej i najbardziej zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru?

Szukając herbaty, która będzie uzupełnieniem profilaktyki przeciwudarowej, należy pamiętać, że polifenole, czyli kluczowe w tym wypadku składniki, są ogromnie podatne na działanie temperatury. Bogata w polifenole jest np. herbata zielona, ale „nie lubi” parzenia w wysokiej temperaturze. Dlatego wszystkie nasze napoje SOTI Natural przygotowujemy w procesie maceracji tj. parzenia na zimno – cold brew – z dostosowaniem 15 parametrów procesu –zapewnia to utrzymanie w naparze bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów – min. 340 mg, wydobywając jednocześnie dodatkowe walory smakowe. To, o czym warto pamiętać przy wyborze odpowiedniej marki napojów, to także prawdziwie ekologiczne wytwarzanie: nasze herbaty pochodzą z upraw organicznych, skomponowane są ze składników z certyfikatem BIO, są też w pełni wegańskie i nie zawierają słodzików i cukrów. Taki napój jest wygodnym sposobem na to, by przeciwdziałać ryzyku chorób m.in. takich jak udar mózgu mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ