Udar „poluje” na coraz młodsze osoby! Oto 3 niesamowite produkty superfoods, które pomogą Ci się przed nim ustrzec!



W ciągu roku w Polsce udaru mózgu doznaje około 90 tysięcy osób, z czego 20-25% przypadków kończy się śmiercią. Jak wskazują statystyki, choroba zatacza coraz szersze kręgi, niosąc zagrożenie także dla młodych osób: aż 5% udarów zdarza się już u osób poniżej 40 roku życia, w tym nawet 20-latków! Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Wystarczy włączenie do codziennej diety kilku prostych składników, które spożywane regularnie, mogą okazać się bezcenne w trosce o nasze zdrowie i życie.

Udar mózgu a profilaktyka dzięki diecie

Udar mózgu polega na zatrzymaniu przepływu krwi przez naczynia tętnicze, przez co ograniczone lub zahamowane zostaje dostarczenie do mózgu tlenu oraz składników odżywczych, a to stanowi bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a w kwestii profilaktyki przeciwudarowej najwięcej zależy od nas samych. Przede wszystkim musimy zacząć prowadzić aktywny tryb życia, pozbyć się nałogu palenia papierosów i zrezygnować z alkoholu. Innym czynnikiem, który może znacząco zniwelować ryzyko udaru mózgu jest dieta bogata w #superfoods, czyli wyjątkowo zdrową żywność naturalną, która skutecznie wzmacnia organizm i dostarcza składników odżywczych. Według szacunków już jedna porcja odpowiedniego pokarmu pozwala zmniejszyć zagrożenie zgonem z powodu udaru aż o 60%! Oto 3 superfoods, które są jak „tarcza ochronna”, która zabezpieczy nasz układ krwionośny i mózg przed udarem!

Superfood nr 1: marchew

Jednym z najistotniejszych produktów są w tym wypadku warzywa, a w szczególności j marchewka. Jedzenie marchewki przez 5 dni w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o prawie 70%. Wszystko to dzięki zawartym w nim beta-karotenie. Badania przeprowadzone przez Harvard udowodniły, że wystarczy 1,5 marchewki dziennie, aby dostarczyć odpowiednią dawkę dla naszego organizmu. Zalety marchwi są nie do przecenienia, również jeśli chodzi o dostarczenie nam solidnej dawki błonnika. W dodatku, m jest ona w naszym kraju produktem łatwo dostępnym o każdej porze roku i równie skuteczną postacią, co ta surowa, jest świeżo wyciskany sok. Beta karoten zawarty w marchwi oddala nie tylko ryzyko udaru, ale i demencji. Niweluje tzw. stres oksydacyjny, w wyniku którego uszkodzone zostają komórki mózgu. Beta karoten pomaga im się regenerować, czyli w praktyce wzmacnia przekazywanie sygnałów nerwowych i poprawia funkcje poznawcze naszego mózgu.

Superfood nr 2: szpinak

Obecność szpinaku w diecie zabezpiecza nie tylko przed udarem, ale przed całą gamą chorób układu krążenia: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy chorobą niedokrwienną serca. Ponieważ szpinak należy do tzw. pokarmów ubogoenergetycznych, czyli niskokalorycznych, a zawarte w nim cenne składniki najlepiej przyswajają się w obecności tłuszczów, dobrze przy spożyciu łączyć go ze źródłem zdrowych tłuszczów, np. oliwą z oliwek albo też kruszonymi orzechami.

#Szpinak bogaty jest ponadto w potas, żelazo i magnez. Wszystkie wymienione pierwiastki mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego: obniżają podatność na stres, odpowiadają za właściwą pracę mięśni, ułatwiają zdrowy odpoczynek i sen, co w konsekwencji także chroni przed udarem. Warto jednak pamiętać, że szpinak przy całej palecie korzystnych składników, jest także źródłem szczawianów, na które muszą uważać osoby chorujące na reumatyzm czy kamicę nerkową – w tym wypadku jego spożywanie najlepiej najpierw skonsultować z lekarzem.

Superfood nr 3: herbaty bogate w antyoksydanty

Nie każdy wie, że ryzyko udaru można zmniejszyć nie tylko przez spożywanie określonych pokarmów stałych, ale także prozdrowotnych napojów, takich jak herbaty z wysoką zawartością antyoksydantów.

Potwierdzają to wyniki badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie. W przeciągu 7 lat zbadano ponad 100 tysięcy mieszkańców Chin, którzy nie przeszli zawałów serca ani udarów. Badaną grupę podzielono ze względu na częstotliwość picia herbaty – tych, którzy pili ją regularnie, np. 3 lub więcej razy w tygodniu oraz tych pijących ją sporadycznie.




Okazuje się, że ludzie regularnie pijący herbatę są o 20% mniej narażeni na udar mózgu. Jednym ze składników mających na to niebagatelny wpływ są polifenole, działające jako przeciwutleniacze. Potrafią „wyłapać” w organizmie wolne rodniki, ułatwiają oczyszczanie i regenerację komórek. W różnych herbatach mamy jednak do czynienia z różną zawartością polifenoli, a ich poziom zależy m.in. od procesu fermentacji. Jak zatem wybrać herbatę, która będzie miała ich najwięcej i najbardziej zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru?

Szukając herbaty, która będzie uzupełnieniem profilaktyki przeciwudarowej, należy pamiętać, że polifenole, czyli kluczowe w tym wypadku składniki, są ogromnie podatne na działanie temperatury. Bogata w polifenole jest np. herbata zielona, ale „nie lubi” parzenia w wysokiej temperaturze. Dlatego wszystkie nasze napoje SOTI Natural przygotowujemy w procesie maceracji tj. parzenia na zimno – cold brew – z dostosowaniem 15 parametrów procesu –zapewnia to utrzymanie w naparze bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów – min. 340 mg, wydobywając jednocześnie dodatkowe walory smakowe. To, o czym warto pamiętać przy wyborze odpowiedniej marki napojów, to także prawdziwie ekologiczne wytwarzanie: nasze herbaty pochodzą z upraw organicznych, skomponowane są ze składników z certyfikatem BIO, są też w pełni wegańskie i nie zawierają słodzików i cukrów. Taki napój jest wygodnym sposobem na to, by przeciwdziałać ryzyku chorób m.in. takich jak udar mózgu mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ