Udar „poluje” na coraz młodsze osoby! Oto 3 niesamowite produkty superfoods, które pomogą Ci się przed nim ustrzec!



W ciągu roku w Polsce udaru mózgu doznaje około 90 tysięcy osób, z czego 20-25% przypadków kończy się śmiercią. Jak wskazują statystyki, choroba zatacza coraz szersze kręgi, niosąc zagrożenie także dla młodych osób: aż 5% udarów zdarza się już u osób poniżej 40 roku życia, w tym nawet 20-latków! Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Wystarczy włączenie do codziennej diety kilku prostych składników, które spożywane regularnie, mogą okazać się bezcenne w trosce o nasze zdrowie i życie.

Udar mózgu a profilaktyka dzięki diecie

Udar mózgu polega na zatrzymaniu przepływu krwi przez naczynia tętnicze, przez co ograniczone lub zahamowane zostaje dostarczenie do mózgu tlenu oraz składników odżywczych, a to stanowi bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a w kwestii profilaktyki przeciwudarowej najwięcej zależy od nas samych. Przede wszystkim musimy zacząć prowadzić aktywny tryb życia, pozbyć się nałogu palenia papierosów i zrezygnować z alkoholu. Innym czynnikiem, który może znacząco zniwelować ryzyko udaru mózgu jest dieta bogata w #superfoods, czyli wyjątkowo zdrową żywność naturalną, która skutecznie wzmacnia organizm i dostarcza składników odżywczych. Według szacunków już jedna porcja odpowiedniego pokarmu pozwala zmniejszyć zagrożenie zgonem z powodu udaru aż o 60%! Oto 3 superfoods, które są jak „tarcza ochronna”, która zabezpieczy nasz układ krwionośny i mózg przed udarem!

Superfood nr 1: marchew

Jednym z najistotniejszych produktów są w tym wypadku warzywa, a w szczególności j marchewka. Jedzenie marchewki przez 5 dni w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o prawie 70%. Wszystko to dzięki zawartym w nim beta-karotenie. Badania przeprowadzone przez Harvard udowodniły, że wystarczy 1,5 marchewki dziennie, aby dostarczyć odpowiednią dawkę dla naszego organizmu. Zalety marchwi są nie do przecenienia, również jeśli chodzi o dostarczenie nam solidnej dawki błonnika. W dodatku, m jest ona w naszym kraju produktem łatwo dostępnym o każdej porze roku i równie skuteczną postacią, co ta surowa, jest świeżo wyciskany sok. Beta karoten zawarty w marchwi oddala nie tylko ryzyko udaru, ale i demencji. Niweluje tzw. stres oksydacyjny, w wyniku którego uszkodzone zostają komórki mózgu. Beta karoten pomaga im się regenerować, czyli w praktyce wzmacnia przekazywanie sygnałów nerwowych i poprawia funkcje poznawcze naszego mózgu.

Superfood nr 2: szpinak

Obecność szpinaku w diecie zabezpiecza nie tylko przed udarem, ale przed całą gamą chorób układu krążenia: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym czy chorobą niedokrwienną serca. Ponieważ szpinak należy do tzw. pokarmów ubogoenergetycznych, czyli niskokalorycznych, a zawarte w nim cenne składniki najlepiej przyswajają się w obecności tłuszczów, dobrze przy spożyciu łączyć go ze źródłem zdrowych tłuszczów, np. oliwą z oliwek albo też kruszonymi orzechami.

#Szpinak bogaty jest ponadto w potas, żelazo i magnez. Wszystkie wymienione pierwiastki mają niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego układu nerwowego: obniżają podatność na stres, odpowiadają za właściwą pracę mięśni, ułatwiają zdrowy odpoczynek i sen, co w konsekwencji także chroni przed udarem. Warto jednak pamiętać, że szpinak przy całej palecie korzystnych składników, jest także źródłem szczawianów, na które muszą uważać osoby chorujące na reumatyzm czy kamicę nerkową – w tym wypadku jego spożywanie najlepiej najpierw skonsultować z lekarzem.

Superfood nr 3: herbaty bogate w antyoksydanty

Nie każdy wie, że ryzyko udaru można zmniejszyć nie tylko przez spożywanie określonych pokarmów stałych, ale także prozdrowotnych napojów, takich jak herbaty z wysoką zawartością antyoksydantów.

Potwierdzają to wyniki badań Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie. W przeciągu 7 lat zbadano ponad 100 tysięcy mieszkańców Chin, którzy nie przeszli zawałów serca ani udarów. Badaną grupę podzielono ze względu na częstotliwość picia herbaty – tych, którzy pili ją regularnie, np. 3 lub więcej razy w tygodniu oraz tych pijących ją sporadycznie.




Okazuje się, że ludzie regularnie pijący herbatę są o 20% mniej narażeni na udar mózgu. Jednym ze składników mających na to niebagatelny wpływ są polifenole, działające jako przeciwutleniacze. Potrafią „wyłapać” w organizmie wolne rodniki, ułatwiają oczyszczanie i regenerację komórek. W różnych herbatach mamy jednak do czynienia z różną zawartością polifenoli, a ich poziom zależy m.in. od procesu fermentacji. Jak zatem wybrać herbatę, która będzie miała ich najwięcej i najbardziej zmniejszy ryzyko wystąpienia udaru?

Szukając herbaty, która będzie uzupełnieniem profilaktyki przeciwudarowej, należy pamiętać, że polifenole, czyli kluczowe w tym wypadku składniki, są ogromnie podatne na działanie temperatury. Bogata w polifenole jest np. herbata zielona, ale „nie lubi” parzenia w wysokiej temperaturze. Dlatego wszystkie nasze napoje SOTI Natural przygotowujemy w procesie maceracji tj. parzenia na zimno – cold brew – z dostosowaniem 15 parametrów procesu –zapewnia to utrzymanie w naparze bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów – min. 340 mg, wydobywając jednocześnie dodatkowe walory smakowe. To, o czym warto pamiętać przy wyborze odpowiedniej marki napojów, to także prawdziwie ekologiczne wytwarzanie: nasze herbaty pochodzą z upraw organicznych, skomponowane są ze składników z certyfikatem BIO, są też w pełni wegańskie i nie zawierają słodzików i cukrów. Taki napój jest wygodnym sposobem na to, by przeciwdziałać ryzyku chorób m.in. takich jak udar mózgu mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ