Kofeina przed treningiem? Tak, ale nie z kawy, a z herbaty cold brew!



Stosowanie tzw. pre-workoutów, czyli suplementów przedtreningowych, jest coraz popularniejsze – dzięki nim, każda aktywność fizyczna, jakiej się podejmujemy daje znacznie lepsze efekty. I choć na rynku dostępnych jest wiele suplementów w postaci syntetycznej, to warto sięgnąć po jeden z najpopularniejszych pre-workoutów w formie naturalnego związku organicznego, jakim jest kofeina.

Dlaczego? Po wypiciu napoju z kofeiną, na godzinę przed aktywnością fizyczną, nasza wydajność treningowa może wzrosnąć o ponad 5%! Jednocześnie kofeina potrafi zmniejszyć odczuwalny wysiłkowy ból mięśni o ponad 40%!

Kofeina – booster dla tych, którzy chcą się zmobilizować do ćwiczeń

Co ważne, pobudzające działanie kofeiny sprawdzi się nie tylko u osób, które regularnie i od dawna trenują. Wpływ tego związku jest też zbawienny dla tych, którzy mają kłopot ze zmobilizowaniem się do ćwiczeń. Dlatego, jeśli po całym dniu pracy dopada nas ogromne zmęczenie, przez które znów nie udaje nam się pójść na basen albo choćby spacer, odpowiednia dawka kofeiny będzie jak prawdziwy booster – impuls, który pozwoli przełamać się i nie odkładać treningu na później!

Kofeina z yerba mate lepsza od kawy

Większości z nas kofeina kojarzy się przede wszystkim z kawą. Ale warto wiedzieć, że ten naturalny organiczny związek może być także obecny w kakao, czy też w napojach z liści herbaty gyokuro, która dużą zawartość kofeiny zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy: na kilka tygodni przed zbiorami ogranicza się dostęp światła słonecznego do liści. To sprawia, że zawartość kofeiny jest w nich większa, spada zaś zawartość tanin. Wysokiej jakości kofeinę znajdziemy również w yerba mate. Równie ważne, jak wybór produktu, jest też odpowiednie dawkowanie kofeiny.

Jeśli chodzi o zastosowanie kofeiny przed treningiem, najczęściej poleca się ją w ilości 1 – 3 mg na kilogram masy ciała na godzinę przed ćwiczeniami. Łatwo policzyć, że jeśli ważymy np. 65 kg, to optymalną dawką jest taka zwierająca od 65-195 mg. Tymczasem jedna filiżanka mocnego espresso potrafi zawierać nawet 200 mg kofeiny, przy czym zalecana maksymalna dawka dla dorosłych osób zdrowych to 300 mg na dobę. Jeśli więc pijemy kawę nie tylko przed treningiem, ale także w innych porach dnia, wystarczy dodatkowo jedna mała filiżanka, aby narazić się na przekroczenie dawki, poza którą zaczynamy już odczuwać skutki uboczne, takie jak np. ból głowy, drażliwość czy kołatanie serca.

Trzeba też wiedzieć, że kofeina zawarta w kawie mocno „uderza” w nasz układ nerwowy; problem w tym, że później również „skokowo” następuje gwałtowny spadek naszej energii. Tymczasem, jak pokazują badania, napary z yerba mate, które choć mają mniejszą zawartość kofeiny, to jednocześnie wykazują dłuższe działanie pobudzające. Główną tego przyczyną są dodatkowe substancje zawarte w tym herbacianym naparze. Poza kofeiną występują w nim również antyoksydanty, kwas pantotenowy, potas, czy witamina C.

W yerba mate znajdziemy też cenne ksantyny, które towarzysząc kofeinie, działają jednocześnie jak „bufor” bezpieczeństwa: przez rozszerzanie naczyń krwionośnych regulują ciśnienie krwi. Pobudzające działanie yerba mate ustępuje stopniowo, bez szoku dla naszego organizmu, jej działanie jest stabilniejsze.




Kofeina nie tylko w kawie – po jakie zamienniki można sięgnąć?

Na rynku istnieją już wartościowe napoje, dzięki którym możemy dostarczyć naszemu organizmowi wysokiej jakości kofeinę, w napoju z liści japońskiej herbaty lub liści ostrokrzewu paragwajskiego.

– W trakcie zaparzania SOTI Natural Pure Yerba Mate udało nam się uzyskać skuteczną pod względem pobudzania, a jednocześnie bezpieczną zawartość naturalnej kofeiny, a dokładniej 32 mg/100 ml, a więc w jednej butelce 500 ml mamy około 160 mg kofeiny. Taka ilość stanowi idealnie wyważony suplement dla wszystkich stosujących przedtreningówki. Dla osób dbających sylwetkę, a co za tym idzie, zwracających wagę na naturalny i zdrowy skład produktów, istotna zaletą jest też fakt, że to pierwsze i jedyne yerba mate w wersji niegazowanej, składające się w 100% z naparu, bez dodatku fruktozy, cukrów, słodzików oraz aromatów. Jest więc jednocześnie energetycznie i zdrowo – mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

Co więcej, taką herbatę łatwo można zabrać ze sobą na siłownię czy bieżnię, dzięki wygodnej butelkowanej formie:

– Naszą Pure Yerba Mate można łatwością wrzucić do plecaka: to lekka półlitrowa, zakręcana bezpiecznie butelka, wykonana jest w całości z surowca z recyklingu. Taki naturalny napar nie tylko oczyszcza umysł, ale i dostarcza dodatkowego, i co ważne naturalnego, zastrzyku energii, dzięki czemu nasza motywacja do ruchu jest większa – dodaje Monika Kowal.

O SOTI Natural
Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ