Kofeina przed treningiem? Tak, ale nie z kawy, a z herbaty cold brew!



Stosowanie tzw. pre-workoutów, czyli suplementów przedtreningowych, jest coraz popularniejsze – dzięki nim, każda aktywność fizyczna, jakiej się podejmujemy daje znacznie lepsze efekty. I choć na rynku dostępnych jest wiele suplementów w postaci syntetycznej, to warto sięgnąć po jeden z najpopularniejszych pre-workoutów w formie naturalnego związku organicznego, jakim jest kofeina.

Dlaczego? Po wypiciu napoju z kofeiną, na godzinę przed aktywnością fizyczną, nasza wydajność treningowa może wzrosnąć o ponad 5%! Jednocześnie kofeina potrafi zmniejszyć odczuwalny wysiłkowy ból mięśni o ponad 40%!

Kofeina – booster dla tych, którzy chcą się zmobilizować do ćwiczeń

Co ważne, pobudzające działanie kofeiny sprawdzi się nie tylko u osób, które regularnie i od dawna trenują. Wpływ tego związku jest też zbawienny dla tych, którzy mają kłopot ze zmobilizowaniem się do ćwiczeń. Dlatego, jeśli po całym dniu pracy dopada nas ogromne zmęczenie, przez które znów nie udaje nam się pójść na basen albo choćby spacer, odpowiednia dawka kofeiny będzie jak prawdziwy booster – impuls, który pozwoli przełamać się i nie odkładać treningu na później!

Kofeina z yerba mate lepsza od kawy

Większości z nas kofeina kojarzy się przede wszystkim z kawą. Ale warto wiedzieć, że ten naturalny organiczny związek może być także obecny w kakao, czy też w napojach z liści herbaty gyokuro, która dużą zawartość kofeiny zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy: na kilka tygodni przed zbiorami ogranicza się dostęp światła słonecznego do liści. To sprawia, że zawartość kofeiny jest w nich większa, spada zaś zawartość tanin. Wysokiej jakości kofeinę znajdziemy również w yerba mate. Równie ważne, jak wybór produktu, jest też odpowiednie dawkowanie kofeiny.

Jeśli chodzi o zastosowanie kofeiny przed treningiem, najczęściej poleca się ją w ilości 1 – 3 mg na kilogram masy ciała na godzinę przed ćwiczeniami. Łatwo policzyć, że jeśli ważymy np. 65 kg, to optymalną dawką jest taka zwierająca od 65-195 mg. Tymczasem jedna filiżanka mocnego espresso potrafi zawierać nawet 200 mg kofeiny, przy czym zalecana maksymalna dawka dla dorosłych osób zdrowych to 300 mg na dobę. Jeśli więc pijemy kawę nie tylko przed treningiem, ale także w innych porach dnia, wystarczy dodatkowo jedna mała filiżanka, aby narazić się na przekroczenie dawki, poza którą zaczynamy już odczuwać skutki uboczne, takie jak np. ból głowy, drażliwość czy kołatanie serca.

Trzeba też wiedzieć, że kofeina zawarta w kawie mocno „uderza” w nasz układ nerwowy; problem w tym, że później również „skokowo” następuje gwałtowny spadek naszej energii. Tymczasem, jak pokazują badania, napary z yerba mate, które choć mają mniejszą zawartość kofeiny, to jednocześnie wykazują dłuższe działanie pobudzające. Główną tego przyczyną są dodatkowe substancje zawarte w tym herbacianym naparze. Poza kofeiną występują w nim również antyoksydanty, kwas pantotenowy, potas, czy witamina C.

W yerba mate znajdziemy też cenne ksantyny, które towarzysząc kofeinie, działają jednocześnie jak „bufor” bezpieczeństwa: przez rozszerzanie naczyń krwionośnych regulują ciśnienie krwi. Pobudzające działanie yerba mate ustępuje stopniowo, bez szoku dla naszego organizmu, jej działanie jest stabilniejsze.




Kofeina nie tylko w kawie – po jakie zamienniki można sięgnąć?

Na rynku istnieją już wartościowe napoje, dzięki którym możemy dostarczyć naszemu organizmowi wysokiej jakości kofeinę, w napoju z liści japońskiej herbaty lub liści ostrokrzewu paragwajskiego.

– W trakcie zaparzania SOTI Natural Pure Yerba Mate udało nam się uzyskać skuteczną pod względem pobudzania, a jednocześnie bezpieczną zawartość naturalnej kofeiny, a dokładniej 32 mg/100 ml, a więc w jednej butelce 500 ml mamy około 160 mg kofeiny. Taka ilość stanowi idealnie wyważony suplement dla wszystkich stosujących przedtreningówki. Dla osób dbających sylwetkę, a co za tym idzie, zwracających wagę na naturalny i zdrowy skład produktów, istotna zaletą jest też fakt, że to pierwsze i jedyne yerba mate w wersji niegazowanej, składające się w 100% z naparu, bez dodatku fruktozy, cukrów, słodzików oraz aromatów. Jest więc jednocześnie energetycznie i zdrowo – mówi Monika Kowal, właścicielka SOTI Natural.

Co więcej, taką herbatę łatwo można zabrać ze sobą na siłownię czy bieżnię, dzięki wygodnej butelkowanej formie:

– Naszą Pure Yerba Mate można łatwością wrzucić do plecaka: to lekka półlitrowa, zakręcana bezpiecznie butelka, wykonana jest w całości z surowca z recyklingu. Taki naturalny napar nie tylko oczyszcza umysł, ale i dostarcza dodatkowego, i co ważne naturalnego, zastrzyku energii, dzięki czemu nasza motywacja do ruchu jest większa – dodaje Monika Kowal.

O SOTI Natural
Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ