Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj przepisy na pyszne i eleganckie dania – Karp smażony



Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze. Organizator przyjęcia powinien przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym każdy gość będzie czuł się przy stole komfortowo. Jak prawidłowo ułożyć sztućce, gdzie posadzić gości? W artykule zebraliśmy garść zasad dotyczących świątecznego savoir vivre, z którymi nadchodzące Święta Bożego Narodzenia przebiegną w sposób idealny!

Aranżacja stołu w świątecznym stylu

Świąteczny stół to centrum rodzinnych rozmów i smakowania pysznych potraw. Zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na nim biały obrus, który symbolizuje dobre intencje uczestników przyjęcia. Ważnym elementem jest elegancka zastawa. Zanim jednak nakryjemy do stołu, koniecznie wcześniej zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości.

Odpowiednie ułożenie sztućców to absolutny must have udanego przyjęcia. Połóżcie widelce po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami zwróconymi do środka oraz dużą łyżkę. W zależności od podawanych potraw, widelce powinny znaleźć się w odpowiedniej kolejności. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, to widelec do niej i nożyk, powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec.

Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej. Powinny znaleźć się nad talerzem po prawej stronie. Na świątecznym stole wspaniale będą się prezentowały elementy dekoracji, takie jak: żywe gałązki, ozdoby choinkowe lub suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.

Idealne dopasowanie gwarantem udanego przyjęcia

Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny.

Według zasad savoir vivre’u
mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.

Czas świątecznych potraw

Serwowaniem potraw na świątecznym przyjęciu kiedyś zajmowała się gospodyni, a nalewaniem napojów gospodarz. Obecnie nie ma znaczenia czy to gospodyni, czy gospodarz podają do stołu. Z powodzeniem możecie jednak zaprosić do pomocy dzieci, które pomogą w dostarczaniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Dbajcie o to, by nikomu niczego nie brakowało. Sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy jest odpowiednie ułożenie sztućców przez zaproszonych gości.

Jeżeli nóż i widelec wskazują na godzinę 16.40, oznacza to, że nie skończyli jeszcze posiłku. Natomiast wyraźną informacją, że posiłek został skonsumowany jest ułożenie sztućców na godzinę 17.20. Reagujcie na to, co dzieje się na stole, a z pewnością wasze zaangażowanie będzie zauważone i docenione przez bliskich. To wspaniały wyraz troski o dobre samopoczucie zaproszonych.

Potrawy pachnące świętami

Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!




Karp smażony
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

• 1 filet lub cały karp
• Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 szklanka mąki
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oleju
• Cytryna – według uznania

Sposób przygotowania:

1. Jeśli masz całego karpia, usuń łuski z ryby za pomocą ostrego noża, stosując metodę „pod włos”. Odetnij głowę i płetwy. Następnie usuń wnętrzności.
2. Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.
3. Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
4. Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut. Serwuj z kawałkami świeżej cytryny.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ