Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj przepisy na pyszne i eleganckie dania – Karp smażony



Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze. Organizator przyjęcia powinien przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym każdy gość będzie czuł się przy stole komfortowo. Jak prawidłowo ułożyć sztućce, gdzie posadzić gości? W artykule zebraliśmy garść zasad dotyczących świątecznego savoir vivre, z którymi nadchodzące Święta Bożego Narodzenia przebiegną w sposób idealny!

Aranżacja stołu w świątecznym stylu

Świąteczny stół to centrum rodzinnych rozmów i smakowania pysznych potraw. Zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na nim biały obrus, który symbolizuje dobre intencje uczestników przyjęcia. Ważnym elementem jest elegancka zastawa. Zanim jednak nakryjemy do stołu, koniecznie wcześniej zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości.

Odpowiednie ułożenie sztućców to absolutny must have udanego przyjęcia. Połóżcie widelce po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami zwróconymi do środka oraz dużą łyżkę. W zależności od podawanych potraw, widelce powinny znaleźć się w odpowiedniej kolejności. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, to widelec do niej i nożyk, powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec.

Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej. Powinny znaleźć się nad talerzem po prawej stronie. Na świątecznym stole wspaniale będą się prezentowały elementy dekoracji, takie jak: żywe gałązki, ozdoby choinkowe lub suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.

Idealne dopasowanie gwarantem udanego przyjęcia

Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny.

Według zasad savoir vivre’u
mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.

Czas świątecznych potraw

Serwowaniem potraw na świątecznym przyjęciu kiedyś zajmowała się gospodyni, a nalewaniem napojów gospodarz. Obecnie nie ma znaczenia czy to gospodyni, czy gospodarz podają do stołu. Z powodzeniem możecie jednak zaprosić do pomocy dzieci, które pomogą w dostarczaniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Dbajcie o to, by nikomu niczego nie brakowało. Sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy jest odpowiednie ułożenie sztućców przez zaproszonych gości.

Jeżeli nóż i widelec wskazują na godzinę 16.40, oznacza to, że nie skończyli jeszcze posiłku. Natomiast wyraźną informacją, że posiłek został skonsumowany jest ułożenie sztućców na godzinę 17.20. Reagujcie na to, co dzieje się na stole, a z pewnością wasze zaangażowanie będzie zauważone i docenione przez bliskich. To wspaniały wyraz troski o dobre samopoczucie zaproszonych.

Potrawy pachnące świętami

Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!




Karp smażony
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

• 1 filet lub cały karp
• Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
• 1 szklanka mąki
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oleju
• Cytryna – według uznania

Sposób przygotowania:

1. Jeśli masz całego karpia, usuń łuski z ryby za pomocą ostrego noża, stosując metodę „pod włos”. Odetnij głowę i płetwy. Następnie usuń wnętrzności.
2. Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.
3. Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
4. Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut. Serwuj z kawałkami świeżej cytryny.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ