Zasady świątecznego savoir vivre. Poznaj przepisy na pyszne i eleganckie dania – Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami



Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze. Organizator przyjęcia powinien przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym każdy gość będzie czuł się przy stole komfortowo. Jak prawidłowo ułożyć sztućce, gdzie posadzić gości? W artykule zebraliśmy garść zasad dotyczących świątecznego savoir vivre, z którymi nadchodzące Święta Bożego Narodzenia przebiegną w sposób idealny!

Aranżacja stołu w świątecznym stylu

Świąteczny stół to centrum rodzinnych rozmów i smakowania pysznych potraw. Zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na nim biały obrus, który symbolizuje dobre intencje uczestników przyjęcia. Ważnym elementem jest elegancka zastawa. Zanim jednak nakryjemy do stołu, koniecznie wcześniej zadbajmy o jej wygląd – niech lśni i cieszy oko gości.

Odpowiednie ułożenie sztućców to absolutny must have udanego przyjęcia. Połóżcie widelce po lewej stronie talerza, a po prawej noże z ostrzami zwróconymi do środka oraz dużą łyżkę. W zależności od podawanych potraw, widelce powinny znaleźć się w odpowiedniej kolejności. Jeśli jako pierwsza serwowana jest przekąska, to widelec do niej i nożyk, powinny znaleźć się dalej od talerza niż widelec, nóż i łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu. Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec.

Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej. Powinny znaleźć się nad talerzem po prawej stronie. Na świątecznym stole wspaniale będą się prezentowały elementy dekoracji, takie jak: żywe gałązki, ozdoby choinkowe lub suszone pomarańcze i szyszki, a także aromatyczne świece. Zgodnie z tradycją przygotujmy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego przybysza.

Idealne dopasowanie gwarantem udanego przyjęcia

Usadzenie bliskich przy stole bywa czasem niełatwym zadaniem, szczególnie, jeśli niektórzy widzą się tylko raz do roku. Zgodnie z zasadami, podczas przyjęcia obowiązuje prawo pierwszeństwa, dlatego jako gospodarze pierwsi zajmujecie krzesła przy przeciwległych szczytach stołu. Kto zasiądzie koło Was? Wybierzcie osobę, którą chcecie uhonorować, np. najstarszego członka rodziny.

Według zasad savoir vivre’u
mężczyźni i kobiety powinni zajmować miejsca naprzemiennie, dlatego kolejne krzesła powinny zostać przydzielone właśnie w ten sposób. Jeżeli wiecie, że na przyjęciu są osoby, które nie darzą się sympatią, to warto posadzić je w bezpiecznej odległości od siebie… Zadbajcie o to, by każdy czuł się komfortowo na świątecznym przyjęciu. Polecamy przygotowanie winiet ze świątecznymi akcentami, z imieniem i nazwiskiem bądź rolą w rodzinie, jak np. Wujek Waldek. Nikt nie doświadczy wówczas niezręczności, że zasiadł w nieodpowiednim miejscu.

Czas świątecznych potraw

Serwowaniem potraw na świątecznym przyjęciu kiedyś zajmowała się gospodyni, a nalewaniem napojów gospodarz. Obecnie nie ma znaczenia czy to gospodyni, czy gospodarz podają do stołu. Z powodzeniem możecie jednak zaprosić do pomocy dzieci, które pomogą w dostarczaniu pysznych i świątecznie udekorowanych potraw. Dbajcie o to, by nikomu niczego nie brakowało. Sygnałem do podania kolejnych potraw i wymiany talerzy jest odpowiednie ułożenie sztućców przez zaproszonych gości.

Jeżeli nóż i widelec wskazują na godzinę 16.40, oznacza to, że nie skończyli jeszcze posiłku. Natomiast wyraźną informacją, że posiłek został skonsumowany jest ułożenie sztućców na godzinę 17.20. Reagujcie na to, co dzieje się na stole, a z pewnością wasze zaangażowanie będzie zauważone i docenione przez bliskich. To wspaniały wyraz troski o dobre samopoczucie zaproszonych.

Potrawy pachnące świętami

Stół przygotowany i pięknie udekorowany. Goście zostali rozlokowani. Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!




Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 2 marchewki
• 2 średniej wielkości cebule
• 1 pietruszka
• ¼ selera
• Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
• 2 ząbki czosnku
• 4 kulki ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• 1 szczypta majeranku
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 kwaśne jabłka
• 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Paszteciki:

• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• 50 g suszonych jabłek
• 1 jajko
• Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
• 1 litr zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
2. Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
3. Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
4. Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
5. Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
6. Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ