Świąteczne tradycje pachnące korzennymi przyprawami – Pierogi z makiem



Co roku ubieramy choinkę, razem z najmłodszymi członkami rodziny wypatrujemy pierwszej gwiazdki oraz gromadzimy się wspólnie przy świątecznym stole. Dzięki tym zwyczajom możemy poczuć prawdziwą, świąteczną magię i spędzić ten wyjątkowy czas w niepowtarzalnej atmosferze. Jakie są najpiękniejsze tradycje, które możecie kultywować ze swoimi bliskimi? Co one oznaczają? W artykule zebraliśmy inspiracje na świąteczny czas. Zapraszamy!

Świąteczna choinka z prezentami

Zwyczaj ubierania choinki jest znany od XVI wieku! Zgodnie z tradycją należy dekorować drzewko 24 grudnia, gdy cała rodzina, również ta z daleka, jest już w domu. Można jednak ubrać choinkę zdecydowanie wcześniej i cieszyć się pięknymi dekoracjami prze dłuższy czas. Pod świątecznym drzewkiem nie może zabraknąć prezentów, o które zadba… No właśnie, kto? Mieszkańcy Małopolski wyczekują Aniołka, natomiast w Wielkopolsce spotkamy Gwiazdora. W pozostałych częściach Polski prezenty podrzuca Mikołaj lub Gwiazdka. A Wy na kogo czekacie?

Wspólne kolędowanie

Przy świątecznym biesiadowaniu nie może zabraknąć tradycyjnych kolęd, których słowa znamy już od najmłodszych lat. To bardzo stara tradycja. Czy wiedzieliście, że jedna z najpopularniejszych kolęd, Cicha Noc, powstała w 1818 roku w niewielkim, alpejskim miasteczku? Sam termin kolędowanie odnosi się do śpiewania bożonarodzeniowych pieśni, ale również ma związek z obrzędem ludowym, podczas którego kolędnicy odwiedzali domy. W zamian za wykonanie świątecznych utworów otrzymywali oni pieniądze lub jedzenie. Gospodarze często zapraszali kolędników do domu i wspólnego biesiadowania. Ta tradycja trwa do dziś.

Pierwsza gwiazdka na niebie

Tradycyjnie podczas wigilii czekamy na pierwszą gwiazdkę. Dzieci wiedzą, że to sygnał do odpakowania prezentów. Starsi celebrują ten moment chwilą zadumy i radości związanymi z tradycją pojawienia się na niebie Gwiazdy Betlejemskiej, zwiastującej narodziny Dzieciątka Jezus.
Północ to czas na pasterkę, czyli uroczystą mszę w nocy z 24 na 25 grudnia. Według tradycji ten obrzęd ma upamiętnić przybycie pasterzy do Betlejem, którzy chcieli złożyć hołd Jezusowi. Pasterka rozpoczyna obchody Bożego Narodzenia i nie może na niej zabraknąć szopki oraz pięknych kolęd.

Świąteczne potrawy

Bożonarodzeniowe zwyczaje pachną cynamonem i innymi korzennymi przyprawami oraz pysznymi potrawami. Sprawdźcie nasze propozycje na przygotowanie świątecznych specjałów.

Aromatyczny barszcz czerwony to niezbędny element wigilijnego menu. Możecie podawać go z uszkami lub grochem. W każdej wersji smakuje doskonale! Mak pojawia się w różnych potrawach podczas wieczerzy wigilijnej. My nie możemy oprzeć się znakomitym pierogom z makiem oraz pysznej, słodkiej kutii. Wszystkim życzymy pełnych tradycji i aromatycznych potraw Świąt Bożego Narodzenia!






Pierogi z makiem
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki prażonych migdałów
• 1 laska wanilii
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki oleju
• Ciepła woda
• 1 jajko
• 2 żółtka z jaj kurzych

Sposób przygotowania:

1. Wypłucz mak, a następnie zalej go wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
2. Usuń laskę wanilii i zmiel dwukrotnie mak. Dodaj posiekane migdały i miód, a następnie starannie wymieszaj masę.
3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
4. Wlej powoli ciepłą wodę, a następnie zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
5. Rozwałkuj cienko ciasto i zacznij wykrawać krążki za pomocą szklanki.
6. Na środek każdego nakładaj porcję nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ