Świąteczne tradycje pachnące korzennymi przyprawami – Pierogi z makiem



Co roku ubieramy choinkę, razem z najmłodszymi członkami rodziny wypatrujemy pierwszej gwiazdki oraz gromadzimy się wspólnie przy świątecznym stole. Dzięki tym zwyczajom możemy poczuć prawdziwą, świąteczną magię i spędzić ten wyjątkowy czas w niepowtarzalnej atmosferze. Jakie są najpiękniejsze tradycje, które możecie kultywować ze swoimi bliskimi? Co one oznaczają? W artykule zebraliśmy inspiracje na świąteczny czas. Zapraszamy!

Świąteczna choinka z prezentami

Zwyczaj ubierania choinki jest znany od XVI wieku! Zgodnie z tradycją należy dekorować drzewko 24 grudnia, gdy cała rodzina, również ta z daleka, jest już w domu. Można jednak ubrać choinkę zdecydowanie wcześniej i cieszyć się pięknymi dekoracjami prze dłuższy czas. Pod świątecznym drzewkiem nie może zabraknąć prezentów, o które zadba… No właśnie, kto? Mieszkańcy Małopolski wyczekują Aniołka, natomiast w Wielkopolsce spotkamy Gwiazdora. W pozostałych częściach Polski prezenty podrzuca Mikołaj lub Gwiazdka. A Wy na kogo czekacie?

Wspólne kolędowanie

Przy świątecznym biesiadowaniu nie może zabraknąć tradycyjnych kolęd, których słowa znamy już od najmłodszych lat. To bardzo stara tradycja. Czy wiedzieliście, że jedna z najpopularniejszych kolęd, Cicha Noc, powstała w 1818 roku w niewielkim, alpejskim miasteczku? Sam termin kolędowanie odnosi się do śpiewania bożonarodzeniowych pieśni, ale również ma związek z obrzędem ludowym, podczas którego kolędnicy odwiedzali domy. W zamian za wykonanie świątecznych utworów otrzymywali oni pieniądze lub jedzenie. Gospodarze często zapraszali kolędników do domu i wspólnego biesiadowania. Ta tradycja trwa do dziś.

Pierwsza gwiazdka na niebie

Tradycyjnie podczas wigilii czekamy na pierwszą gwiazdkę. Dzieci wiedzą, że to sygnał do odpakowania prezentów. Starsi celebrują ten moment chwilą zadumy i radości związanymi z tradycją pojawienia się na niebie Gwiazdy Betlejemskiej, zwiastującej narodziny Dzieciątka Jezus.
Północ to czas na pasterkę, czyli uroczystą mszę w nocy z 24 na 25 grudnia. Według tradycji ten obrzęd ma upamiętnić przybycie pasterzy do Betlejem, którzy chcieli złożyć hołd Jezusowi. Pasterka rozpoczyna obchody Bożego Narodzenia i nie może na niej zabraknąć szopki oraz pięknych kolęd.

Świąteczne potrawy

Bożonarodzeniowe zwyczaje pachną cynamonem i innymi korzennymi przyprawami oraz pysznymi potrawami. Sprawdźcie nasze propozycje na przygotowanie świątecznych specjałów.

Aromatyczny barszcz czerwony to niezbędny element wigilijnego menu. Możecie podawać go z uszkami lub grochem. W każdej wersji smakuje doskonale! Mak pojawia się w różnych potrawach podczas wieczerzy wigilijnej. My nie możemy oprzeć się znakomitym pierogom z makiem oraz pysznej, słodkiej kutii. Wszystkim życzymy pełnych tradycji i aromatycznych potraw Świąt Bożego Narodzenia!






Pierogi z makiem
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki prażonych migdałów
• 1 laska wanilii
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 3 łyżki oleju
• Ciepła woda
• 1 jajko
• 2 żółtka z jaj kurzych

Sposób przygotowania:

1. Wypłucz mak, a następnie zalej go wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
2. Usuń laskę wanilii i zmiel dwukrotnie mak. Dodaj posiekane migdały i miód, a następnie starannie wymieszaj masę.
3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
4. Wlej powoli ciepłą wodę, a następnie zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
5. Rozwałkuj cienko ciasto i zacznij wykrawać krążki za pomocą szklanki.
6. Na środek każdego nakładaj porcję nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
7. W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ