Świąteczne tradycje pachnące korzennymi przyprawami – Kutia



Co roku ubieramy choinkę, razem z najmłodszymi członkami rodziny wypatrujemy pierwszej gwiazdki oraz gromadzimy się wspólnie przy świątecznym stole. Dzięki tym zwyczajom możemy poczuć prawdziwą, świąteczną magię i spędzić ten wyjątkowy czas w niepowtarzalnej atmosferze. Jakie są najpiękniejsze tradycje, które możecie kultywować ze swoimi bliskimi? Co one oznaczają? W artykule zebraliśmy inspiracje na świąteczny czas. Zapraszamy!

Świąteczna choinka z prezentami

Zwyczaj ubierania choinki jest znany od XVI wieku! Zgodnie z tradycją należy dekorować drzewko 24 grudnia, gdy cała rodzina, również ta z daleka, jest już w domu. Można jednak ubrać choinkę zdecydowanie wcześniej i cieszyć się pięknymi dekoracjami prze dłuższy czas. Pod świątecznym drzewkiem nie może zabraknąć prezentów, o które zadba… No właśnie, kto? Mieszkańcy Małopolski wyczekują Aniołka, natomiast w Wielkopolsce spotkamy Gwiazdora. W pozostałych częściach Polski prezenty podrzuca Mikołaj lub Gwiazdka. A Wy na kogo czekacie?

Wspólne kolędowanie

Przy świątecznym biesiadowaniu nie może zabraknąć tradycyjnych kolęd, których słowa znamy już od najmłodszych lat. To bardzo stara tradycja. Czy wiedzieliście, że jedna z najpopularniejszych kolęd, Cicha Noc, powstała w 1818 roku w niewielkim, alpejskim miasteczku? Sam termin kolędowanie odnosi się do śpiewania bożonarodzeniowych pieśni, ale również ma związek z obrzędem ludowym, podczas którego kolędnicy odwiedzali domy. W zamian za wykonanie świątecznych utworów otrzymywali oni pieniądze lub jedzenie. Gospodarze często zapraszali kolędników do domu i wspólnego biesiadowania. Ta tradycja trwa do dziś.

Pierwsza gwiazdka na niebie

Tradycyjnie podczas wigilii czekamy na pierwszą gwiazdkę. Dzieci wiedzą, że to sygnał do odpakowania prezentów. Starsi celebrują ten moment chwilą zadumy i radości związanymi z tradycją pojawienia się na niebie Gwiazdy Betlejemskiej, zwiastującej narodziny Dzieciątka Jezus.
Północ to czas na pasterkę, czyli uroczystą mszę w nocy z 24 na 25 grudnia. Według tradycji ten obrzęd ma upamiętnić przybycie pasterzy do Betlejem, którzy chcieli złożyć hołd Jezusowi. Pasterka rozpoczyna obchody Bożego Narodzenia i nie może na niej zabraknąć szopki oraz pięknych kolęd.

Świąteczne potrawy

Bożonarodzeniowe zwyczaje pachną cynamonem i innymi korzennymi przyprawami oraz pysznymi potrawami. Sprawdźcie nasze propozycje na przygotowanie świątecznych specjałów.

Aromatyczny barszcz czerwony to niezbędny element wigilijnego menu. Możecie podawać go z uszkami lub grochem. W każdej wersji smakuje doskonale! Mak pojawia się w różnych potrawach podczas wieczerzy wigilijnej. My nie możemy oprzeć się znakomitym pierogom z makiem oraz pysznej, słodkiej kutii. Wszystkim życzymy pełnych tradycji i aromatycznych potraw Świąt Bożego Narodzenia!




Kutia
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

• 200 g pszenicy
• 300 g maku
• 200 g miodu
• 100 g rodzynek
• 10 suszonych śliwek lub moreli
• 100 g migdałów
• 100 g orzechów włoskich
• Sok z połowy cytryny
• 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki płatków migdałów
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
• 10 g suszonych fig

Sposób przygotowania:

1. Wypłucz pszenicę i pozostaw na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, odsącz i ostudź.
2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 h. Gdy napęcznieje, odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
4. Połącz wszystkie składniki, dopraw sokiem z cytryny i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
5. Upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy, fig lub jabłka.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ