10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami
Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!
Najlepsza zupa na święta
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Ryby w świątecznej odsłonie
Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.
Świąteczne specjały z kapustą
Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.
Królowe stołu – sałatki warzywne
Na sałatkę jarzynową zawsze znajdzie się miejsce. To absolutna królowa podczas świątecznych uroczystości, również w czasie Bożego Narodzenia. Jej sekretem są pyszne warzywa i sos majonezowy, który sprawia, że jest kremowa i po prostu rozpływa się w ustach! Polecamy majonez wzbogacić musztardą i ulubionymi przyprawami. Obok tradycyjnej jarzynowej pięknie będzie się prezentować sałatka warstwowa. Robi wrażenie nie tylko wizualne, serwowana w szklanej misce, ale też smakuje naprawdę dobrze.
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 4 jajka
• 6 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
• 2 buraki średniej wielkości
• 1 pęczek szczypiorku
• 250 g śledzi matias
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
3. Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie przykryj je dwoma łyżkami majonezu.
4. Wyłóż starte buraczki i ponownie przykryj majonezem.
5. Na majonez wyłóż pokrojone jajka i przykryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.