10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Karp smażony w panierce



Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!

Najlepsza zupa na święta

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.

Ryby w świątecznej odsłonie

Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.




Karp smażony w panierce
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 8

Składniki:

• 1½ kg karpia
• 300 ml mleka
• 1 cebula
• 100 g mąki
• 200 g bułki tartej
• 100 g migdałów w płatkach
• 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
• 1 cytryna
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 łyżeczka Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
• 2 ząbki czosnku
• 150 g masła
• 150 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koperek i natkę pietruszki, rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.
2. Rybę oczyść z łusek, wytnij z niej grube ości, tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa, uważając aby nie uszkodzić skóry. Mięso nacinaj na ukos, a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz. Powinno być drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.
3. W miedzy czasie połącz masło z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folię spożywczą, a następnie uformuj z niego wałek, rolując folię. Masło przełóż do lodówki.
4. Rybę wyjmij z mleka i osusz ręcznikiem papierowym, polej Delikatem warzywnym, dopraw pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.
5. Przygotuj w trzech naczyniach mąkę, bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie, obtaczając w mące, a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierkę dociśnij w dłoniach, aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5 kroków ku odporności 

Apteczne półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju produktów mających wpływać na poprawę odporności. – Magiczna tabletka jednak nie istnieje,…
CZYTAJ

Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?

Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany za rekordowy pod względem temperatury w Polsce. Średnia temperatura niemal…
CZYTAJ

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności o znaczeniu wczesnego wykrywania nowotworów. To doskonała okazja,…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w tej dziedzinie medycyny dają nowe nadzieje pacjentkom na…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają, że rezygnujemy z aktywności na świeżym powietrzu, więcej…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by podzielić się wynikami corocznej, październikowej kampanii, promującej profilaktykę…
CZYTAJ

Ukojenie, nawilżenie i odbudowa bariery ochronnej – Priorytety pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba genetyczna, która charakteryzuje się przesuszeniem, podrażnieniem i uporczywym świądem. Występowanie intensywnych objawów znacząco zmniejsza komfort…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż zabieg estetyczny” – te dwa zdania mogą zaskakiwać,…
CZYTAJ

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Kobiety w trosce o zdrowie mężczyzn – luty czasem profilaktyki onkologicznej

W lutym coraz więcej mówi się o profilaktyce onkologicznej, a w szczególności…
CZYTAJ

3 fakty, których prawdopodobnie nie wiesz o raku piersi

Rak piersi to jedna z najczęściej badanych chorób nowotworowych, a postępy w…
CZYTAJ

Jak dbać o swój układ odpornościowy w okresie zimowym? Na co zwrócić uwagę?

Zimą nasz układ odpornościowy wystawiony jest na trudniejsze warunki. Niższe temperatury sprawiają,…
CZYTAJ

PONAD 14 TON STANIKÓW ODDANE NA RZECZ WALKI Z RAKIEM PIERSI! Sukces 13. edycji kampanii DOTYKAM=WYGRYWAM

4-ty lutego to Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. To idealna okazja, by…
CZYTAJ

Botoks w leczeniu migreny – terapia, która zmienia życie pacjentów

„Migrena to nie tylko ból głowy, a botoks to coś więcej niż…
CZYTAJ