10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Karp smażony w panierce



Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!

Najlepsza zupa na święta

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.

Ryby w świątecznej odsłonie

Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.




Karp smażony w panierce
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 8

Składniki:

• 1½ kg karpia
• 300 ml mleka
• 1 cebula
• 100 g mąki
• 200 g bułki tartej
• 100 g migdałów w płatkach
• 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
• 1 cytryna
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 łyżeczka Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
• 2 ząbki czosnku
• 150 g masła
• 150 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koperek i natkę pietruszki, rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.
2. Rybę oczyść z łusek, wytnij z niej grube ości, tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa, uważając aby nie uszkodzić skóry. Mięso nacinaj na ukos, a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz. Powinno być drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.
3. W miedzy czasie połącz masło z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folię spożywczą, a następnie uformuj z niego wałek, rolując folię. Masło przełóż do lodówki.
4. Rybę wyjmij z mleka i osusz ręcznikiem papierowym, polej Delikatem warzywnym, dopraw pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.
5. Przygotuj w trzech naczyniach mąkę, bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie, obtaczając w mące, a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierkę dociśnij w dłoniach, aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ