10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku – Kapusta Wigilijna z grzybami i grochem
Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie – zapraszamy!
Najlepsza zupa na święta
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Ryby w świątecznej odsłonie
Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.
Świąteczne specjały z kapustą
Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty
• 150 g ugotowanego grochu
• 1 kostka Bulionu Warzywnego Knorr
• 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
• 1 marchewka
• 2 liście laurowe
• ½ łyżeczki kminku
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• 50 ml oleju rzepakowego
• 50 ml oleju lnianego
• 1 łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej trzepakowy w garnku, a następnie podsmaż na nim posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż przez krótką chwilę.
2. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę bulionu, która nada daniu pełni smaku. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę do smaku olejem lnianym i majerankiem.