Grudzień na słodko czy słono? Wyjątkowe przepisy dla każdego w okresie świątecznym



Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.

Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej, czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:

#Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy- mówi Marcin Sikora z Winiarni Zamojskiej – Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy!- dodaje.

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami (kotlety z kaszy gryczanej z mięsem mielonym)
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia, miski, łopatka

Składniki:

mięso mielone 500 g
kasza gryczana ugotowana na 80 % 300 g
natka z pietruszki siekana 3 łyżki
jajka 2 szt.
bułka tarta lub panierka panco do panierowania
cebula krojona w kostkę 150 g
olej do smażenia
masło 3 łyżki
cebula krojona w piórka 200 g
śliwki węgierki krojone na pół 10 szt.
czosnek świeży 2 ząbki
czosnek suszony 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
lubczyk suszony 1 łyżka
kurki świeże 200 g
cukier do smaku
wino agrestowe 80 ml

Sposób przygotowania:

1. do miski przełożyć mięso mielone, kasze gryczaną, jajka, 2 łyżki natki pietruszki, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, 80 g posiekanych w kostkę, oczyszczonych kurek, suszony lubczyk
2. całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
3. wyrabiamy masę
4. z gotowej masy formujemy kotlety panierujemy i smażymy na oleju
5. na patelni rozpuść 2 łyżki masła dodaj posiekany czosnek oraz cebulę (piórka) i zeszklij, dodaj pokrojone kurki, i śliwki. Całość dopraw do smaku solą i podlej winem. Dodaj odrobinę cukru i zredukuj płyn o połowę.
6. pod koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnego masła oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
7. całość przełóż do naczynia żaroodpornego razem z kotletami i zapiecz w 160 stopniach przez 10 minut

Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:

Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej esencji- podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które sprawdzą się w tej roli idealnie.

Zupa grzybowa
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, miski, łyżki, noże.

Składniki:

250 g borowików pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
250 g kurek (mogą być mrożone)
250 g podgrzybków pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
50 g dowolnych suszonych grzybów
1 korzeń średniej wielkości pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
½ korzenia selera średniej wielkości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego lubczyka
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
100 ml wina Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska (można zastąpić dowolnym białym winem – musującym lub nie)
400 ml śmietanki 18%
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę.
2. Grzyby suszone namocz i ugotuj do miękkości, a następnie pokrój. Nie wylewaj wody z gotowanych grzybów!
3. Grzyby mrożone rozmroź i jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cebulkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej miód z masłem i zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i chwilę karmelizuj.
6. Całość zalej winem i duś przez około 2 minuty, po czym dodaj grzyby i duś ponownie 2 minuty.
7. Zalej garnek około 2 litrami wody i dodaj wodę z ugotowanych suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj śmietankę 18% i zagotuj.
9. Śmietanę kwaśną połącz w misce z mąką. Dobrze rozmieszaj i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, zahartuj i wlej do garnka z gotującym się wywarem. Całość gotuj przez około 2 minuty.
10. Na koniec dopraw zupę suszonymi roztartymi ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekają natkę z pietruszki.




Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:

-Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt silnej strukturze tanin- radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.

Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:

– W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną, borówkami i figami- poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:

– Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada tym bardziej treściwe wino – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.

Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być smaczna!

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych drużyn czy indywidualnych sportowców. Gwiazdy tenisa, piłki ręcznej…
CZYTAJ

Najbardziej komfortowe buty do biegania* ASICS GEL-NIMBUS 25 wkracza do gry

Ocenione przez biegaczy jako nr 1 pod względem wygody w niezależnym teście przeprowadzonym przez The Biomechanics Lab na południu Australii,…
CZYTAJ

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie

UNICEF dostarcza ratującą życie pomoc, aby wesprzeć rodziny, które uciekły do Polski przed wojną w Ukrainie. Pomoc humanitarna najbardziej potrzebującym…
CZYTAJ

Objętość, elastyczność i zdrowy wygląd 3 wyzwania dla delikatnych włosów

Pielęgnacja i stylizacja włosów cienkich, delikatnych lub pozbawionych objętości to prawdziwe wyzwanie. Eksperci wskazują na perfekcyjne działanie protein, keratyny i…
CZYTAJ

Magia Kina Pokaz najnowszej kolekcji Deni Cler wiosna/lato 2023

„Magia kina” - to tytuł najnowszej kolekcji Deni Cler na sezon wiosna/lato 2023, której premiera odbyła się 26 stycznia w…
CZYTAJ

SUPER KONKURS: Wygraj kieszonkowe od MAOAM!

Marka MAOAM zaprasza wszystkich fanów soczystych i owocowych gum rozpuszczalnych do udziału w ogólnopolskim konkursie, w którym do wygrania jest…
CZYTAJ

TikTok gra razem z WOŚP!

TikTok po raz pierwszy oficjalnie dołącza do Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i zachęca wszystkich swoich użytkowników do wzięcia udziału…
CZYTAJ

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić!

Kurze łapki potrafią postarzyć twarz o kilka lat. Jak skutecznie im zapobiegać i się z nimi rozprawić, aby zachować dłużej…
CZYTAJ

Czym są suplementy diety i czy warto z nich korzystać?

Tempo naszego życia sukcesywnie wzrasta. Chronicznie cierpimy na brak czasu, co przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Na stan…
CZYTAJ

Uzdrowisko Ustroń na ferie– wyjątkowe połączenie przyrody, modernizmu i historii

Ustroń to miejscowość, która słynie przede wszystkim z górskich pejzaży oraz leczniczych zasobów solanki i borowiny, a wraz z nadejściem…
CZYTAJ

Czas na owoce morza! Krewetki z chorizo, pomidorami i smażone boczniaki

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro. Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym sposobem na uratowanie czyjegoś życia. 26 stycznia obchodzimy…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie tylko talent. Sztab medyczny na wagę sportowego złota

Mistrzostwa, turnieje, zawody – oczy kibiców widzą tam sukcesy i porażki konkretnych…
CZYTAJ

5 pytań o przeszczepy, które warto sobie zadać

Transplantologia to niezwykle ważna dziedzina nauk medycznych, która bardzo często jest jedynym…
CZYTAJ

Brawura na bok, start od rozgrzewki. W te ferie na nartach jeżdżę bezpiecznie

Ferie to dla wielu z nas czas zimowego szaleństwa na nartach czy…
CZYTAJ

Babciu, Dziadku – zadbaj o swoje zdrowie, czyli o profilaktyce dla seniora

Już w najbliższy weekend, 21. i 22. stycznia obchodzimy Dzień Babci i…
CZYTAJ

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu ASICS przedstawia wyniki przełomowego eksperymentu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym,…
CZYTAJ