Grudzień na słodko czy słono? Wyjątkowe przepisy dla każdego w okresie świątecznym



Grudzień to bez cienia wątpliwości najbardziej magiczny miesiąc, na który wielu z nas wyczekuje okrągły rok. Ulice przystrojone kolorowymi światełkami, świąteczne dekoracje w sklepowych witrynach i ulubione melodie nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości, że Święta tuż tuż. Magiczna aura, która w najbliższych miesiącach będzie otaczała nas ze wszystkich stron, może znaleźć swoje miejsce również na naszych talerzach. Jak sprawić, żeby tegoroczna zima smakowała wyjątkowo? Przedstawiamy nietuzinkowe przepisy na słodkie i słone dania, dzięki którym nie tylko Święta, ale i cały grudzień będą smakowały wybornie.

Zbliżający się koniec roku wcale nie musi oznaczać rezygnacji z próbowania sezonowych owoców i regionalnych smaków. Te znalazły szczególne miejsce w przepisie kucharza Marcina Sikory, który w grudniu proponuje przygotowanie specjału kuchni łemkowskiej, czyli hryczanyków z duszonymi kurkami i śliwkami:

#Hryczanyki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym to skarb kuchni regionalnej, który może stanowić podstawę smacznego, zimowego obiadu. Zachęcam do komponowania ich z duszonymi kurkami oraz śliwkami, które w połączeniu z wytrawnymi produktami dodadzą potrawie przyjemnej słodyczy- mówi Marcin Sikora z Winiarni Zamojskiej – Śliwka to owoc, który króluje zimą… i to nie tylko jako dżemy!- dodaje.

Hryczanyki z duszonymi kurkami i śliwkami (kotlety z kaszy gryczanej z mięsem mielonym)
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, deska do krojenia, miski, łopatka

Składniki:

mięso mielone 500 g
kasza gryczana ugotowana na 80 % 300 g
natka z pietruszki siekana 3 łyżki
jajka 2 szt.
bułka tarta lub panierka panco do panierowania
cebula krojona w kostkę 150 g
olej do smażenia
masło 3 łyżki
cebula krojona w piórka 200 g
śliwki węgierki krojone na pół 10 szt.
czosnek świeży 2 ząbki
czosnek suszony 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
lubczyk suszony 1 łyżka
kurki świeże 200 g
cukier do smaku
wino agrestowe 80 ml

Sposób przygotowania:

1. do miski przełożyć mięso mielone, kasze gryczaną, jajka, 2 łyżki natki pietruszki, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, 80 g posiekanych w kostkę, oczyszczonych kurek, suszony lubczyk
2. całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
3. wyrabiamy masę
4. z gotowej masy formujemy kotlety panierujemy i smażymy na oleju
5. na patelni rozpuść 2 łyżki masła dodaj posiekany czosnek oraz cebulę (piórka) i zeszklij, dodaj pokrojone kurki, i śliwki. Całość dopraw do smaku solą i podlej winem. Dodaj odrobinę cukru i zredukuj płyn o połowę.
6. pod koniec zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnego masła oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
7. całość przełóż do naczynia żaroodpornego razem z kotletami i zapiecz w 160 stopniach przez 10 minut

Inną propozycją, tym razem wyłącznie w wariancie wytrawnym, jest rozgrzewająca zupa grzybowa, czyli symbol nadchodzących Świąt:

Zupa grzybowa to zdecydowany faworyt na mojej liście grudniowych potraw. Łączenie ze sobą kilku rodzajów grzybów tworzy harmonię, nadając całemu daniu prawdziwie zimowej esencji- podkreśla Marcin Sikora — borowiki, kurki i podgrzybki to rodzaje, które sprawdzą się w tej roli idealnie.

Zupa grzybowa
Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, miski, łyżki, noże.

Składniki:

250 g borowików pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
250 g kurek (mogą być mrożone)
250 g podgrzybków pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
50 g dowolnych suszonych grzybów
1 korzeń średniej wielkości pietruszki
1 średniej wielkości marchewka
½ korzenia selera średniej wielkości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego lubczyka
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
100 ml wina Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska (można zastąpić dowolnym białym winem – musującym lub nie)
400 ml śmietanki 18%
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę.
2. Grzyby suszone namocz i ugotuj do miękkości, a następnie pokrój. Nie wylewaj wody z gotowanych grzybów!
3. Grzyby mrożone rozmroź i jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cebulkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
5. W garnku rozgrzej miód z masłem i zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i chwilę karmelizuj.
6. Całość zalej winem i duś przez około 2 minuty, po czym dodaj grzyby i duś ponownie 2 minuty.
7. Zalej garnek około 2 litrami wody i dodaj wodę z ugotowanych suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj śmietankę 18% i zagotuj.
9. Śmietanę kwaśną połącz w misce z mąką. Dobrze rozmieszaj i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, zahartuj i wlej do garnka z gotującym się wywarem. Całość gotuj przez około 2 minuty.
10. Na koniec dopraw zupę suszonymi roztartymi ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekają natkę z pietruszki.




Sommelier Wiesław Wysokiński zdradza, jaki rodzaj wina najlepiej zestawić z tą potrawą:

-Esencjonalność świątecznej zupy grzybowej doskonale podkreśli czerwone wino o niezbyt silnej strukturze tanin- radzi Ekspert Winiarni Zamojskiej.

Słodkie dania i przekąski w połączeniu z niskimi temperaturami oraz otaczającą świąteczna aura to zestaw idealny. A skoro mowa o słodkościach w grudniu, na talerzu nie może zabraknąć czekolady, komponowanej z różnorodnymi produktami. Marcin Sikora wszystkim miłośnikom czekolady proponuje wyjątkowe zimowe połączenie:

– W moim tegorocznym przepisie na świąteczny deser proponuję czekoladę w formie ciastka brownie, z batatem, udekorowane solonymi orzeszkami, karmelizowaną żurawiną, borówkami i figami- poleca kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora.

Idealny duet z czekoladą stworzą wina musujące:

– Lżejsze wina łączymy z lżejszą, delikatniejszą czekoladą. Im bardziej wyrazista czekolada tym bardziej treściwe wino – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojskiej — do ciemnej czekolady polecam wino o smaku czarnej porzeczki lub wiśni.

Grudzień to miesiąc, w którym połączenie słodyczy z wytrawnymi składnikami smakuje wyjątkowo dobrze, a ponieważ obecnie nawet zimą możemy korzystać z sezonowych produktów, komponowanie potraw ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Zima powinna być smaczna!

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ