Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyków? Wszystko co powinieneś wiedzieć o antybiotykach



Jesienna oraz zimowa aura sprzyja częstszym zapadaniem na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych – leczenie ich zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci oraz seniorów wymaga zastosowania antybiotyków.

Jakie są korzyści ze stosowania antybiotykoterapii i czym grozi częste przyjmowanie antybiotyków mówi dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec, Grupa American Heart of Poland.

– Antybiotyki są produktami leczniczymi do stosowania w zakażeniach bakteryjnych (na przykład pneumokokowego zapalenia płuc lub gronkowcowego zakażenia krwi). Z kolei produkty lecznicze przeciwdrobnoustrojowe charakteryzują się aktywnością wobec wirusów i nazywane są zazwyczaj lekami przeciwwirusowymi (leki przeciwko grypie, zakażeniu wirusem HIV czy opryszczce). Nie wszystkie antybiotyki działają na wszystkie bakterie. Bakterie charakteryzują się antybiotykoopornością w przypadku, gdy dany antybiotyk traci zdolność ich zabijania lub hamowania ich wzrostu – zwraca uwagę dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec.

Nadmierne lub niewłaściwe stosowanie antybiotyków to jeden z głównych czynników odpowiadających za wzrost antybiotykoodporności.

– Przyczynia się do tego m.in.: przyjmowanie antybiotyków w niewłaściwych odstępach czasu, łączenie z pokarmem czy sokami, jak i zażywanie ich niezgodnie z zaleceniami lekarza. Przyjmowanie antybiotyku raz na dobę zamiast, zgodnie z zaleceniami, 2 do 3 razy na dobę o stałych porach może spowodować, iż stężenie antybiotyku w naszym organizmie będzie niewystarczające i bakterie mogą przeżyć i stać się odporne. Jeśli przypomnimy sobie o dawce antybiotyku kilka godzin po – należy ją pominąć. Nie można również samodzielnie zaprzestać przyjmowania antybiotyków. Część bakterii nie zostanie zniszczona, co może w rezultacie wywołać nawrót choroby oraz zwiększyć odporność bakterii na ten antybiotyk – podany po raz kolejny nie zadziała – wyjaśnia doktor farmacji.




Czym popijać antybiotyk?

– Antybiotyki popijamy niegazowaną wodą, łączenie ich z sokami owocowymi (lub np. napojami mlecznymi) może wpłynąć na wystąpienie skutków ubocznych w antybiotykoterapii oraz zmniejszyć wchłanianie antybiotyku – dodaje Molęda-Krawiec.

W czasie przyjmowania antybiotyków nie należy spożywać alkoholu.

– Wpływa to na skuteczność działania leku i zwiększa ryzyko skutków ubocznych. Antybiotyk w połączeniu z alkoholem może być przyczyną m.in. wzrostu ciśnienia tętniczego, przyspieszenia akcji serca, duszności, nudności oraz wymiotów – mówi doktor farmacji Grupy American Heart of Poland.

Antybiotyk i witaminy to nie jest dobre połączenie.

– Witaminy są wyżywieniem dla bakterii chorobotwórczych, nie dotyczy to witaminy C. W czasie przyjmowania antybiotyków należy zrezygnować z preparatów żelaza, gdyż zostanie ono zmagazynowane w węzłach chłonnych, a nie tam, gdzie powinno, czyli w wątrobie – informuje.

Antybiotyki należy stosować wyłącznie na podstawie recepty lekarskiej.

Nie stosujmy antybiotyków z poprzedniej kuracji. Należy zawsze przestrzegać zaleceńń lekarza, co do sposobu, dawki i czasu trwania przyjmowania antybiotyków. Należy również poinformować lekarza o przyjmowaniu innych preparatów leczniczych, nawet tych ziołowych – dodaje dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec.

Antybiotykooporność jest zagrożeniem dla zdrowia i życia nas wszystkich, a zatem pamiętajmy, że ich skuteczność zależy przede wszystkim od rozsądnego ich stosowania.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ