Problemy układu pokarmowego – wszystko co chcielibyśmy wiedzieć, ale wstydzimy się zapytać – porady specjalisty gastrologa



Wzdęcia, zaparcia, zgaga, biegunka – to dla wielu ludzi wstydliwy problem, z którym zmagają się w milczeniu lub niepotrzebnie go bagatelizują. Tymczasem w wielu wypadkach konsultacja ze specjalistą i wprowadzenie zmian w diecie mogą znacząco poprawić nasz komfort życia. Jakie objawy powinny być dla nas sygnałem, że konieczna jest wizyta u lekarza? Na co uważać w diecie, jakie badania wykonać i w jaki sposób przygotować się do wizyty u gastrologa? Wyjaśnia doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim Grupa American Heart of Poland.

Z jakimi objawami warto się zgłosić do lekarza?

– Wśród dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, które powinny nas zaniepokoić znajdują się np. bóle w jamie brzusznej, wzdęcia, dokuczliwe uczucie pełności żołądka, zgaga. Sygnałem alarmującym będą też trudności z wypróżnianiem się, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Do gastrologa możemy się też zgłosić z problemami w górnym odcinku przewodu pokarmowego czyli np. odbijaniem się czy trudnościami z przełykaniem – mówi doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii Grupa American Heart of Poland.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dolegliwości, które nie ustępują przez dłuższy czas lub powtarzają się.

– Podczas wizyty u lekarza powiedzmy o wszystkich niepokojących nas objawach. Warto też przygotować sobie informacje na temat naszych nawyków żywieniowych i codziennej diety oraz zabrać ze sobą wyniki badań – szczególnie tych inwazyjnych, nawet jeśli były wykonywane kilka lat temu –
dodaje doktor Naprawa.

Badania profilaktyczne

W przypadku górnego odcinka przewodu pokarmowego inwazyjne badania nie są konieczne w celu profilaktycznym. Warto natomiast pomyśleć o USG jamy brzusznej oraz kontrolnych badaniach krwi, moczu i stolca.

– W związku z tym, że w Polsce nowotwór przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego jest bardzo rozpowszechniony, wskazane jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii przesiewowej. Takie badanie warto zrobić po ukończeniu 50. roku życia. Jeśli wówczas nie zostaną wykryte żadne nieprawidłowości, badanie należy powtarzać co 10 lat – tłumaczy ekspert American Heart of Poland.






Główne błędy w diecie Polaków

Do najczęściej popełnianych błędów w diecie, które mogą się przekładać na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego należą m.in. potrawy z nadmierną ilością tłuszczu, zbyt częste spożywanie dań typu fast-food oraz nadmierne objadanie się w ramach jednego posiłku.

– Wśród młodych i dorosłych coraz częściej można zaobserwować dolegliwości czynnościowe, czyli bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Często jest to wynik niezdrowego stylu życia, ale duży wpływ ma na to również przemysł spożywczy, ponieważ znaczna część produktów na rynku jest przetworzona i poprawiana chemicznie. Wśród głównych „grzechów” żywieniowych Polaków możemy wymienić właśnie m.in. nadmierne spożywanie tego typu produktów, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców. Powinniśmy przyjmować też więcej wody, a mniej napojów z dużą zawartością cukru. Na układ trawienny, a w szczególności wątrobę i trzustkę destrukcyjnie wpływa też wysokoprocentowy alkohol – tłumaczy doktor.

Suplementacja z głową

Jak podkreśla Grzegorz Naprawa, prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.

– W okresie zimowym warto suplementować witaminę D, a z mikroelementów selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe. Uważajmy jednak na nadmierną suplementację. Zdrowa pełnowartościowa dieta powinna spełniać znakomitą większość naszego zapotrzebowania na makro i mikro elementy – apeluje lekarz ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.

Kompleksowe podejście do leczenia

Podejmując się leczenia problemów z układem pokarmowym, warto mieć na uwadze, że w przypadku niektórych chorób nieodzowna może być konsultacja z lekarzami kilku specjalizacji. Tak np. jest w przypadku choroby jelita drażliwego, przy którym przydatna będzie pomoc psychologa. Podobnie przy leczeniu powikłań otyłości – również warto pomyśleć o wsparciu terapeuty, a także konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem.

Kwasy i moc natury Co warto wiedzieć o pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym?

Filarem efektywności w przypadku trądziku różowatego jest kompleksowe połączenie zastosowania leków, diety i właściwej pielęgnacji. Jesień to czas, kiedy skóra…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ

Prawdziwe piękno w dobie sztucznej inteligencji – Dove rozpoczyna kampanię #PrawdziwePiekno i ponownie zmienia definicję piękna

20 lat temu marka Dove po raz pierwszy pokazała światu, jak wygląda prawdziwe piękno. W 2004 roku rozpoczęła kampanię od…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce, jedynie część z nich wie, że tę chorobę…
CZYTAJ

Chcesz zregenerować włosy po lecie? Wybierz kompleksową pielęgnację!

Ekspozycja na promieniowanie UV, słona woda morska oraz częste mycie i stylizowanie sprawiają, że po wakacjach nasze włosy są suche,…
CZYTAJ

Schudnąć czy zaakceptować? W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

Nierealistyczne standardy piękna kształtowane przez media i społeczeństwo sprawiają, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: zmierzyć się z odchudzaniem…
CZYTAJ

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ