Problemy układu pokarmowego – wszystko co chcielibyśmy wiedzieć, ale wstydzimy się zapytać – porady specjalisty gastrologa



Wzdęcia, zaparcia, zgaga, biegunka – to dla wielu ludzi wstydliwy problem, z którym zmagają się w milczeniu lub niepotrzebnie go bagatelizują. Tymczasem w wielu wypadkach konsultacja ze specjalistą i wprowadzenie zmian w diecie mogą znacząco poprawić nasz komfort życia. Jakie objawy powinny być dla nas sygnałem, że konieczna jest wizyta u lekarza? Na co uważać w diecie, jakie badania wykonać i w jaki sposób przygotować się do wizyty u gastrologa? Wyjaśnia doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim Grupa American Heart of Poland.

Z jakimi objawami warto się zgłosić do lekarza?

– Wśród dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, które powinny nas zaniepokoić znajdują się np. bóle w jamie brzusznej, wzdęcia, dokuczliwe uczucie pełności żołądka, zgaga. Sygnałem alarmującym będą też trudności z wypróżnianiem się, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Do gastrologa możemy się też zgłosić z problemami w górnym odcinku przewodu pokarmowego czyli np. odbijaniem się czy trudnościami z przełykaniem – mówi doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii Grupa American Heart of Poland.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dolegliwości, które nie ustępują przez dłuższy czas lub powtarzają się.

– Podczas wizyty u lekarza powiedzmy o wszystkich niepokojących nas objawach. Warto też przygotować sobie informacje na temat naszych nawyków żywieniowych i codziennej diety oraz zabrać ze sobą wyniki badań – szczególnie tych inwazyjnych, nawet jeśli były wykonywane kilka lat temu –
dodaje doktor Naprawa.

Badania profilaktyczne

W przypadku górnego odcinka przewodu pokarmowego inwazyjne badania nie są konieczne w celu profilaktycznym. Warto natomiast pomyśleć o USG jamy brzusznej oraz kontrolnych badaniach krwi, moczu i stolca.

– W związku z tym, że w Polsce nowotwór przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego jest bardzo rozpowszechniony, wskazane jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii przesiewowej. Takie badanie warto zrobić po ukończeniu 50. roku życia. Jeśli wówczas nie zostaną wykryte żadne nieprawidłowości, badanie należy powtarzać co 10 lat – tłumaczy ekspert American Heart of Poland.






Główne błędy w diecie Polaków

Do najczęściej popełnianych błędów w diecie, które mogą się przekładać na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego należą m.in. potrawy z nadmierną ilością tłuszczu, zbyt częste spożywanie dań typu fast-food oraz nadmierne objadanie się w ramach jednego posiłku.

– Wśród młodych i dorosłych coraz częściej można zaobserwować dolegliwości czynnościowe, czyli bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Często jest to wynik niezdrowego stylu życia, ale duży wpływ ma na to również przemysł spożywczy, ponieważ znaczna część produktów na rynku jest przetworzona i poprawiana chemicznie. Wśród głównych „grzechów” żywieniowych Polaków możemy wymienić właśnie m.in. nadmierne spożywanie tego typu produktów, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców. Powinniśmy przyjmować też więcej wody, a mniej napojów z dużą zawartością cukru. Na układ trawienny, a w szczególności wątrobę i trzustkę destrukcyjnie wpływa też wysokoprocentowy alkohol – tłumaczy doktor.

Suplementacja z głową

Jak podkreśla Grzegorz Naprawa, prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.

– W okresie zimowym warto suplementować witaminę D, a z mikroelementów selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe. Uważajmy jednak na nadmierną suplementację. Zdrowa pełnowartościowa dieta powinna spełniać znakomitą większość naszego zapotrzebowania na makro i mikro elementy – apeluje lekarz ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.

Kompleksowe podejście do leczenia

Podejmując się leczenia problemów z układem pokarmowym, warto mieć na uwadze, że w przypadku niektórych chorób nieodzowna może być konsultacja z lekarzami kilku specjalizacji. Tak np. jest w przypadku choroby jelita drażliwego, przy którym przydatna będzie pomoc psychologa. Podobnie przy leczeniu powikłań otyłości – również warto pomyśleć o wsparciu terapeuty, a także konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ