Problemy układu pokarmowego – wszystko co chcielibyśmy wiedzieć, ale wstydzimy się zapytać – porady specjalisty gastrologa



Wzdęcia, zaparcia, zgaga, biegunka – to dla wielu ludzi wstydliwy problem, z którym zmagają się w milczeniu lub niepotrzebnie go bagatelizują. Tymczasem w wielu wypadkach konsultacja ze specjalistą i wprowadzenie zmian w diecie mogą znacząco poprawić nasz komfort życia. Jakie objawy powinny być dla nas sygnałem, że konieczna jest wizyta u lekarza? Na co uważać w diecie, jakie badania wykonać i w jaki sposób przygotować się do wizyty u gastrologa? Wyjaśnia doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim Grupa American Heart of Poland.

Z jakimi objawami warto się zgłosić do lekarza?

– Wśród dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, które powinny nas zaniepokoić znajdują się np. bóle w jamie brzusznej, wzdęcia, dokuczliwe uczucie pełności żołądka, zgaga. Sygnałem alarmującym będą też trudności z wypróżnianiem się, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Do gastrologa możemy się też zgłosić z problemami w górnym odcinku przewodu pokarmowego czyli np. odbijaniem się czy trudnościami z przełykaniem – mówi doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii Grupa American Heart of Poland.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dolegliwości, które nie ustępują przez dłuższy czas lub powtarzają się.

– Podczas wizyty u lekarza powiedzmy o wszystkich niepokojących nas objawach. Warto też przygotować sobie informacje na temat naszych nawyków żywieniowych i codziennej diety oraz zabrać ze sobą wyniki badań – szczególnie tych inwazyjnych, nawet jeśli były wykonywane kilka lat temu –
dodaje doktor Naprawa.

Badania profilaktyczne

W przypadku górnego odcinka przewodu pokarmowego inwazyjne badania nie są konieczne w celu profilaktycznym. Warto natomiast pomyśleć o USG jamy brzusznej oraz kontrolnych badaniach krwi, moczu i stolca.

– W związku z tym, że w Polsce nowotwór przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego jest bardzo rozpowszechniony, wskazane jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii przesiewowej. Takie badanie warto zrobić po ukończeniu 50. roku życia. Jeśli wówczas nie zostaną wykryte żadne nieprawidłowości, badanie należy powtarzać co 10 lat – tłumaczy ekspert American Heart of Poland.






Główne błędy w diecie Polaków

Do najczęściej popełnianych błędów w diecie, które mogą się przekładać na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego należą m.in. potrawy z nadmierną ilością tłuszczu, zbyt częste spożywanie dań typu fast-food oraz nadmierne objadanie się w ramach jednego posiłku.

– Wśród młodych i dorosłych coraz częściej można zaobserwować dolegliwości czynnościowe, czyli bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Często jest to wynik niezdrowego stylu życia, ale duży wpływ ma na to również przemysł spożywczy, ponieważ znaczna część produktów na rynku jest przetworzona i poprawiana chemicznie. Wśród głównych „grzechów” żywieniowych Polaków możemy wymienić właśnie m.in. nadmierne spożywanie tego typu produktów, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców. Powinniśmy przyjmować też więcej wody, a mniej napojów z dużą zawartością cukru. Na układ trawienny, a w szczególności wątrobę i trzustkę destrukcyjnie wpływa też wysokoprocentowy alkohol – tłumaczy doktor.

Suplementacja z głową

Jak podkreśla Grzegorz Naprawa, prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.

– W okresie zimowym warto suplementować witaminę D, a z mikroelementów selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe. Uważajmy jednak na nadmierną suplementację. Zdrowa pełnowartościowa dieta powinna spełniać znakomitą większość naszego zapotrzebowania na makro i mikro elementy – apeluje lekarz ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.

Kompleksowe podejście do leczenia

Podejmując się leczenia problemów z układem pokarmowym, warto mieć na uwadze, że w przypadku niektórych chorób nieodzowna może być konsultacja z lekarzami kilku specjalizacji. Tak np. jest w przypadku choroby jelita drażliwego, przy którym przydatna będzie pomoc psychologa. Podobnie przy leczeniu powikłań otyłości – również warto pomyśleć o wsparciu terapeuty, a także konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ