Antyoksydanty – czy są mi potrzebne? O tym na pewno nie wiedzieliście



O ważnym wpływie antyoksydantów na organizm mówi się już od dawna, głównie w kontekście procesów starzenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są one również ważne w walce z innymi chorobami. Jak dostarczać je organizmowi?

#Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami, to substancje, których zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami, czyli białkami albo nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mogą przyczynić się do m.in. rozwoju nowotworów. Wolne rodniki uszkadzają komórki w naszym organizmie, przyspieszając proces starzenia, czyli mówiąc krótko – skracają nasze życie i niszczą naszą urodę. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia i potencjalnie chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

Ludzki organizm sam wytwarza tzw. antyoksydanty endogenne, czyli enzymy. To jednak nie wystarczy, aby zneutralizować wszystkie wolne rodniki. W utrzymywaniu zdrowego stylu życia należy pamiętać także o przeciwutleniaczach egzogennych, które można dostarczać samemu, wzbogacając dietę o odpowiednie produkty. Znajdują się one między innymi w owocach i warzywach, ale zawartość zależy bardzo wielu czynników, takich jak sposób uprawy czy przechowywania, których nie sposób zweryfikować w czasie zakupów.

Doskonałym źródłem antyoksydantów jest zielona herbata, jednak herbata, którą często mamy w domu nie nadaje się do tego najlepiej.

Na proces parzenia herbaty zaczęłam zwracać uwagę po chorobie nowotworowej bliskiej mi osoby. Często liście herbaty po transporcie do Polski są zwietrzałe, także mimo, że smak jest rewelacyjny, pijąc napój z takich liści nasz organizm nie otrzyma cennych antyoksydantów. Dodatkowo dostosowanie parametrów parzenia w warunkach domowych jest trudne i wymaga szczególnej uwagi – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.




Zielona herbata jaśminowa SOTI Natural Pearl Jasmin Tea, tak jak wszystkie napoje SOTI, jest parzona na zimno przy ścisłej kontroli piętnastu parametrów, w tym temperatury wody, rodzaju naczynia czy czasu parzenia. Dzięki temu herbaty SOTI zyskują niepowtarzalny smak przy pozyskaniu odpowiedniej ilości antyoksydantów. To wszystko bez dodatku grama cukru czy słodzika.

Nasze napoje są wytwarzane z ekologicznych składników niedaleko plantacji, z których herbaty pochodzą przez co nie wietrzeją w czasie transportu i są świeże. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji z kolei zachowujemy maksymalną zawartość cennych antyoksydantów – mówi Monika Kowal, współwłaścicielka i prezeska SOTI Natural.

Zielona jaśminowa herbata SOTI Pearl Jasmin Tea jest jednym z pięciu napojów SOTI Natural. Wszystkie są produkowane z naturalnych, ekologicznych składników przy zachowaniu ścisłych wytycznych dotyczących 15 parametrów procesu parzenia.

O SOTI Natural

Marka SOTI Natural powstała po to, by tworzyć napoje, jakich oczekują świadomi, nowocześni konsumenci. Są to stuprocentowe napary tworzone wyłącznie z organicznych składników, bez dodatku cukru czy sztucznych słodzików. Unikalna metoda parzenia według 15 parametrów powoduje, że napoje SOTI Natural zachowują naturalny smak, skład i wyjątkowe walory zdrowotne. Opakowania zaś wytwarzane są z surowca z recyklingu, który dodatkowo posiada certyfikat BPA free.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ