Ekspresowy koktajl z maślanką na drugie śniadanie? Czemu nie!



Zorganizowanie pożywnego drugiego śniadania to dla wielu z nas spore wyzwanie. Zwłaszcza że w pędzie dnia, często rozpoczynanego już o świcie, zdarza nam się pominąć nawet pierwszy posiłek. Co możemy z tym zrobić? Z pomocą przychodzą ekspresowe przepisy na wartościowe i smakowite koktajle na bazie np. maślanki. Ważną zaletą tych sycących napojów jest także to, że łatwością zabierzemy je ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły.
Drugie śniadanie jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety.

Pomaga ono uzupełnić spadek energii, co pozwala na dalszą efektywną pracę. Niestety, obecnie wiele osób narzeka na ciągły brak czasu, a to z kolei nie sprzyja dbaniu o prawidłową częstotliwość spożywania posiłków. W sytuacji, kiedy nasz grafik jest wyjątkowo napięty, warto sięgnąć po prosty i, co najważniejsze, szybki w przygotowaniu posiłek, który bez trudu przyrządzimy rano lub poprzedniego dnia wieczorem.

Koktajl czekoladowy na maślance z dodatkiem mięty

Maślankowy koktajl przygotujemy w niespełna 15 minut, a w dodatku możemy go w wygodny sposób zabrać ze sobą wszędzie. Wystarczy tylko bidon lub wielorazowa butelka. Co więcej, maślanka jest wysoce wartościowym produktem, który wpływa na prawidłową pracę jelit i wspomaga odporność. Zatem drugie śniadanie w postaci tego pysznego koktajlu zaspokoi głód na długi czas, zapewni dawkę witamin, a jednocześnie orzeźwi i pobudzi – za sprawą dodatku świeżej mięty.

Składniki na dwie porcje:

500 ml Maślanki Mrągowskiej stracciatella
2 gałki lodów czekoladowych
garść świeżych liści mięty

Powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny i można go dowolnie modyfikować. Bez obaw zmieniajcie jego składniki i twórzcie własne kompozycje, dopasowane do waszych potrzeb. Wielbicielom owocowych smaków z pewnością przypadnie również do gustu wersja z Maślanką Mrągowską truskawkową czy brzoskwiniową.

Wówczas, zamiast lodów czekoladowych, wykorzystać możemy np. sorbet, który świetnie skomponuje się z owocowym charakterem maślanki. Bo pysznie jest wtedy, gdy robimy coś po swojemu: każdy może gotować, zmieniać przepisy i eksperymentować kulinarnie według własnego uznania. W gotowaniu liczy się przede wszystkim radość, smak i wspólne spędzanie czasu. (Więcej pomysłów na kreatywne wykorzystanie maślanki w kuchni znajdziecie na stronie www.maslankamragowska.pl).




Przygotowanie:

Do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia wlewamy maślankę oraz dodajemy lody i drobno pokrojoną miętę. Blendujemy składniki na gładki płyn i przelewamy koktajl np. do zamykanego kubka – jeśli mamy w planach zabranie go na wynos.

Warto również spróbować alternatywnej wersji tego przysmaku z wykorzystaniem mleka o niskiej zawartości tłuszczu (np. Łaciate 0% i 0,5%), co szczególnie spodoba się osobom na niskokalorycznej diecie. W tym wypadku koktajl – oczywiście bez dodatku lodów – możemy urozmaicić mrożonymi bądź świeżymi, sezonowymi owocami, które wzbogacą smak przekąski.

Proste i szybkie w przygotowaniu drugie śniadanie w postaci koktajlu na pewno nie zaburzy zanadto rozkładu dnia, a w dodatku dostarczy energii na kilka godzin.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ