Straaaszne przekąski na Halloween muszą być dobrze doprawione



Wydrążone dynie, przerażające stroje i słynne hasło „cukierek albo psikus” są tylko niewielką częścią halloweenowych zwyczajów. Choć to święto jest popularne na całym świecie, szczególnie w Irlandii, Szkocji i Ameryce, to w każdym kraju obchody tego dnia wyglądają trochę inaczej. Czym charakteryzuje się Halloween? Czy obchodzimy je w naszym kraju? W artykule przybliżamy ten zwyczaj oraz inspiracje na pobudzające kubki smakowe przekąski. Zapraszamy!

Kiedy i dlaczego obchodzimy Halloween?

O Halloween słyszał pewnie każdy, jednak nie każdy wie, skąd wywodzi się to święto. Początków Halloween należy szukać w celtyckim święcie Samhain, podczas którego żegnano lato i witano zimę. Uroczystość przypadała w noc z 31 października na 1 listopada i ta data pozostała aktualna do dziś. Celtowie wierzyli, że właśnie wtedy zanikała granica między światem żywych i umarłych. Przerażające kostiumy miały odstraszać złe demony i pomóc w uzyskaniu ich przychylności.

Halloween na świecie

#Halloween jest najbardziej popularne w USA, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Mieszkańcy tych państw zaczynają zabawy już o poranku 31 października. Przebrane dzieci zbierają słodycze, wołając przy tym słynne hasło „cukierek albo psikus”. Domy przyozdobione są w przyprawiające o dreszcze detale, np. szkielety i pajęczyny oraz wydrążone w różne kształty dynie, przez które przenika blask świec.
Nie tylko dzieci uwielbiają Halloween. Dorośli również nie odmawiają sobie zabawy! Wieczorem odbywają się przebierane imprezy, a jedną z atrakcji jest apple bobbing, czyli łowienie jabłek pływających w misce wypełnionej wodą. Uczestnicy nie mogą używać rąk! Osobie, która wyłowi najwięcej jabłek wróży się wielkie szczęście.

Świętowanie Halloween w Polsce

Halloween ma swoich zwolenników, szczególnie wśród młodych, którzy lubią w tym dniu przebierać się, jeść słodycze, jak i przeciwników, uważających, że zabawy w tym okresie nie są najlepszym pomysłem. Pamiętajmy, że dla Polaków 1 listopada to czas zadumy i składania wizyt na grobach bliskich oraz ważnych dla historii osób. Jeśli przed wizytą na cmentarzu w wigilię Dnia Wszystkich Świętych planujecie mini party, przedstawiamy nasze propozycje:

• Zaproście znajomych.
• Ogłoście obowiązkowy dress code – nie musi być strasznie!
• Wykonajcie tematyczne ozdoby i ozdóbcie nimi wnętrza. Nie zapomnijcie o dyni!
• Zaplanujcie halloweenowe atrakcje, może macie ulubiony film w tej tematyce? Polecamy amerykańskie produkcje!
• Podpatrzcie zagraniczne zwyczaje i zagrajcie w zabawne gry, np. apple bobbing.
• Przygotujcie straaaszne, ale smaczne przekąski. Jakie wybrać? Mamy dla Was propozycje!

Halloweenowe przekąski – nasze propozycje

Uważajcie, bo palce wiedźmy potrafią zaskoczyć swoim upiornym wyglądem. Całe szczęście, doskonale smakują! Również pieczone warzywa na Halloween z pewnością przykują uwagę znajomych. Ziemniaki w kształcie czaszki świetnie zaprezentują się na stole pełnym ciekawych przekąsek. Na stół wlecą też nietoperze z nuggetsów na Halloween. Zapiekana pizza na Halloween to smaczne i niezwykle proste danie. Takiej wersji jeszcze nie jedliście. Udanego świętowania!

Paluszki wiedźmy

Czas przygotowania:
Liczba porcji:

Składniki:
• 200 g mąki
• 100 g masła
• 2 łyżki cukru
• 1 jajko
• 50 g cukru waniliowego
• 1 szczypta soli
• 40 g obranych migdałów
• 4 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Posiekaj zimne masło i razem z jajkiem dodaj je do składników, następnie zagnieć ciasto. Kulę ciasta włóż do lodówki na ok. godzinę.
2. Partię ciasta rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Pokrój ciasto w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Zroluj każdy paseczek, aby wyglądał jak słony paluszek (ciasto w czasie pieczenia urośnie i paluszki będą większe).
3. Przełóż paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Widelczykiem delikatnie poodgniataj linie, symbolizujące zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i dociśnij do niej migdał.
4. Wstaw blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz paluszki do zrumienienia przez ok. 8-12 minut.

Pieczone warzywa na halloween

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 8 małych ziemniaków
• 8 małych papryk

Nadzienie do papryki:

• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 100 g kaszy gryczanej
• 50 g startego, żółtego sera
• Przyprawa Płatki Chilli z Wędzoną Papryką Knorr
• 100 g pieczarek
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki pokrój na drobne kawałki. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, dodaj pieczarki. Po kilku minutach dodaj kaszę gryczaną, przypraw do smaku.
2. Ziemniaki umyj bardzo dokładnie. Wytnij nożykiem otwory przypominające oczy, nos i buzię.
3. Papryki natnij od góry dookoła łodygi i usuń gniazda nasienne. Zachowaj przykrywki z łodygą. Małym nożykiem wytnij w paprykach trójkątne otwory imitujące oczy i nos oraz natnij zygzak w miejscu ust.
4. Do każdej papryki nałóż trochę tartego sera, farsz z kaszy i przykryj odciętym daszkiem.
5. Wysmaruj formę odrobiną oleju, przełóż warzywa. Piecz około 40 minut w 180°C.




Nietoperze z nuggetsów na Halloween

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 1 opakowanie placków tortilli
• 2 opakowania Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z tortilli skrzydełka nietoperza. Jeśli nie masz takiej foremki, wykonaj wzór skrzydełek nietoperza z papieru do pieczenia i wytnij tortillę. Przygotuj po dwa skrzydełka do każdego nuggetsa.
2. Natnij cienkim nożykiem boki nuggetsa aby włożyć w nie skrzydełka z tortilli. Gotowe nietoperze układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj pędzelkiem z olejem.
3. Piecz przez ok. 10 minut. Na czarnym talerzu zrób wzór pajęczyny z ketchupu. Poukładaj nietoperze na pajęczynie i podawaj.

Zapiekana „pizza” na Halloween

Czas przygotowania: 65 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:
• 400 g dyni hokkaido
• 1 opakowanie Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher
• 100 ml napoju sojowego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 80 g wegańskiej alternatywy dla sera topionego
• 150 g wegańskiej alternatywy dla tartego sera
• 50 g wegańskiej alternatywy dla mozzarelli
• 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
• kilka gałązek świeżego tymianku
• 2 łyżki margaryny
• 2 łyżki oliwy
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Dynię umyj, usuń z niej pestki, pokrój na mniejsze kawałki , skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200°C.
2. W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
3. Chickened out chunk The Vegetarian Butcher oraz wegańską alternatywę sera mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
4. W dużej misie wymieszaj kawałki Chickened out chunk The Vegetarian Butcher z wegańską alternatywą serkiem topionym, wegańską alternatywą: sera tartym i wegańską alternatywą mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
5. Mieszankę nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch, wycięte z ciasta, oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200°C przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
6. Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż są stosowane w diagnostyce. Badania laboratoryjne Podstawowym krokiem…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ

Mniej marnowania, więcej radości. 
Problem świątecznego marnotrawstwa żywności w Polsce

Marnotrawstwo żywności w okresie Świąt jest szczególnie istotnym problemem. Grudzień to czas wzmożonych zakupów, przygotowywania potraw w dużych ilościach i…
CZYTAJ

Magia świątecznych smaków – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe warzywa czy nabiał chętnie zamieniamy na ciepłe posiłki…
CZYTAJ

Jak rozciągnąć świąteczny budżet? Odkryj inspiracje na niedrogie prezenty pod choinkę za mniej niż 50 zł!

Czas świąt należy do najtrudniejszych finansowo okresów w roku, co potwierdza 47% polskich uczestników badania. Od kupowania prezentów i przygotowywania…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Szacuje się, że w Polsce dotyczy…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ

Skuteczna terapia zaburzeń lipidowych. Czym jest program lekowy i kto może z niego skorzystać?

Zaburzenia lipidowe, znane również jako dyslipidemia, to problem, który dotyka coraz większą…
CZYTAJ