Przepis na słodką jesień, czyli pyszne desery na bazie sezonowych owoców



Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

– Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Przepisy:

Tarta orzechowa z chutneyem z gruszki i słonym karmelem:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:
Składniki na ciasto:

mąka pszenna 200 g
cukier puder 3 łyżki stołowe
pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
jajko 1 szt.
płatki owsiane 3 łyżki
śmietana 18% 1 łyżka
margaryna lub masło 100 g

Składniki nadzienie do tarty:

cukier 4 łyżki
śmietanka 36% 250 ml
sól 1 łyżeczka
jajka 2 szt.
dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
pistacje łuskane 70 g
cukier z wanilią 3 łyżeczki
mascarpone 250 g

Chutney z gruszki:

obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
cukier 4 łyżki
anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
goździki 5 szt.
cynamon kora 1 szt.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
wino gruszkowe 100 ml
Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasta:

1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
3. Przelej do miski i ostudź
4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut

Sposób przygotowania chutney z gruszki:

1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj

Sposób podania:

1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.




Śliwki karmelizowane z cynamonem i kruszonką kokosową:

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.

Składniki:

700 g świeżych śliwek
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu
150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
200 g masła
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki cukru
¼ szklanki wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

1. Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
2. Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
3. Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
4. Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
5. Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
6. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.

Jabłecznik:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:
NA CIASTO:

0,25 kg mąki pszennej
0,100 kg masła
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
0,10 kg cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

4 duże jabłka
4 łyżki powideł śliwkowych
50 g rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
odrobina wody

NA BEZĘ:

4 białka z jajek
7 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki octu
szczyptę soli

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

——————————————————————————————————————————————-
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ