Przepis na słodką jesień, czyli pyszne desery na bazie sezonowych owoców



Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

– Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Przepisy:

Tarta orzechowa z chutneyem z gruszki i słonym karmelem:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:
Składniki na ciasto:

mąka pszenna 200 g
cukier puder 3 łyżki stołowe
pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
jajko 1 szt.
płatki owsiane 3 łyżki
śmietana 18% 1 łyżka
margaryna lub masło 100 g

Składniki nadzienie do tarty:

cukier 4 łyżki
śmietanka 36% 250 ml
sól 1 łyżeczka
jajka 2 szt.
dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
pistacje łuskane 70 g
cukier z wanilią 3 łyżeczki
mascarpone 250 g

Chutney z gruszki:

obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
cukier 4 łyżki
anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
goździki 5 szt.
cynamon kora 1 szt.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
wino gruszkowe 100 ml
Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasta:

1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
3. Przelej do miski i ostudź
4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut

Sposób przygotowania chutney z gruszki:

1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj

Sposób podania:

1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.




Śliwki karmelizowane z cynamonem i kruszonką kokosową:

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.

Składniki:

700 g świeżych śliwek
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu
150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
200 g masła
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki cukru
¼ szklanki wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

1. Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
2. Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
3. Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
4. Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
5. Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
6. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.

Jabłecznik:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:
NA CIASTO:

0,25 kg mąki pszennej
0,100 kg masła
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
0,10 kg cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

4 duże jabłka
4 łyżki powideł śliwkowych
50 g rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
odrobina wody

NA BEZĘ:

4 białka z jajek
7 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki octu
szczyptę soli

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

——————————————————————————————————————————————-
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ