Przepis na słodką jesień, czyli pyszne desery na bazie sezonowych owoców



Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

– Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Przepisy:

Tarta orzechowa z chutneyem z gruszki i słonym karmelem:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:
Składniki na ciasto:

mąka pszenna 200 g
cukier puder 3 łyżki stołowe
pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
jajko 1 szt.
płatki owsiane 3 łyżki
śmietana 18% 1 łyżka
margaryna lub masło 100 g

Składniki nadzienie do tarty:

cukier 4 łyżki
śmietanka 36% 250 ml
sól 1 łyżeczka
jajka 2 szt.
dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
pistacje łuskane 70 g
cukier z wanilią 3 łyżeczki
mascarpone 250 g

Chutney z gruszki:

obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
cukier 4 łyżki
anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
goździki 5 szt.
cynamon kora 1 szt.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
wino gruszkowe 100 ml
Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasta:

1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
3. Przelej do miski i ostudź
4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut

Sposób przygotowania chutney z gruszki:

1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj

Sposób podania:

1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.




Śliwki karmelizowane z cynamonem i kruszonką kokosową:

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.

Składniki:

700 g świeżych śliwek
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu
150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
200 g masła
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki cukru
¼ szklanki wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

1. Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
2. Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
3. Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
4. Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
5. Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
6. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.

Jabłecznik:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:
NA CIASTO:

0,25 kg mąki pszennej
0,100 kg masła
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
0,10 kg cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

4 duże jabłka
4 łyżki powideł śliwkowych
50 g rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
odrobina wody

NA BEZĘ:

4 białka z jajek
7 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki octu
szczyptę soli

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

——————————————————————————————————————————————-
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

Odmładzanie uśmiechem? Oczywiście! Zdrowy i piękny uśmiech może odmłodzić twarz nawet o kilkanaście lat. Co to jest odbudowa uśmiechu i jak się za to zabrać?

Utarło się, że dłonie są wizytówką człowieka i wiele o nim mówią. Tymczasem to właśnie zdrowy i piękny uśmiech jest…
CZYTAJ

„Wszystkiego najlepszego. Z Piątnicy, no bo skąd” – świąteczna kampania OSM Piątnica

W dniach od 1 do 20 grudnia w największych stacjach telewizyjnych emitowana będzie bożonarodzeniowa reklama Piątnicy. W spocie powraca sympatyczna…
CZYTAJ

O powodach braku poczucia kobiecości wśród Polek

Polki i Polacy postrzegają kobiecość przez pryzmat zarówno cech wewnętrznych, takich jak osobowość i charakter, a także zewnętrznych związanych z…
CZYTAJ

Raz ich kochamy, za chwilę nie oszczędzamy gorzkich słów – dlaczego tak łatwo oceniamy piłkarzy?

Gdy polska reprezentacja w piłce nożnej wygrywa – kibice szaleją z radości i nie szczędzą euforycznych komentarzy. Gdy przegrywa –…
CZYTAJ

Skuteczny demakijaż i wsparcie mikrobiomu. Dobre nawyki w służbie anti-ageing

Piękna, zdrowa skóra o młodym wyglądzie to beauty-priorytet większości z nas. Wdrażamy odpowiednie nawyki w codziennej pielęgnacji, stosujemy coraz bardziej…
CZYTAJ

Pomaganie jest naprawdę łatwe – Pudliszki i Szlachetna Paczka ponownie łączą siły w akcji Poznaj Smak Pomagania

Zbliżające się święta będą kolejnym już w 2022 roku momentem, kiedy wielu z nas zrobi coś dla innych. Polacy świetnie…
CZYTAJ

Cała Polska kibicuje zdrowo i wymyśla cieszynkę dla Roberta Lewandowskiego

Cała Polska kibicuje zdrowo i wymyśla cieszynkę dla Roberta Lewandowskiego. Nawet 70 proc. Polaków będzie oglądać mundialowe zmagania. Nieodłącznym elementem…
CZYTAJ

70 mięśni „młodości” – czyli nie tylko skóra na twarzy się starzeje!

70 mięśni „młodości” – czyli nie tylko skóra na twarzy się starzeje! Niewłaściwe napięcie mięśni twarzy prawdopodobnie postarzy Cię o…
CZYTAJ

Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyków? Wszystko co powinieneś wiedzieć o antybiotykach

Jesienna oraz zimowa aura sprzyja częstszym zapadaniem na infekcje, szczególnie górnych dróg oddechowych - leczenie ich zarówno u osób dorosłych,…
CZYTAJ

Botulina metodą Strzałkowskiego – Wygładzenie zmarszczek. Na czym on polega?

Panie doktorze, stworzył Pan wiele autorskich zabiegów, dostępnych aktualnie w klinice, jednym z nich jest zabieg o nazwie Botulina metodą…
CZYTAJ

Kosmetyczne rozwiązania z efektem „wow” Zabiegi bankietowe przed świętami i sylwestrem

Świąteczna kolacja, bankiet sylwestrowy lub karnawałowe szaleństwo – nadchodzące tygodnie będą synonimem „wielkiego wyjścia”. To sytuacje, w których chcemy błyszczeć…
CZYTAJ

Jesienna pokusa dla miłośników kawy – babeczki dyniowo-kawowe z karmelem. Musisz ich spróbować jeszcze w tym sezonie!

Jesień stopniowo ustępuje miejsca nadchodzącej wielkimi krokami zimie. Najwyższa pora zatem, aby spróbować ostatnich jesiennych przepisów w tym sezonie. Czego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyków? Wszystko co powinieneś wiedzieć o antybiotykach

Jesienna oraz zimowa aura sprzyja częstszym zapadaniem na infekcje, szczególnie górnych dróg…
CZYTAJ

Dobry czas na leczenie zaćmy

W efekcie pandemii COVID-19 liczba wykonywanych operacji usunięcia zaćmy w Polsce znacząco…
CZYTAJ

Więcej roślin, mniej mięsa – zmień swoje nawyki żywieniowe i pomóż planecie

Eksperci są zgodni – ograniczanie spożycia mięsa to jeden z tych małych…
CZYTAJ

Szybko reaguj na zmiany w organizmie

Dzięki badaniom możesz szybko zareagować na pojawiające się zmiany w organizmie i…
CZYTAJ

Fakty o antybiotykach, które powinieneś znać

Jedni unikają ich jak ognia, inni stosują aż za często. Antybiotyki to…
CZYTAJ