Przepis na słodką jesień, czyli pyszne desery na bazie sezonowych owoców



Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

– Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Przepisy:

Tarta orzechowa z chutneyem z gruszki i słonym karmelem:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:
Składniki na ciasto:

mąka pszenna 200 g
cukier puder 3 łyżki stołowe
pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
jajko 1 szt.
płatki owsiane 3 łyżki
śmietana 18% 1 łyżka
margaryna lub masło 100 g

Składniki nadzienie do tarty:

cukier 4 łyżki
śmietanka 36% 250 ml
sól 1 łyżeczka
jajka 2 szt.
dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
pistacje łuskane 70 g
cukier z wanilią 3 łyżeczki
mascarpone 250 g

Chutney z gruszki:

obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
cukier 4 łyżki
anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
goździki 5 szt.
cynamon kora 1 szt.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
wino gruszkowe 100 ml
Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasta:

1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
3. Przelej do miski i ostudź
4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut

Sposób przygotowania chutney z gruszki:

1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj

Sposób podania:

1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.




Śliwki karmelizowane z cynamonem i kruszonką kokosową:

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.

Składniki:

700 g świeżych śliwek
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżki miodu
150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
200 g masła
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki cukru
¼ szklanki wiórek kokosowych
3 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

1. Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
2. Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
3. Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
4. Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
5. Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
6. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.

Jabłecznik:

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:
NA CIASTO:

0,25 kg mąki pszennej
0,100 kg masła
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
0,10 kg cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

4 duże jabłka
4 łyżki powideł śliwkowych
50 g rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
odrobina wody

NA BEZĘ:

4 białka z jajek
7 łyżek cukru pudru
½ łyżeczki octu
szczyptę soli

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

——————————————————————————————————————————————-
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska”, której wina produkowane są wyłącznie z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów i zaskakują świeżością. Więcej informacji: winiarniazamojska.pl

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ