Dziki łosoś na dwa sposoby



Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, które spożywają Polacy. Gości ona na stołach u ponad 70% z nas*. Pieczony, smażony, z grilla, a także wędzony i na surowo w sushi lub jako tatar – to najbardziej znane sposoby serwowania tej ryby. Łosoś doskonale sprawdza się również jako składnik aromatycznych i wyrazistych sałatek. Spróbujcie wykwintnej sałaty z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda oraz sałatki ze słoika z komosą ryżową. Będzie pysznie!

W Polsce najbardziej dostępny jest łosoś hodowlany pochodzący z farm zlokalizowanych w Chile, Norwegii, Kanadzie, Szkocji, a także Polski. W ofercie sklepów coraz częściej znaleźć można również dzikiego łososia, poławianego głównie w wodach północnego Pacyfiku. W naturalnym środowisku ryby te odżywiają się skorupiakami, owadami i mniejszymi rybami. Dzięki takiej diecie i ciągłemu ruchowi ich mięso zawiera duże ilości barwnika astaksantyny – naturalnego antyoksydantu, a także bardzo pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6.

Niezależnie od tego, po którą rybę sięgamy, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada ona odpowiedni certyfikat. Niebieski znaczek MSC na opakowaniu świadczy o tym, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z ich bogactwa. Zielony symbol ASC oznacza rybę z odpowiedzialnej, ekologicznej hodowli.

Wykwintna sałata z łososia z burakami według przepisu Davida Gaboriauda

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:

• 1 paczka wędzonego dzikiego łososia z certyfikatem MSC
• 2 buraki czerwone
• 1 burak Chioggia (wielokolorowy)
• 1 burak złoty
• kilka łyżek octu z białego wina
• 1 pomarańcza czerwona
• garść rukwi wodnej
• 4 łyżki śmietany 12%
• 2 łyżki startego świeżego chrzanu lub chrzanu ze słoika
• 1/2 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

• Filet z łososia kroimy na cienkie plastry. Układamy je na talerzach. Buraki kroimy na cienkie plasterki mandoliną lub nożem. Wkładamy do miski, zalewamy je octem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min, aby smaki się przegryzły.
• Pomarańcze obieramy ze skórki i wycinamy same fileciki (miąższ).
• Starty chrzan mieszamy ze śmietaną 12% i doprawiamy solą do smaku.
• Układamy kilka plastrów buraków oraz filecików pomarańczy na każdy talerz. Następnie nakładamy po łyżce musu chrzanowego oraz listki rukwi wodnej. Całość skrapiamy cytryną, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy od razu.




Sałatka z łososia i komosy ryżowej

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 5

Składniki:

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu
• 4 średnie, zmiażdżone ząbki czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 szklanka komosy ryżowej
• 2 szklanki wody
• 2 czerwone papryki, umyte i pokrojone w małe kostki
• 1 filet z łososia z certyfikatem MSC
• 5 szklanek szpinaku
• 5 średnich słoików (około 500 ml)

Sposób przygotowania:
Dressing

Do naczynia wlewamy olej, sok z pomarańczy i cytryny oraz dodajemy sól, pieprz, czosnek i musztardę. Składniki ubijamy aż będą dobrze wymieszane i lekko zgęstnieją.

Sałatka

• Filet z łososia myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni – po 5 minut z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia.
• Do średniego rondla wlewamy wodę i dodajemy dokładnie wypłukaną komosę ryżową. Doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy moc kuchenki do średniej temperatury, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Gdy komosa ryżowa wchłonie cały płyn, odstawiamy ją do ostygnięcia.
• Za pomocą widelca delikatnie rozdzielamy mięso ryby. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy warstwowo w 5 słoikach. Układamy je zaczynając od czerwonej papryki i komosy ryżowej. Następnie dodajemy łososia, liście szpinaku, a całość polewamy dressingiem.
• Zakręcamy słoiki. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
• Przed podaniem możemy przełożyć sałatkę na talerz.

* Dane pochodzą z badania przeprowadzonego metodą CAWI od 18.05 do 25.05.2022 r. na próbie całkowitej 1006 osób, z których 733 to osoby kupujące łososia. Struktura próby całkowitej reprezentatywna dla populacji osób w wieku 18-65 pod względem płci, wieku, wykształcenia, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu.

Informacje o MSC:

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie. Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

W program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza. Dzięki temu na półkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za brytyjski rok finansowy 2020-21). W Polsce to około 400 certyfikowanych produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ