Kocha je każda jesieniara! Drożdżowe racuchy dyniowe, czyli przepis na jesienny podwieczorek



Sezon na dynię oraz pyszne, rozgrzewające dania z jej udziałem trwa w najlepsze. Uniwersalność, a także walory smakowe i zdrowotne tego owocu sprawiły, że dynia stała się królową polskiej jesieni. Na jej bazie przygotować można wiele ciekawych posiłków, 
np. pyszne, domowe racuchy – proste i idealne na słodki podwieczorek. Brzmi smakowicie? No to zaczynamy!

Podwieczorek to posiłek, za którym szczególnie przepadają dzieci. Nikt jednak nie zabrania cieszyć się nim także dorosłym – wręcz przeciwnie! Popołudniowe przyrządzanie domowych słodkości potrafi sprawić dużą frajdę i dostarcza endorfin, dzięki którym – pomimo deszczu i szarych chmur – na naszych twarzach pojawia się uśmiech. Ponadto jest świetną okazją do wspólnego spędzenia czasu w gronie rodziny lub przyjaciół.

Dyniowe racuszki kuszą swoim pięknym, pomarańczowym kolorem, apetycznym aromatem i zachwycają wybornym smakiem. Przygotowujemy je z wykorzystaniem wartościowych składników, takich jak mleko, jajka, a także wspomniana wcześniej dynia. Ta sycąca przekąska bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie ulubionej herbaty bądź dobrego serialu czy też podczas wieczornych sesji z planszówkami. W takich wypadkach nie zapomnijmy przygotować nieco więcej racuchów, gdyż chętnych do sięgnięcia po nie z pewnością nie zabraknie.




Drożdżowe racuchy dyniowe

Na przygotowanie tej pysznej potrawy musimy zarezerwować sobie około godziny. Racuszki najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną Łaciatą 18%.

Składniki:

200 ml ciepłego mleka (np. Łaciate 3,2%)
2 szklanki mąki pszennej
200 g puree dyniowego
7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych (należy wcześniej przygotować zaczyn)
2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli dla wydobycia smaku
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, jajka, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju rzepakowego. Następnie starannie mieszamy całość przy użyciu drewnianej łyżki bądź szpatułki. Gdy składniki będą już ze sobą dokładnie połączone, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie możemy uprzątnąć swoje stanowisko i przyszykować patelnię do smażenia. Pamiętajmy, że olej musi być dobrze rozgrzany.

Gdy ciasto już wyrośnie, przystępujemy do smażenia. Masę nakładamy łyżką na patelnię, starając się uformować okrągły placuszek. Racuchy smażymy z obu stron do zarumienienia. Następnie ważne jest ich odsączenie z nadmiaru tłuszczu. W tym celu rozkładamy usmażone racuchy na kawałkach ręcznika papierowego i delikatnie przyciskając, pozbywamy się niechcianych kalorii. Voilà! Jesienny podwieczorek gotowy!

Racuchy to klasyczny i dobrze znany wszystkim przysmak. Wzbogacone o dynię stają się oryginalne i jeszcze pyszniejsze!

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ