Dyniowa owsianka z orzechami – czyli pomysł na śniadanie w październikowy poranek



Jakie warzywo najbardziej kojarzy się z jesienią? Jest to oczywiście dynia – królowa tematycznych dekoracji i pierwszoplanowa bohaterka rozgrzewających posiłków. Śniadanie z nią w roli głównej ściągnie z łóżka nawet największego śpiocha, dodając mu pozytywnej energii na cały poranek. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować owsiankę z karmelizowaną dynią i orzechami!

Sezon na dynię

Październikowe poranki nie budzą raczej zbyt wielu pozytywnych konotacji. Nic dziwnego – jeszcze nie tak dawno, od rana aż do wieczora, towarzyszyły nam ciepłe promienie letniego słońca, a teraz pogoda najczęściej nas nie rozpieszcza. Rankiem niejednokrotnie pojawia się mgła lub mżawka. Widok ten niespecjalnie zachęca do wyjścia do pracy, szkoły czy na uczelnię. Dlatego pyszne i pożywne śniadanie będzie wówczas najlepszym rozwiązaniem: umili poranek, rozgrzeje i doda energii. Owsianka na bazie dyni i orzechów to bardzo dobra propozycja dla osób, które chcą z wigorem zacząć dzień pełen wyzwań.

#Dynia jest stosunkowo niskokalorycznym owocem, bogatym w wiele witamin – takich jak A, C, E – i minerałów, m.in. magnez, selen, potas, a także cynk. Zatem wpływa ona w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Dodatkowo zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki owsiane to z kolei źródło błonnika i białka, zapewniających długie uczucie sytości. Ponadto dostarczają one sporej ilości żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także manganu. Jeśli dodamy do tego jeszcze dobrodziejstwo orzechów – powstaje mix idealny.




Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Przygotowanie tej pysznej owsianki nie zajmie zbyt wiele czasu. Jeśli jednak wygospodarowanie 30 minut rano będzie kłopotem, możemy bez obaw przyrządzić ją poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce. Rankiem wystarczy ją tylko lekko podgrzać.

Składniki na owsiankę:

• szklanka mleka Łaciate 3,2%
• 5 łyżek płatków owsianych górskich
• pół łyżeczki mielonego cynamonu

Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:

• kawałek dyni
• 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
• cukier lub miód do smaku
• sok z cytryny według uznania

Dodatkowo:

• łyżka orzechów włoskich
• 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania dyni i usunięcia z niej pestek. Następnie dynię dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy masło, miód, a dla podbicia smaku – cukier, choć ten krok możemy pominąć. Całość podsmażamy kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni. Na sam koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny.

Teraz zabieramy się za przygotowanie owsianki. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymujemy gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w naszej opinii za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię. Wykonujemy kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posypujemy orzechami włoskimi. Możemy również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy. Pyszne śniadanie gotowe!

Tak przyrządzona owsianka z pewnością rozgrzeje nas w zamglone, październikowe poranki.

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ

Moc kwasu laktobionowego latem Codzienna rutyna pielęgnacyjna dla skóry zmęczonej słońcem

Kluczowe, wakacyjne beauty-wyzwania dla skóry to: nawilżenie, regeneracja i odbudowa warstwy hydrolipidowej. Eksperci wskazują, że na podium w tym zakresie plasuje…
CZYTAJ

Mistrz szpilek, który nie idzie za modą — jak konsekwencja i pasja budują markę z duszą

Nie projektuje pod presją trendów. Nie zmienia fasonów co sezon. Nie śledzi TikToka, żeby dowiedzieć się, co „nosi Gen Z”.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ

Profilaktyka – dlaczego jest tak ważna? Sprawdź, jakie badania możesz wykonać bezpłatnie w ramach NFZ oraz jak się do nich przygotować

Medycyna laboratoryjna nie tylko wspiera proces leczenia, ale odgrywa również kluczową rolę…
CZYTAJ

Bez żywienia nie ma leczenia. A niedożywienie dotyczy aż 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala!

Niedożywienie nie dotyczy wyłącznie osób wychudzonych czy skrajnie chorych. Może rozwijać się…
CZYTAJ