Twaróg pomoże zbudować Ci masę mięśniową – zobacz, jak łatwo uwzględnić go w diecie. 3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem!



Twaróg to jeden z podstawowych produktów wytwarzanych z mleka. W Polsce znany jest od wielu stuleci, a ponadto jako kraj jesteśmy jednym z większych producentów tego przysmaku. Na bazie dobrego twarogu można przygotować wiele znakomitych posiłków, nie tylko ciast, co z uwagi na jego wartości odżywcze powinno szczególnie zainteresować osoby prowadzące zdrowy tryb życia, ale także starające się zbudować masę mięśniową. Jak łatwo uwzględnić ten mleczny produkt w diecie? Podpowiadamy!

Twaróg w diecie osoby aktywnej – dlaczego warto go wykorzystywać?

Sekretem idealnego twarogu jest użycie do jego produkcji najlepszej jakości mleka. Twaróg to przysmak bogaty w wiele wartości odżywczych. Jest źródłem cynku oraz wielu witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego białka, co jest bardzo istotne w kontekście budowania masy mięśniowej.

Twaróg dostarcza nam również wielu aminokwasów egzogennych (niewytwarzanych przez organizm). Wspierają one między innymi pracę mięśni oraz chronią je przed katabolizmem (czyli spalaniem). Te wyjątkowe właściwości produktu sprawiają, że jest on nie tylko kluczowym składnikiem diety sportowców, ale i także osób mniej aktywnych, które jednak chcą odżywiać się w zdrowy i zbilansowany sposób.

3 zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski z twarogiem

Uwzględnienie twarogu w codziennej diecie jest bardzo proste. To niezwykle uniwersalny składnik i z łatwością można go wykorzystać do wielu wygodnych przekąsek, które bez trudu da się spakować ze sobą np. na siłownię. Na przygotowanie którejkolwiek z poniższych propozycji wystarczy niecałe 15 minut. Sprawdźcie!

Obwarzanek z twarożkiem i łososiem

Homemade Salmond Lox Sandwich with Cream Cheese and Capers

To świetna propozycja dla osób lubiących ryby, które dbają o to, by w ich diecie pojawiały się one regularnie i dostarczały do organizmu cennych kwasów DHA.

Składniki:

• duży obwarzanek/bajgiel
• twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek 250 g
• jogurt Augustowski naturalny 150 g
• świeży ogórek
• łosoś w plastrach
• świeży koperek
• pieprz
• opcjonalnie: kapary, sól

Przygotowanie:

Zacznijmy od przekrojenia obwarzanka na 2 równe części. W naczyniu rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy jogurt naturalny, pieprz i opcjonalnie sól w ilościach według uznania. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie wyrobioną „pastą” smarujemy obwarzanek. Dodajemy pokrojonego w plastry świeżego ogórka, łososia, koperek oraz jeśli lubimy – kapary. Pierwsza szybka i zdrowa przekąska gotowa. Można z łatwością spakować ją w swój lunchbox, by posilić się po wymagającym treningu.

Bruschetta z twarożkiem, suszoną żurawiną i boczkiem

#Bruschetta podana w ten sposób z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia słodkiego i słonego smaku. W dodatku odrobina boczku, czyli ekstra porcji tłuszczu, wspomoże wchłanianie się witamin.

Składniki:

• twaróg Rolmlecz półtłusty kostka 200 g
• garść suszonej żurawiny
• plasterek boczku
• pełnoziarnista bagietka
• jogurt Augustowski naturalny 150 g
• rukola
• pieprz
• chili
• opcjonalnie: sól

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na małe kromki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 5 minut. Dzięki temu będą idealnie chrupiące. W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy jogurt naturalny, chili, pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy do połączenia składników. Suszoną żurawinę możemy dodać do twarogu bądź po prostu posypać nią kanapkę. Boczek zwijamy w rulonik i kładziemy na kromce. Całość dekorujemy rukolą. Jeśli chcemy zabrać tak przygotowaną bruschettę na wynos, wystarczy, że przykryjemy ją dodatkową kromką bagietki.




Fit sałatka z rzodkiewką

Vegetarian vegetable salad of radish and arugula with sour cream. Healthy vegan food. Top view, overhead, copy space

To rozwiązanie dla fanów sałat i zielonych przekąsek, którzy doceniają dobrej jakości nabiał o charakterystycznym i wyrazistym smaku.
Składniki:

• 2 lub 3 garście rukoli
• 3 rzodkiewki
• twarożek Mazurski Smak ze śmietanką, cebulką i pieprzem 200 g
• szczypta papryki słodkiej lub ostrej
• sok z cytryny
• pieprz
• opcjonalnie: sól, słodka/ostra papryka

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie myjemy warzywa. Rukolę osuszamy i przekładamy na głęboki talerz. Rzodkiewki kroimy w plastry. Proponowany twarożek w tym przepisie jest już dobrze doprawiony, więc możemy od razu przełożyć go na talerz bądź opcjonalnie dodać do niego słodką/ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy, a na sam koniec skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny. Smacznego!
Twaróg to zdrowy i wartościowy produkt, który bez trudu można uwzględnić w swojej codziennej diecie, nawet jako składnik posiłków „na wynos”, jedzonych w pracy czy na siłowni.

Jesień w odcieniach ziemi – torebki PANNA w najmodniejszych kolorach sezonu

Tegoroczne jesienne trendy to triumf naturalnych, stonowanych barw, które od lat królują w modzie jako symbol elegancji i harmonii z…
CZYTAJ

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale niestety także podwyższone ryzyko zdrowotne. Według kardiologów, w…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi wiele pytań u pacjentów. Czy rzeczywiście warto ją…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich działanie jest szczególnie cenione w fitoterapii kobiecej. Rosemary…
CZYTAJ

Żywność do odpadów? To odpada!

Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodzony jest co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o czym wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy. Farmaceutyki,…
CZYTAJ

Retinol plus fotoprotekcja – Jesienny tandem dla odmłodzenia i regeneracji

Jesień to zdecydowanie czas retinolu. Odmłodzenie, regeneracja i normalizacja to to, czego bardzo potrzebuje nasza skóra po lecie. Eksperci wskazują,…
CZYTAJ

Klopsiki z purée ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Gdy aura na zewnątrz bywa kapryśna postaw na sprawdzone przepisy. Soczyste 
i aromatyczne klopsiki w delikatnym sosie to klasyka, która…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co…
CZYTAJ

Bonding stomatologiczny – spełnienie marzeń o zachwycającym uśmiechu? Sprawdzamy!

Wśród metod pozwalających na uzyskanie pięknych, białych zębów mnożą się propozycje, które w sposób mniej lub bardziej inwazyjny mają doprowadzić…
CZYTAJ

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i…
CZYTAJ

Ginekologia estetyczna – nie ma się czego wstydzić!

Poprawa wyglądu oraz funkcjonowania kobiecych okolic intymnych to główne cele zabiegów z obszaru ginekologii estetycznej. Szczególnie efektywnie działają w tym…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Jesień a ryzyko zawału serca

Jesień to pora roku, która przynosi nie tylko piękne, złociste krajobrazy, ale…
CZYTAJ

Odpowiadamy na 5 pytań o witaminę D – co musisz wiedzieć przed zimą?

Suplementacja witaminy D jesienią i zimą to temat, który co roku budzi…
CZYTAJ

Dziurawiec, pokrzywa i skrzyp polny Popularne zioła wsparciem dla kobiecej urody

Zioła od wieków stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia i urody, a ich…
CZYTAJ

Bezpieczne przechowywanie leków w domu: najlepsze praktyki

Niewłaściwe trzymanie leków w domu może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych, o…
CZYTAJ

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala…
CZYTAJ