Dieta anti-aging – czy można spowolnić starzenie?



Długowieczność – marzymy o niej wszyscy. Jej sekret nie jest jeszcze w pełni znany, jednak wiadome jest, że styl życia i sposób odżywiania ma duży wpływ na wygląd skóry, zdrowie i samopoczucie. Czy jest coś takiego jak dieta anti-aging, na czym polega i jakie produkty powinniśmy spożywać, by cieszyć się dobrą formą i pełnią energii na długie lata?

Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej, gdzie odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie, a nawet odwrócenie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie także w obszarze żywienia. Nie trzeba przekonywać, że to, co trafia do naszego żołądka, wydatnie wpływa na kondycję organizmu – zarówno narządów wewnętrznych, jak też skóry, włosów, paznokci, a nawet na samopoczucie. Właściwy dobór składników odżywczych pozwala dostarczać do organizmu niezbędnych mikro i makroelementów.

Spowolnić starzenie dietą?

To możliwe. Najbardziej długowiecznym społeczeństwem na świecie są Japończycy. Średnia długość życia w Kraju Kwitnącej Wiśni wynosi blisko 84 lata, a populacja osób 100+ liczy kilkadziesiąt tysięcy. Absolutnie wyjątkowym zaś przypadkiem jest tamtejsza wyspa Okinawa, której mieszkańcom często udaje się dożyć nawet 115. urodzin. Geny? Nie tylko. Jednym z kluczowych czynników jest oczywiście dieta – japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie, bowiem obfituje w owoce, warzywa, nieprzetworzoną żywność i małe spożycie mięsa. Niezwykle istotna jest także aktywność fizyczna i trenowanie sprawności umysłowej.

Jakie produkty warto włączyć do diety?

Dietę anti-aging komponuje się z produktów bogatych między innymi w witaminy E, A B i C oraz składniki mineralne takie jak selen i cynk. Źródłem pożądanych substancji są oleje roślinne, pełnoziarniste wyroby zbożowe, tran, orzechy, warzywa, czy rośliny strączkowe.

Pamiętajmy o niezbędnej roli kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które wpływają na nawilżenie skóry i niwelują działanie wolnych rodników. Znajdziemy je np. w olejach roślinnych, awokado, pestkach czy orzechach.

Antyoksydanty i polifenole – to składniku odżywcze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, są także podstawowymi produktami w diecie przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej. Znajdziemy je przede wszystkim w papryce, marchewce, borówkach, czarnych jagodach, szpinaku, jarmużu czy w pestkach dyni.

Nawodnienie podstawą zdrowia – warto więc pamiętać o przyjmowaniu większych ilości wody (2,5 litra dziennie). Istotne jest też, by żywić się regularnie, ale niezbyt obficie, nie przejadając się i nie spiesząc, a przy tym kontrolując masę ciała.

Pamiętajmy także o umiejętnym radzeniu sobie ze stresem – w tym celu sprawdzą się np. regularne praktyki jogi czy medytacje, a także o aktywności fizycznej. Dalece niewskazane są natomiast w diecie przeciw-starzeniowej wszelkiego rodzaju fast foody, przekąski, dania gotowe, napoje gazowane, alkohol czy papierosy. Unikajmy także soli i cukru, bowiem nie wpływają one korzystnie zarówno na działanie organów, jak i wygląd skóry.




Wsparcie od wewnątrz – czy suplementacja ma znaczenie?

Często wraz z pożywieniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w takich sytuacjach kluczowa staje się suplementacja.

Jednym z niezwykle wartościowych składników jest cząsteczka 1-MNA, która występuje endogennie w organizmie ludzkim – jest metabolitem, czyli produktem przemiany witaminy B3 (niacyny) w wątrobie. Spełnia szereg kluczowych funkcji. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, chroniąc je przed bakteriami i wirusami. Regulując pracę śródbłonka naczyniowego, wzmacnia jego funkcję wydzielniczą. Ma też właściwości przeciwzapalne, a także korzystnie wpływa na metabolizm energetyczny mięśni – komentuje dr nauk chemicznych Marzena Wieczorkowska, dyrektor ds. badań i rozwoju w łódzkiej firmie Pharmena.

Niestety z wiekiem spada jej naturalna produkcja przez nasz organizm, dlatego kluczowa staje się suplementacja. Duże ilości minerału można znaleźć w zielonej herbacie oraz algach Wakame, jednak, aby dostarczyć odpowiednią ilość 1-MNA do organizmu wraz z pożywieniem, należałoby zjadać około 2 kg alg wakame lub liści zielonej herbaty dziennie, dlatego pozostaje nam jedynie suplementacja.

Stosowanie się do powyższych porad to sposób, by kompleksowo dbać o swoje zdrowie i możliwie jak najbardziej efektywnie opóźniać procesy starzenia

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ