Pyszny smak zdrowia: Przepis na aksamitny koktajl herbaciany z mango i truskawkami – dla mocnych i zdrowych zębów!



#Lato – idealna pora na pyszne koktajle, które nie tylko orzeźwią w gorący dzień ale dostarczą także moc składników odżywczych. Są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie, podwieczorek lub zdrową przekąskę. Świeże, odpowiednio dobrane składniki koktajlu mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Mixowane w odpowiednich proporcjach mogą służyć jako pyszne naturalne suplementy wspierające funkcjonowanie całego organizmu oraz poszczególnych jego potrzeb, takich jak na przykład lśniące włosy, mocne paznokcie czy też gładka skóra. Poniżej propozycja smakowitego koktajlu odżywczego dla zdrowych i mocnych zębów.

Składniki na 2 porcje:

2 mango – ok 400 g – 260
6 truskawek – ok 100 g – 33
Pół szklanki jogurtu – ok 100 g – 60
Pół szklanki naparu z zielonej herbaty – o
1 łyżka tartych migdałów lub płatków migdałowych – 10g – 60 kcal
Ksylitol – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Zieloną herbatę zaparzyć i ostudzić, truskawki umyć i obrać z szypułek, mango obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę. Można dosłodzić ksylitolem.

Wartość odżywcza: 1 porcji ok 210 kcal




Wskazówka: Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Wapnia dostarczymy poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, oraz migdały. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy – głównie C i A.

Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dużą ilość witaminy C zawierają na przykład truskawki. Witamina A bierze natomiast udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych ważnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Bardzo dużo witaminy A znajdziemy na przykład w mango. Picie koktajli jest doskonałym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie.

Przygotowując koktajl należy pamiętać o trzech sprawach – nie dosładzajmy koktajli cukrem, ewentualnie ksylitolem. Pijmy takie napoje tylko przez słomkę, wówczas cukry i enzymy trawienne będą miały znacznie ograniczony kontakt ze szkliwem. Zęby można umyć dopiero ok 30 minut po wypiciu koktajlu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Warto wspomnieć także o przeciwpróchniczych właściwościach ksylitolu i zielonej herbaty, które poprzez działanie zasadotwórcze mogą ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę. Co więcej, zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ