Niemarnowanie w kuchni – jak zrobić coś z niczego? Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami



#Ekoświadomość Polaków rośnie z roku na rok. Kierując się dobrem środowiska naturalnego, wprowadzamy ekologiczne rozwiązania niemalże do każdej dziedziny życia. Jedne z najpopularniejszych ekotrendów to zero waste i upcykling, które śmiało stosować można także w kuchni. Podpowiadamy, jak łatwo wprowadzić je do swoich codziennych nawyków i zrobić coś z niczego. 

Wykorzystaj produkty nie pierwszej świeżości

Często zdarza się, że zachęceni świeżymi, kolorowymi warzywami lub owocami, kupujemy je w nadmiarze. Produkty zalegają w naszych lodówkach, tracąc na wartości odżywczej, a często ostatecznie lądują w koszu. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kilkudniowych warzyw jest pasta do kanapek, która nie tylko świetnie urozmaici nasz jadłospis, ale także zapewni dawkę cennych witamin. 

Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami 
Składniki: 

125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak 
2 jaja ugotowane na twardo 
1 ogórek 
5 rzodkiewek 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego 
sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Jajka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy rzodkiewkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego jajka, warzywa i jogurt naturalny, mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 




Zasady #zerowaste nie są trudne do zastosowania w kuchni. Co zrobimy z niezużytymi resztkami produktów, zależy jedynie od naszej kreatywności. Ich optymalne wykorzystanie pozwala nie tylko uratować zgromadzoną żywność, ale także poznać nowe, intrygujące smaki.

Daj odpadom drugie życie

Istnieje wiele sposobów ochrony środowiska, które możemy wdrażać we własnym domu. Recykling jest już powszechnie znany i obejmuje odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych oraz wykorzystywanie ich do produkcji nowych. A czym jest zyskujący na popularności upcykling? To przetwarzanie materiału w sposób pozwalający uzyskać nową rzecz, o nawet większej wartości niż przerabiany odpad.

Modne jest upcyklingowanie np. palet, które stają się znakomitymi ławkami czy stolikami. Niebanalne przedmioty z odpadów potrafi też tworzyć wielu artystów. A jak ten ekonawyk wprowadzić w swojej kuchni? To proste: nie wyrzucaj opakowań po serkach, ale wykorzystaj je jako ozdobę domu lub balkonu – w formie efektownie prezentujących się doniczek na zioła. Dodadzą one uroku naszemu otoczeniu i sprawią, że świeże przyprawy zawsze będziemy mieli pod ręką, by dodać je do aromatycznych dań lub ulubionej kanapki.

Instrukcja: Pomaluj czyste opakowania po puszystych serkach Łaciatych, dobierając kolory farb według własnego uznania. Mini-doniczki w różnych barwach wyglądają naprawdę ciekawie. Opakowania po serkach mogą służyć także jako oryginalne pudełeczka na drobiazgi, pojemniki na przyprawy, poidełka czy karmniki dla ptaków. Okazuje się więc, że dawanie drugiego życia przedmiotom może stać się doskonałą zabawą dla całej rodziny.

Film instruktażowy, który powstał w ramach kampanii serków śmietankowych Łaciatych pod nazwą „Łaciaty i ja, i tyle okazji, żeby się zbliżyć”, pokazuje, jak w prosty sposób powyższe pomysły można wcielić w życie. Więcej inspiracji na laciatyija.pl.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ